Tahin Yapım Aşamaları Nelerdir?
Türk kahvaltı geleneğinde olmazsa olmaz lezzetler arasında yer alan, Bilinen en güçlü oxidanlardan biri olan Tahinin Yapım Aşamaları Nelerdir? Eşi olarak bilinen pekmezle karıştırıldığında enerji seviyesini arttırır aynı zamanda da tok tutar.
Toplum arasında tahin ile alakalı olarak bilinen tatlı Tahin helvasıdır. Osmanlıdan kalma tatlı kültüründe bize yadigardır. Aynı zamanda tahin bir çok tatlının da lezzet olarak ortağıdır. Kabak lezzetine eklendiğinde ya da kadayıf tatlısının üzerine döküldüğünde çok güzel olur. Ramazan aylarında sıcak sıcak pideyle de tüketilmesi tavsiye edilir.
Bağışıklık sistemimizin gelişmesinde ve güçlenmesinden tahin önemli bir rol oynar. İçerdiği vitaminler ve mineraller bakımından son derece zengindir. Omega 3, omega 6, demir, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineral ve vitaminleri içerir.
Tahin Yapım Aşamaları Nelerdir?
Tahinin ana maddesi susam olarak bilinmektedir. Belli başlı işlemlerden geçerek susam kabuklarından ayrılıp çıkarılır.
İlk olarak susamlar yüksek kapasite bulunduran ıslama havuzlarına boşaltılır. Üzerine belli miktar su boşaltılır. Susamlar suyun içinde en az 7-8 saat bekletileceği için bir gün önceden akşam saatlerinde yapılması önerilmektedir. Dinlendirilen susamlar belli bir miktar şişer. Susamların kabuğundan ayrılması için özel olarak da salamura havuzu hazırlanır. Salamura havuzunun içerdiği tuz ve sıcaklığı işlem için çok önemlidir.
Şişmiş olan susamlar döndürme kazanı olarak adlandırılan kazanlara aktarılır. Bu işlem bir gün sonra yapılır. Susamlar döndürme kazanının içinde yüksek hızla dönerek kabuğundan ayrılması sağlanır. Sonra ki işlem ayrılan susam ve kabuklarının salamura havuzlarına aktarılmasıdır.
Salamura havuzunda susamlar üst kısıma çıkar. Kabukları ise havuzun dibine çöker. Bu nedenle havuzlar belli bir ısıya ve tuz oranına sahiptir. Üst kısımda birikmiş olan susamlar toplama makinesi denilen araçla toplanır. Bundan sonra ki işlem yıkama havuzuna aktarmaktır.
Tahinin lezzetli olması için susamlar salamura havuzunda tuzlu su ile yıkanmalıdır. Aksi halde tahinin tadı pek de iyi olmaz.
Hızla çevirttirilen susamlar içinde var olan sudan temizlenir. Bu işlem kurutma makinesinde gerçekleşir. Asıl işlem olan kavrulma aşamasında daha önce 10 dakika bekletilen susamlar fırına alınır. Burada ortalama 2-3 saat arasında kavrulur. Fırınların sahip olması gereken sıcaklık ortalama 250 derecedir.
Fırınlar susamları aynı düzeylerde kavurmak için döndürme işlemi kullanılarak çalışır. Kavurma işleminden sonra susamlar soğuma için soğutma ünitesine alınır.
Daha sonra ki aşamada eleme soğukluğuna erişmesi gereken susamlar soğutma ünitesinde 10-15 dakika kadar bekletilir. Buradan eleme aşamasına geçen susamlar önceden ayrılamamış olanlarının da kabuklarından ayrılması için işleme alınır. Burada amaç küçük susam parçalarını da ayıklamaktır.
Susam kabukları üst kısımlara çıkarken, küçük susam parçaları da en alt bölümde kalır. En iyi kısım olan orta tabakada kalan susam parçaları da tahin yapımında kullanılmak üzere taş değirmenleri denilen yerlere transfer edilir.
Şimdilerde tahin yapma işleminde makinenin yardımı fazlaca alındığı için bir çok tahin üreticisi firma zaman ve maliyet bakımından kazanç sağlayan zımpara kullanıyor.
Susamlar, taş değirmenlerinde ezilme aşamasından geçtikten sonra gerçek anlamda tahin halini alır. Burada olan kanallar yoluyla ilk olarak soğutma tanklarına ardından da siz değerli tüketicilerle buluşmak üzere otomatik dokum haznelerine gider. En son süreçte paketlemeden geçen tahinler tüketicilere ulaştırılmak üzere yola çıkar.