Sunum yapmak, birçok kişinin iş hayatında karşısına çıkan bir problem gibi gözükebilir. Fakat bu iş hayatının doğal bir parçasıdır. Bir işi bir topluluğa birinin anlatması gerekiyor. Okulda da hocanın bir sunum yapmanızı isteyebilir. Sunumu yaparken işlerin yolunda gitmesini istiyorsanız bu yazı tam size göre. Tüm sunum tekniklerini en etkili şekilde araştırdık.
10 Etkin Sunum Tekniği
1. Görsel Yardımcıları Kullanın
Sunumlarınızda kelimeler yerine resimler kullanmak, hedeflerinize ulaşma şansını iki katına çıkarabilir.
2. Kısa ve Tatlı Tutun
“Hiç kimse sunumun çok kısa olduğundan şikayet etmedi” diyen eski bir söz vardır. Hiçbir şey bir sunumu çok uzun sürmekten daha fazla öldüremez. Kısa bir sunumu cezalandıracak bazı üniversite profesörleri vardır. Ancak çoğu insan için daha kısa bir sunum daha iyidir. Sunumunuzu, 22 dakikadan daha az bir sürede yapabilirsiniz.
3. Üç Kuralını Kullanın
Basit bir teknik, insanların yalnızca üç şeyi hatırlama eğilimindedir. Hedef kitlenizin alıp götürmesini istediğiniz üç mesajın çalışmasını sağlayın ve sunumunuzu etraflarında yapılandırın. Slaytta en fazla üç nokta kullanın.
4. Sunum Provası
Pratik mükemmel performans için işe yarar. Birçok uzman prova performansınızı artırmak için yapabileceğiniz en büyük şey olduğunu söylüyor. Sunumunuzu en az dört defa yüksek sesle yapın. Bunlardan biri gerçek bir korkutucu izleyici önünde olmalı. Aile, arkadaşlar veya meslektaşlar olabilir. Evcil hayvan bile hiç yoktan iyidir.
5. Hikayeleri Anlatın
Tüm sunumlar bir tür tiyatrodur. Noktaları göstermeye yardımcı olmak için hikayeler ve fıkralar anlatın. Hepsi sunumunuzu daha etkili ve akılda kalıcı kılmanıza yardımcı olur.
6. Konuşmacı Notlarınızı Ekrana Koymayın
Madde işaretleri, çoğu sunum için ölüm öpücüğüdür. Çoğu insan mermi noktalarını konuşmacı notları olarak kullanır. Sunumunuzu daha verimli hale getirmek için konuşmacı notlarınızı deftere not alın, notlarınıza ekrana yazmayın.
7. Kendiniz İzleyin
Bir video kamera kurun ve videoya kendiniz tanıtın. Yaptığınız hataların ne olduğunu, nasıl durduğunuzu veya titriyorsanız sunumunuzun ne kadar iyi yapılandırıldığını görebilirsiniz.
8. Sonra Hangi Sunum Slaydının Geleceğini Bilin
Hangi slaytın geleceğini sunumu yaparken her zaman bilmelisin. Bir sonraki slayt göründüğü zamanki karışıklık döneminden ziyade “Bir sonraki slaytta göreceksiniz…” demeniz çok güçlü geliyor.
9. Bir Yedekleme Planı Yapın
Bir yedekleme planı yapın. Aşağıdaki öğeleri yanınızda basılı bir slayt seti sunumunuzun CD’si veya veri çubuğu, üzerinde slaytlarınızın bulunduğu bir dizüstü bilgisayarı yanınıza alın.
10. Sunum Odasını İnceleyin
Erken gelin ve sunumu yapacağınız salonu veya odayı inceleyin. Slaytların bilgisayara yüklendiğinden ve ekranda çalıştığından emin olun. Nerede durmanız gerektiğine karar verin.
Bu etkili sunum tekniklerinden herhangi birine katılıyor veya katılmıyor musunuz? Böyle bir deneyimin var mı? Aşağıdaki yorumlar kutusuna yorumunuzu yazabilirsiniz.