Sağlıklı Yaşam

Suçluluk Psikolojisi Nedir? Nasıl Yenilir?

instagram takipçi hilesi

Suçluluk Psikolojisi Nedir? Nasıl Yenilir? Suçluluk psikolojisi, bir insanın başkalarını olumsuz etkileyen bir eylemde bulunduktan sonra hissettiği duygudur. İnsanların zararlı veya sorunlu bir olay için sorumluluklarını kabul ettiklerinde verdikleri psikolojik tepkidir. Suçluluk, utancın aksine, bir olaya ya da yapılan bir eyleme verilen daha proaktif bir duygusal tepki olarak kabul edilir.

Suçluluk Psikolojisi Nedir? Nasıl Yenilir?

Suçluluk duygusu empati ile bağlantılıdır ve kişiyi kendisinin ötesine bakmaya ve davranışlarının başkalarını nasıl etkileyebileceğini düşünmeye iter. Utanç ise bireye ve davranışları hakkında nasıl hissettiklerine odaklanır; öfke utanca daha çok eşlik eden bir duygudur.

Psikoloji dünyasında 20. yüzyılın başlarında ve sonrasında çığır açan bir figür olan Sigmund Freud, suçluluk ve utancın kaygıya güçlü bir şekilde bağlı olduğunu savunmuştur. Suçluluğun bir kaygı biçimi olduğunu, utancın ise kaygının bir sonucu olduğunu iddia etmiştir.

Suçluluk Psikolojisi Belirtileri Nelerdir?

sucluluk psikolojisi nedir 4

  1. Aşırı hassas olmak
  2. Aşırı derecede sorumlulukları üstüne almak
  3. Hareketsizleşmek
  4. Bireyin kendisini inkar duygusuyla gizlemeye çalışması
  5. Aşırı vicdan duygusu yaşamak

Yukarıdaki bilgilerden bir ya da bir kaç tanesini yaşıyorsanız bir psikoloğa görünmenizde yarar vardır.

Suçluluk Psikolojisi Nasıl Yenilir?

Suçluluk Duygusunun Amacı Bilinmeli

Suçluluk, bireyin gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Bireylerin eylemleriyle kendilerine ve çevrelerine zarar verdiğinde gelişimini kolaylaştırdığı ve desteklediği söylenmektedir. Suçluluk, bir kişinin başkalarına karşı kötü ya da yanlış davrandığında hissettiği şeydir. Suçluluğun amacı, bireyin davranış ve eylemleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Davranışlar Gözden Geçirilmeli, Gerekirse Değiştirilmelidir

sucluluk psikolojisi nedir 2

Suçluluğu tanıyan ve bilen kişiler sergiledikleri yanlış davranışı düzeltmek için harekete geçmelidir. Burada önemli olan nokta, bireyin davranış ve eylemlerini ayrıntılı bir değerlendirme, yeniden düzenleme ve değiştirme sürecine dahil etmesidir. Bu nedenle suçluluk, bireylerin kendilerini tanımalarına, değerlendirmelerine ve değiştirmelerine yardımcı olur.

Yanlış Bir Davranış Yaptıysa Kabullenmeli ve Hayatına Devam Etmelidir

Günlük hayatta herkesin yanlış davranışlar sergilemesi doğaldır. Birey bu konuda yanlış bir davranış sergiliyorsa durumu değiştiremeyeceğini kabul etmelidir. Bir kişi yanlış bir davranışı düzeltmek istediğinde, zamanında karşı taraftan özür dileyerek durumu düzeltmelidir. Bu durumlarda yapılan hatayı ya da yanlışları görmezden gelmek, kişinin kendini suçlu hissetmeye devam ettiğini gösterir. Bu nedenle birey adım atmalı ve hatasını fark edip düzeltmeli ve günlük hayatına devam etmelidir.

Deneyimler ve Yaşanmışlıklar Göz Ardı Edilmemelidir

Günlük yaşamda birçok durum ve olay bağlamında bireyler kendilerini suçlu hissedeceklerdir. Bu noktada suçluluk duygusu, daha önceki yanlışlardan deneyim kazanma fırsatı sunar. Bireylerin bu deneyimlerden bir şeyler öğrenmelerini sağlamak için tasarlanmıştır.

Hayatta Hiç Bir Şey Mükemmel Değildir

Herkes bilinçli ya da bilinçsiz hatalar yapar ve zaman zaman az da olsa suçluluk duygusu yaşar. Burada önemli olan kişinin kendini veya başkalarını suçlamadan hatalarının farkında olmasıdır. Davranışını veya düşüncesini değiştirmek zorundadır.

Suçluluk Psikolojisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu