Sezaryen Doğum Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum, anne adayı olan kişinin karnında bir kesi yapılarak, bebeğin alınması olarak bilinir. Bebeğin, anne karnından cerrahi bir operasyon yardımıyla çıkarılıp, dünyaya getirilmesidir. Sezaryen doğum yöntemi, hasta tercihine göre seçildiği gibi mecburu olarak da yapılabilmektedir. Normal doğumdan korkanlar için sezaryen kimi zaman daha tercih edilebilir hale gelmektedir.
Sezaryen doğum öncesinde anne adayına lokal, genel veya epidural anestezi yöntemlerinden bir tanesi muhakkak uygulanır. İşlem sırasında ise anne adayı kişinin rahmine kesi yapılarak, o bölgeden amniyon sıvı dışarıya doğru boşaltılır. Bebek annenin vücudundan çıkartılır. Göbek kordonu kesilip, bebeğin yüzündeki sıvılar temizlenir. Sezaryen doğum ne kadar acısız gözükse de doğumun iki türlüsü de acı çekilmeden yapılmaz. Dünyaya bir can getirildiğini bilerek hareket etmek daha doğru olacaktır.
Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
- Sezaryen doğumda bebek mümkün olan en az riskle dünyaya gelir. Normal doğumda yaşanan riskler ile çok nadir karşılaşılır. Türkiye’de doğum yapanlarda sezaryen doğumu tercih edenler %55 oranındadır.
- Bebek açısından risk faktörü düşük olan sezaryen doğumda, süre normal doğuma göre daha kısadır.
- Anne bu doğumda herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
- Rahim bölgesinde deformasyon yaşanmamaktadır.
- Cerrahi bir operasyon olan sezaryen doğumda kesi olması, dikiş olacağının ve haliyle ameliyat izinin kalacağının göstergesidir.
- Sezaryen sırasında organ yaralanmaları, enfeksiyonlar, ameliyat bölgesinde fıtık oluşumu veya kan kayıpları yaşanabilmektedir.
- Sezaryen sonrası ağrılar artabilir.
Sezaryen Doğumunun Aşamaları Nasıldır?
Eğer anne veya bebek için herhangi bir risk yok ise sezaryen doğum hamileliğin 39.haftasından sonra yapılabilir. 39. haftadan sonra herhangi bir güne randevu oluşturarak sezaryen doğuma girilebilir. Doktorla oluşturulmuş olan randevudan sonra anne adayını anestezi uzmanı muayene edecektir. Ameliyattan önceki gün katı yiyeceklerin tüketilmesi ve geceden sonrasında su dahil bir şey içmek yasaktır. Ameliyat esnasında bağırsakların ve midenin dolu olması başarısız ameliyat geçirilmesine sebep olabilir.
Ameliyattan önceki gün duş alınmalıdır. Aynı zamanda alkol ve sigara tüketimi de yasaktır. Doktorun sunduğu anestezi türüne göre, serum bağlanır. Serum sayesinde anne adayı uyutulur veya aşağısı uyuşturulur. Karın bölgesinde 9-10 cm büyüklüğünde kesi yapılır. Kesi sonucunda bebek bulunduğu bölgeden çıkarılır ve doğum gerçekleştirilir. Açılan bölge dikilerek kapatılır.
- Sezaryen doğum genelde 30 ila 40 dakika arasında sürmektedir. Fakat bu süreç genelde uzayabilmektedir.
- Sezaryen sonrasında iyileşme süreci genelde 7 ila 14 gün arasını bulmaktadır. Kesinin iyileşmesi ve ağrıların dinmesi ise genelde 6 veya 7 hafta sürebilmektedir.