Sınav Çalışma Teknikleri
Hem eğitim hem de iş hayatımızın vazgeçilmez bir öğesi haline gelen sınav çalışma teknikleri neler?
Bu sorunun cevabını tüm öğrenciler, veliler ve eğitimciler merak ediyor. Gerek heyecan, gerek zaman yönetimi sorunu, gerekse motivasyon eksikliği yaşayan bireyler kendilerine doğru çalışma teknikleri arıyor. Bu arayışa daha fazla devam etmeden basit kurallarla kendi kendinize bu soruyu cevaplayabileceğinizi söylesek yanılmayız.
İşte sınav çalışma teknikleri;
1- Zaman yönetimini öğrenin.
Sınava son anda çalışmanın kişiye zaman yönetiminde katkı sağladığını birçok kişiden duymuşsunuzdur. Ancak başarılı olmak istiyorsanız hiç doğru bir yol olmadığını size söylemek isteriz. Daha sınav zamanı gelmeden zaman yönetimi konusunu çoktan halletmelisiniz. Bunun için zaman ayarlı testler çözmek, ajanda tutmak ve ders çalışma planları yapmak işinize yarayacaktır.
2- Ezberlemeyin, öğrenin.
Sadece sınavı geçmek için çalışmayın. Benim ne işime yarar diye bakmayın bilgiye. Bilgi daima gerekli olacaktır. Bilmeniz gereken formülü tekrar tekrar söylemek yerine görebileceğiniz belirli yerlere not düşün. Üzerine testler çözün ve sorularda ne işe yaradığını kavrayın. Sadece sınavda değil, tüm hayatınızda bilmeniz gerektiğini düşünerek çalışın. Formülü ezberlemeyin, öğrenin.
3- 20 ila 40 dk arasında çalışın.
Tam konsantre olmuşken mola vakti geldi demeyin. 20 dakikaya kadar mola vermeniz dersin verimliliği açısında doğru olmayacaktır. Gereğinden uzun süre başında kalınırsa da beyniniz yorulacaktır. Çözüm için ortalama 30 dakikada bir 5 dakikalık molalar verin. Kahve için, ayaklanın, küçük egzersizler yapın ve derin bir nefes alarak konuya odaklanın.
4- Çalışma yeri belirleyin.
Sadece çalışmak için kullandığınız bir yeriniz olsun. Odanız veya herhangi bir yer olabilir. Kesinlikle yatakta veya yerde çalışmayın. Masada çalışın ve oturuşunuzu elinizden geldiğince dik tutmaya çalışın. Çalışma masanız ve bulunduğunuz mekan mutlaka düzenli olmalı.
5- Atıştırmalıklarınız olsun.
Çalışırken elinizi atabileceğiniz minik atıştırmalıklarınız masanızın bir kenarında hazır olsun. Uzun süre boyunca odağınızı kaybetmeden çalışmak isterseniz açlığınızı bastıracak ve kan şekerinizin düşmesini önleyeceklerdir.
6- Kendinize inanın ve bunu söyleyin.
Sınavlardan korkmayın. Eğer gerçekten çalışırsanız geçemeyeceğiniz hiçbir sınav yoktur. Kendinize güvenin. Ders çalışmaya başlamadan önce kendinize güvendiğinizi ve başarabileceğinizi kendinize söyleyin. Çok daha motive bir şekilde konuya odaklanabileceksiniz.
Sınav Çalışma Teknikleriyle İlgili video