Yemek Tarifleri

Stoklanabilir 10 Gıda

Stoklanabilir Gıdalar

Doğal afetler veya salgın hastalıklar ansızın gelip hazırlıksız yakalayarak mağdur edebilir. Sorunla karşılaştığımızda hareket etmek yerine temkinli olmakta fayda var. Bu yazımızda stoklanabilir gıdalar hangileri öğrenebilirsiniz.

Stoklanabilir Gıdalar

1.Kuru ve Konserve Fasulye Çeşitleri

stoklanabilir gıdalar

Kuru fasulye, besleyici ve vitamin oranı yüksek bir besindir. 100 grama denk gelen 55-56 yemek kaşığı kuru fasulyede 354 kalori bulunur. A, C, D ve B6 vitaminleri, demir, magnezyum, protein ve lif bakımından da faydalıdır. Konserve fasulyeyi 2-5 yıl; kuru fasulyeyi ambalajının açılmaması durumunda 10 yıldan daha uzun süre saklayabilirsiniz.

2.Fıstık ve Fındık Ezmeleri

stoklanabilir gıdalar

Çocukların favorisi fındık ezmesi ve sporcuların protein kaynağı fıstık ezmesi de, koruyucu madde içermesi nedeniyle stoklanabilir gıdalar arasında bulunur. Fıstık ve fındık ezmelerini oda sıcaklığında 9 aya kadar saklayabilirsiniz. Organik fındık ve fıstık ezmelerini 3 aya kadar saklamak mümkündür.

3.Kurutulmuş Meyve ve Sebzeler

stoklanabilir gıdalar

Kurutulmuş meyve sebzeler, insan vücudunu serbest radikallere karşı korur. Sebze meyveleri kurutmak için güneşte kurutma, özel kurutucular veya dehidratörler kullanabilirsiniz. En makul yöntem olarak vakumlu paketler içinde, oda sıcaklığında 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.

4.Konserve Balık ve Kümes Hayvanları

stoklanabilir gıdalar

Kümes hayvanlarının eti ve balık konserve olarak hem buzdolabında hem de oda sıcaklığında saklanabilir. Bu ürünleri 5 yıla kadar güvenle saklayabilirsiniz. Düşük asitli konserve ton balığını da beş yıl bozulmadan saklayabilirsiniz.

5.Kuruyemişler

kuruyemis

Kuruyemişler B grubu vitaminlerden tiamin, riboflavin, niasin ve folik asitten; ayrıca E vitamininden zengindir. Bu sağlıklı atıştırmalıkları hava almayan, vakumlu paketler içinde saklanabilir. Kuruyemişler 4-6 ay arasında saklanabilir. Ceviz, fındık gibi sert kabuklu olan kuruyemişler daha uzun süre de dayanabilir.

6.Tahıllar

tahillar

Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan tahıllar da stoklanabilir gıdalardandır. Yulaf, pirinç, arpa, buğday ve mısır taneleri gibi tahılları uzun süre saklayabilirsiniz.

7.Kurutulmuş Et

stoklanabilir gıdalar

Sığır eti, somon gibi çeşitli balıklar ve kümes hayvanları kurutulabilir. Vücut geliştiricilerin mutfağında mutlaka bulunan kuru et, nem ve yağın etten alınması sayesinde sağlıklı bir besin alternatifidir. Kuru etler, 1 yıla kadar saklanabilir.

8.Bal

bal

Bal, kapağı açık bırakıldığında havayla etkileşime girer ve bozulur. Bununla birlikte kapağı açılmayan kavanozdaki balı bozulmadan saklayabilirsiniz. Kristalize olması durumunda yemek açısından sakınca olmasa da kristalizasyon sürecinde su salınmasıyla fermentasyon riski artar.

9.Çikolata

Tüm çikolata çeşitlerinin 45-60°C sıcaklıkta depolanması gerekir. En yaygın tüketilen çikolata çeşitlerinden sütlü çikolata 1 yıl, bitter çikolata 2 yıl, yüksek oranda kakao içeren acı çikolata 5 yıla kadar taze kalır. Çikolatanın üzerinde beyazlık olması yağın ayrışarak yüzeye çıkıp donmasından oluşur.       Bu durum bozuldu demek değildir. Sıcak iklime sahip bölgelerdeyseniz çikolata mutlaka buzdolabında saklamalısınız.

10.Zeytin

E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum zengini zeytini üç yıl saklayabilirsiniz. Elbette cam bir kavanozda herhangi bir yağ eklemeden saklamanızı kastediyoruz.

Stoklanabilir Gıdalar ile ilgili videolar

Selen Özcep

Büro Yönetimi mezunuyum. Öğrenmeyi ve günceli takip etmeyi seviyorum. En güçlü sevgi göstergesinin de en güçlü silahın da kelimeler olduğuna inanıyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu