Skleroterapi Nedir? Ne İşe Yarar?
Skleroterapi Nedir? Skleroterapi ,varisli damarları ve örümcek damarlarını tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Skleroterapi sırasında doktor doğrudan etkilenen damara bir sıvı enjekte eder. Çözelti, damarın astarını tahriş ederek şişmesine ve birbirine yapışmasına neden olur. Zamanla, damar görünümden kaybolan skar dokusuna dönüşür. Skleroterapi kanıtlanmış bir prosedürdür ve 1930’lardan beri uygulanmaktadır.
Skleroterapi Nasıl Uygulanır?
Skleroterapi bir doktor muayenesinde veya hastanede yapılır. Tedavi alanı temizlenir. Çözelti, çok ince iğneler kullanılarak doğrudan kan damarına enjekte edilir. Bir seansta enjekte edilen damar sayısı, damarların büyüklüğüne ve yerine ve hastanın genel tıbbi durumuna bağlıdır.
İşlemden Önce Ne Yapmalısınız?
İlaçlar: Skleroterapi işleminden önce bazı ilaçlardan kaçınılmalıdır. Aşağıdaki uyarıları dikkate almalısınız;
- Her iki antibiyotik olan tetrasiklin veya Minocin, skleroterapiden 7 ila 10 gün önce veya sonra alınırsa muhtemelen cildin lekelenmesine neden olabilir. Doktorunuza alabileceğiniz diğer antibiyotik ilaçları sorun veya bu ilaçları bırakmak için güvenli olabilecek tavsiyeler isteyin. Diş prosedürleri, kolonoskopi veya cerrahi gibi herhangi bir invaziv prosedürden önce bir antibiyotik almanız gerekiyorsa, lütfen doktorunuzu bilgilendirin.
- Skleroterapiden önce ve sonra 48 saat boyunca aspirin, ibuprofen veya diğer anti-enflamatuar ilaçları almayın. Çünkü bu ilaçlar sklerozan ajanın etkisine müdahale edebilir veya kanamayı artırabilir. Tylenol’e izin verilir. Herhangi bir ilacı kesmeden önce doktorunuza danışın.
Diğer Tavsiyeler
- Skleroterapi öncesi veya sonrası bacaklara losyon veya krem uygulanmamalıdır.
- İşlem sırasında giymek için bir çift şort götürmeniz önerilir.
Skleroterapi’den Sonra Ne Olur?
Tedaviden sonra kendinizi eve gidebilirsiniz. Düzenli aktivitelerinize devam edebilirsiniz ve yürümeniz doktor tarafından tavsiye edilir.
Tedavi edilen damarları sıkıştırmak için destek çorapları veya kompresyon sargıları giymeniz istenecektir. Ağır bir kompresyon çorabı reçete edilirse, bir mağazadan satın alınan destek çorapları yeterli olmayabilir.
Uygulamadan sonra 48 saat boyunca aşağıdakilere dikkat edin. Bunlar;
- Aspirin, ibuprofen ve diğer anti-enflamatuar ilaçlardan kaçının. Ağrı hafifletmek için gerekirse doktorunuzu tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Sıcak su ile banyo yapmayın. Jakuzi veya saunada durmayın. Duş alabilirsiniz, fakat su normalden daha soğuk olmalıdır.
- Enjeksiyon bölgelerini yumuşak bir sabun ve ılık su ile yıkayın.
- Enjekte edilen bölgelere sıcak kompres veya herhangi bir ısı uygulamayın.
- Güneş ışığına doğrudan maruz kalmaktan kaçının. Yeni güneşlenme gibi aktivitelere bir süre ara verin.
İşlemden sonra herhangi bir endişeniz ya da sorunuz varsa mutlaka işlemi yaptırdığınız doktora danışın.