Yaşam

Sis Nedir? Nasıl Oluşur?

instagram takipçi hilesi

Ekosistemimizde oluşan çok fazla hava olayı bulunmaktadır. İklim şartlarına bağlı olarak gerçekleşen en sık hava olaylarından birisi de ‘Sis’ olayıdır.

Sis Nedir?

Sis, en basit anlatımla toprağa ulaşan bulut demektir. Sisi yeryüzünde oluşan bulut olarak da açıklayabiliriz. Havada gördüğümüz buluttan yapı olarak hiçbir farkı yoktur. Yeryüzüne en yakın şekilde havada asılı kalan su damlaları veya minik buz kristalleridir.

3 685x412

Sis Nasıl Oluşmaktadır?

Havada bulunan bulutların, toprak ve/veya deniz seviyesine kadar alçalmış haline sis denir. Sisin oluşması için havanın taşıdığı nem kapasitesinin çok daha üzerine çıkması gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz hava sıcaklık, basınç ve rüzgar koşullarına göre belli bir miktarda su buharı ve nem taşır. Havanın taşıdığı nem kapasitesi %100’un üzerine çıktığında su buharı artık sıvılaşmaya yani yoğuşmaya başlar. Bu duruma havanın doyuma ulaşması denmektedir.

Hava ortamda bulunan nemi taşıyamayıp fazla geliyorsa havadaki nem su taneciklerine ve kristal parçacıklara dönüşür ve sisin oluşumu başlar. Soğuk olan yeryüzüne daha nemli ve kısmen sıcak bir hava yaklaştığında da aynı şekilde sisi oluşur.

2 685x456

Hangi Zaman Diliminde Daha Sık Görülür?

Sis, kara ve denizlerin üzerinde her mevsim ortaya çıkabilecek bir hava olayıdır. Ancak en çok sonbahar mevsimini seven sis olayı, o zaman aralıklarında sık sık meydana gelir. Tabii mevsim değişiklikleri ve küresel ısınmalardan ötürü kış aylarında da çok fazla meydana gelmeye başlamıştır.

Sisin en yoğun şekilde görüldüğü zaman dilimi genellikle sabah saatleridir. Soğuk olan toprak, güneşin doğumuyla artan sıcaklıktan etkilenerek yoğunlaşır ve sis oluşturur. Rüzgarlı günlerde sisin görülmesi mümkün değildir.

1 685x458

Meydana Gelen Sisler Arasındaki Farklılıklar

Şehirlerde oluşan sisle, açık alanlarda oluşan arasında farklılık vardır. Şehirdeki sis, açık alanlarda meydana gelene oranla daha yoğundur. Şehirlerde sisin yoğun olma sebebi ise şehirdeki havanın daha tozlu olmasıdır. Kalorifer ve fabrika bacalarından yayılan toz bulutları havayla bütünleştiğinden sisin daha da yoğun olmasına sebep olur.

6 685x412

Sislerin Türleri Nedir?

  • Radyasyon Sisi: Ayaz olan gecelerde havada bulut olmadığından hava sıcaklığı en soğuk hale gelir. Bu durum yeryüzünün de soğumasına sebep olur. Ayazda yerden yükseğe çıkınca hava sıcaklığı artmaya başlar. Çünkü ısı, atmosfere yükselmeye başlamış olur. Yeryüzündeki alt katmanlar soğuma, çiğ noktasına ulaşınca da sis oluşur. Bu sise radyasyon sisi nedir.
  • Adveksiyon Sisi: Nemli ve sıcak olan hava kütlesi daha soğuk bir yüzeye yaklaştığında oluşan en yaygın türdür.
  • Oroğrafik Sis: Yükselince soğuyan hava kütlesi dağ ve tepe gibi yer şekilleriyle karşılaştığında oluşan sislere denir.
  • Cephe Sisleri: Sıcak ve soğu hava kütlesinin karşılaşmasıyla oluşan sislere denir.

https://www.youtube.com/watch?v=OHDXiIZURDw

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu