Hastalıklar

Boğmaca Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Boğmaca Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Boğmaca, çok bulaşıcı olan bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır. Genellikle çocuklarda ve yetişkinlerde uzun süreli ve tekrarlayan öksürük nöbetleri ile gösterir.

Bu öksürük nöbetleri, hastalığın başlangıcından haftalarca hatta aylarca devam edebilir. Uzun süreli öksürük atakları, ciğerlere dolan havanın akciğerlerden dışarı atılmasına sebep olur. Kişi öksürük atağının ardından nefesini tutarsa, nefes alırken bir ses eşlik edebilir. Boğmacaya boğmaca denmesinin sebebi de budur. Fakat hiç ses olmayan kişilerde de boğmacaya rastlanabilir.

Boğmaca ile  olan bebekler öksürük atakları yerine nefes almada zorluk gibi nefes alma güçlükleri yaşayabilirler. Boğmaca hastalığı geçiren bir yaşından küçük bebeklerin yaklaşık %50’sinin hastaneye yatırılması gerekmektedir. Çok nadir durumlarda da ölüm ile sonuçlanan vakalar görülebilmektedir.

boğmaca hastalığı

Boğmaca Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Boğmaca hastalığının belirtileri, soğuk algınlığına oldukça benzeyebilir ve ilk başlarda fark etmeyebilirsiniz. Bu belirtiler 1-2 hafta kadar sürebilir. Fakat boğmaca belirtileri genel itibari ile şu şekildedir;

  • Hafif ateş
  • Hafif ya da ara sıra öksürme
  • Burun akıntısı
  • Bebeklerde nefes almada duraklama

Rahatsızlandıktan sonra 1 ya da 2 hafta geçtikten sonra boğmaca hastalığı belirtileri genellikle şunları içerebilir;

  • 10 haftaya kadar ya da daha uzun süre aralıklı olarak tekrarlayan, uzun süreli şiddetli öksürük atakları
  • Öksürük durduktan sonra nefes alırken boğmaca sesi
  • Kusma
  • Uzun süreli öksürük sebebi ile bitkinlik

Belirtiler, 4 hafta sonra kendiliğinden azalmaya başlar. Ancak öksürük atakları başladıktan aylar sonra tekrarlayabilir.

boğmaca hastalığı

Boğmaca Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Boğmacaya, solunum sistemine girebilen Bordetella pertussis bakterisi sebep olur. Hastalığa yakalanmış bir kişi öksürür ya da hapşırır ise, bakteri içeren damlacıklar yakındaki bir kişiye geçebilir. Bakteriler solunum yolunun iç yüzeyinde büyür ve mukus salgısını artırır.

Boğmaca hasatlığına sahip olan bir kişi, belirtiler ortaya çıkmadan önce bile bulaşıcı olabilir. Öksürük  atakları başladıktan sonra 2 haftaya kadar bulaşıcı olabilir.

Boğmaca Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyonu tedavi etmek için ilaçlar kullanılır. Enfekte kişilerin hastalığı yaymasını önlemeye yardımcı olan ve aynı zamanda hastalığın  boğmacanın sonraki belirtileri azaltabilen antibiyotikleri kullanılır. Hastalık teşhis edildikten sonra tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Boğmaca ile enfekte olmuş bir kişi ile yakın temasta bulunan kişiler de 3 hafta içinde antibiyotikler ile tedavi edilmelidir.

boğmaca hastalığı

Boğmaca Hastalığı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu