Spina Bifida Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Spina Bifida Nedir?
Spina bifida, omuriliğin tam olarak örtülememesi nedeniyle omurilik ve buna bağlı sinirlerin açığa çıkması durumudur. Bu durum bebeğin omurgası ve omuriliği geliştikçe hamileliğin ilk ayının sonuna doğru görülebilir.
Bebeklerde spina bifida hamilelik sırasında başlayan bir durumdur. Hastalığın ilk aşaması hamileliğin ilk ayında ortaya çıkar. Bu hastalık, bir bebeğin omurgası hamilelik sırasında olması gerektiği gibi kapanmadığında olur. Bu durumda açık omurlar arasından çıkan sinirler ve omurilik bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu durumda sinir zarar görür.
Hastalığın nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, nedenler arasında folat eksikliği ve ailede nöral tüp defekti öyküsü bulunur. Ayrıca spina bifida beyazlarda daha sık görülür. Genetik ve çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynamaktadır.
Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte alınan bazı ilaçlar, obezite ve hamilelikte yüksek vücut ısısı da hastalığın nedenleri olarak kabul edilebilir. Spina bifidanın kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak folik asit eksikliğinin hastalığın etiyolojisinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu durumda erken dönemde yeterli miktarda folik asit alınarak önlem alınabilir. Fazla kilolu kadınlarda gebelik, hastalığın görülme sıklığını artırır. Fazla kilolu kadınlarda gebelik, hastalığın görülme sıklığını artırır. Diyabetli gebelik de bu açıdan risk taşır.
Spina bifida semptomları, durumun tipine ve kapsamına bağlı olarak değişir. Spina bifida hastalığının varyantlarında çıplak gözle semptomlar görülebilmektedir. Ancak spina bifidada omurgadaki semptomlar röntgen yoluyla gözükebilmektedir. Lezyon omurganın dışından görülüyorsa, ilgili bölgede ciltte şişlik ve şişlik görülebilir. Hastalığın kapalı formunda cilt normal bir görünüme sahiptir. Gelişimsel sorunlu bölgelerdeki küçük delikler ve yağ dokusu da spina bifidanın belirtileridir.
Bebeklerde spina bifida belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Hemipleji yürüme sorunları (bacak zayıflığı)
- Hidrosefali ve beyin hasarı
- Bağırsak ve mesane sorunları
- İleri skolyoz oluşumu
- Cilt hissi kaybı
Spina Bifida Tedavisi Nasıl Yapılır?
Spina bifida tedavisi, hastalığın seyrine ve ciddiyetine bağlıdır. Hastalık kapatılırsa genellikle tedavi gerekmez. Ancak hasta ciddi şekilde hasta ise ameliyat gerekebilir. Spina bifida kapalı durumda ise kalıcı iyileşme şansı vardır. Bu hastalıkta kapalı olması tedavi şansını, açık spina bifida hastalığına göre daha yüksek tutar. Ancak açık spina bifida durumunda durum farklıdır.
Spina bifidalı bebeklerin yaşamın ilk 36 saati içinde ameliyat olması gerekir. Ancak operasyonda zaman kaybetmemek önemlidir. Bebekte meningosel varsa omuriliğin etrafına bir zar yerleştirilir ve omuriliğe açılan delik kapatılır. Bebekte miyelomeningosel görülürse omurilik tekrar yerine konulur ve aynı şekilde kese kapatılır. Ancak tedavi öncesi erken teşhis önemlidir.
Böylece omuriliğe verilen hasar en aza indirilebilir. Diğer bir seçenek ise rahimde ameliyattır. İşlem gebeliğin 26. haftasında yapılır. Bebeğin omuriliğine açılan delik anne karnındayken kapalıdır. Her iki seçenekte de tedavi sonlandırılmayacaktır. Cerrahi müdahale sonrası bebek uzun yıllar kontrol altında tutulmalıdır.