Siğil Nedir? Nasıl Geçer?
Siğil, deride oluşan kanserli olmayan yani iyi huylu yumrulardır. İnsan papilloma virüsü ya da diğer adı ile HPV, deride bir kesik olduğunda ve bir enfeksiyona neden olduğunda gelişir.
Siğil Türleri Nelerdir?
Siğilin tipleri etkilenen vücut kısmına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir;
- Eller: Bu siğillere yaygın siğiller denir. Çünkü bunlar en çok rastlanan siğil türüdür.
- Yüz: Düz siğiller yüzü ve alın bölgesinde çıkar.
- Ayaklar: Ayak tabanlarında plantar siğiller görülür. Bu siğiller merkezde küçük siyah noktalara sahip nasırlara benzemektedir. Genellikle ağrılıdır ve kümeler halinde oluşurlar.
- Genital bölge: Penis, vajina ya da rektumda oluşan siğiller genital siğiller olarak adlandırılır. Bu siğiller cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla genital siğiller meydana gelir.
- Periungual ve subungual: Bu siğiller tırnakların ve ayak tırnaklarının altında ya da etrafında oluşur.
Siğilin Belirtileri Nelerdir?
Siğiller görünüşe göre değişir. Siğiller genellikle şu şekillerde olur;
- Kubbe-şekilli
- Düz
- Kabarık
- Ten rengi, kahverengi, gri ya da siyah renkte
Siğilin Nedenleri Nelerdir?
İnsan papilloma virüsü (HPV) deride bir kesime girdiğinde, siğiller oluşturan bir cilt enfeksiyonuna neden olur. Siğiller çok bulaşıcıdır. Virüs insandan insana ya da vücudun farklı bölgelerinden şu yollarla yayılabilir:
- Bir siğil ile doğrudan temas
- Havlu, kapı kolu ve duş zemini gibi virüsle kontamine olan bir şeye dokunmak
- Cinsel ilişki (genital siğiller)
- Tırnak ısırma ve kütikül toplama
- Tıraş olmak
Nasıl Önlenir?
Siğilleri önlemenin hiçbir yolu yoktur. Bununla birlikte, aşağıdaki adımları uygulayarak virüsü alma riskinizi azaltabilir ya da siğillerin yayılmasını engelleyebilirsiniz;
- Siğilin üzerini tıraş etmekten kaçının
- Tırnaklarını ısırma ya da kütikül yeme alışkanlığını kırın
- Havlu, el bezi, giysi, tırnak makası, tıraş makinesi ya da diğer kişisel eşyaları paylaşmayın
- Başka birinin siğiline dokunmayın
- HPV aşısı olun ve genital siğilleri önlemek için ilişki sırasında prezervatif kullanın
- Plantar siğillerin yayılmasını önlemek için ayaklarınızı kuru tutun
- Bir siğili çizmemeye ya da kesmemeye çalışın
- Halka açık bir soyunma odası, havuz alanı ya da duş kullanırken parmak arası terlik veya ayakkabı giyin
Nasıl Tedavi Edilir?
Bağışıklık sisteminiz virüsle savaştıktan sonra siğiller genellikle kendi başlarına yok olurlar. Siğiller yayılabilir, ağrıya neden olabilir ve çirkin bir görüntü oluşturabilirler. Doktorunuz tedavi önerebilir. Tedavi seçenekleri şunlar olabilir;
- Dondurma: Kriyoterapi adı verilen bir prosedür sırasında doktorunuz siğili dondurmak için sıvı azot uygular. Dondurulduktan sonra bir kabarcık oluşur. Sonunda, blister ve siğil soyulur. Birkaç tedaviye ihtiyacınız olabilir.
- İmmünoterapi: Geleneksel tedavilere cevap vermeyen inatçı siğiller için immünoterapi, bağışıklık sisteminizin virüsle savaşmasına yardımcı olur. Bu işlem difensipron (DCP) gibi topikal bir kimyasal içerir. DCP, siğili ortadan kaldıran hafif bir alerjik reaksiyona neden olur.
- Lazer tedavisi: Doktorunuz siğilin içindeki küçük kan damarlarını yakmak ve yok etmek için lazer ışığı kullanır. İşlem, siğili öldürerek kan akışını keser.
- Topikal tıp: Doktorunuz kimyasal cantharidin içeren sıvı bir karışım uygulayabilir. Siğilin altında bir kabarcık oluşur ve kan akışını keser. Ölü siğilin çıkarılması için yaklaşık bir hafta içinde doktoruna görünmelisiniz.