Sindirim Sistemini Zorlayan 7 Besin!
Sindirim sistemi vücudumuzun işletim mekanizmasının önemli yapılarından biridir. Öyle ki bu sistem; besinlerden fayda sağlamamıza yardımcı oluyor, açlık-tokluk dengesini kurabiliyor ve bedensel anlamda sağlığımıza katkıda bulunuyor. Ancak çeşitli etmenlere bağlı olarak sindirim sistemi ile ilgili aksaklıklar da meydana gelebiliyor. Bu durum hayat standartlarımızı düşürerek hem fiziki hem de psikolojik açıdan çoğu kişiyi olumsuz yönde etkiliyor.
Sindirim sistemi hastalıklarından korunmak için öncelikli olarak yapmamız gereken; onu yormamak! Bazı besin maddeleri, bu sistemin olması gerekenden fazla efor sarf ederek, besinleri parçalamaya çalışmasına ve bu esnada da yorulmasına neden olabiliyor. Öyleyse bunları ölçülü olarak tüketmekte fayda var. Ne demişler; azı karar, çoğu zarar!
Kurban bayramı yaklaşırken, Türk örf ve adetlerinin sofra kültürüne yansıyacağı günler de yaklaşmış oluyor. Etler, mangallar, çaylar, kahveler, çikolatalar ve tatlılar… Millet olarak misafirperver ve ikramı seven bir yapıya sahibiz! Ancak özellikle bayram günlerinde, beslenme tarzımızdaki ipin ucu biraz kaçıyor! Hayır demeyi de sevmiyoruz, malum…
Fakat bu durum, bayram sonrasında yerini bir takım sindirim problemlerine, mide-bağırsak sorunlarına ve bunlara bağlı tedavilere bırakıyor. O nedenle uzmanlar; yiyelim ama kararında tüketelim diyor. Biz de bu yazımızda sizlere hangi besinlerin sindirimi zorlaştıracağını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatıyor olacağız…
Sindirim Sistemini Zorlayan Gıdalar
Kimi zaman çıkılan seyahatler, hava değişimi, değişen beslenme şekilleri veya alınan bazı gıdalar nedeniyle çeşitli sorunlar yaşarız. İşte bu gıdaları şöyle özetleyebiliriz;
Kahve ve Çikolata: Bu besinler, başta kafein olmak üzere içerdikleri maddeler nedeniyle, reflü problemlerini tetikliyor. Özellikle bayramların vazgeçilmezi olan bu ikiliyi, uykudan hemen önce olmayacak şekilde ve az miktarda tüketmek gerekiyor.
Süt ve sütlü tatlılar: İçerdiği laktoz sebebiyle midede şişkinlik ve gaz sıkışması gibi sorunlara yol açabiliyor. Öte yandan laktoz intoleransı olan kişilerde ishal yapabiliyor. Yine bayram sofralarında görmeye alıştığımız bu besini de dikkatli tüketmemiz öneriliyor.
Acı Biber: Hem reflüyü tetikleyerek mide yanmasına, hem de hemoroit sorununa sebep olduğundan dolayı acı biberi de ölçülü kullanmak önem taşıyor.
Gazlı İçecekler: İçerisinde katkı maddesi bulunması ve vücuttaki gaz oluşumunu arttırarak sindirimi zorlaştırması nedeniyle önerilmiyor.
Lahana ve Yaprak: Selüloz içermeleri sebebiyle, sindirilmesi en zor besinlerden sayılıyor. Parçalanarak vücuttan atılan bu besinlerin, sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından oldukça az miktarda tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Baklagiller: Demir deposu ve şifa kaynağı olan bu besinlerin, yavaş sindirildiği biliniyor ve özellikle akşam saatlerinde tercih edilmemesi gerekiyor.
Kızartmalar: Kahvaltıların, yaz aylarının ve bayram sofralarının en keyifli yiyeceklerinden biri olan kızartmalar, bir takım kimyasal maddeler içermesinin yanı sıra, sindirimi de zorlaştırıyor. Bu nedenlebesinlerin, fırında pişirilmesi veya haşlanması çok daha sağlıklı bir şekilde tüketilmesine olanak sağlıyor.
Sindirimi Sistemi Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapalım?
- Küçük porsiyonlar tercih edin, tabağınızı çok doldurmayın, az ve sık yemek yemeye özen gösterin.
- Sakız çiğnemek hava yutulmasına ve gaz oluşumuna neden olabilir, sıklıkla sakız çiğnemeyin.
- Yemek yerken az konuşun ve lokmaları hızlı çiğnemeyin. Bu da yine hava yutmanıza ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
- Çayı ince belli bardakta içmeye dikkat edin.
- Pipet kullanmaktan kaçının.
- Yemeklerden 1 saat sonra, ağır egzersiz yapmamak kaydıyla, hareket edin.