Serdar Savaş Kimdir?
Tam adı: Bayram Serdar Savaş
Doğum tarihi: ??. ??. 1960
Doğum yeri: Ankara, Türkiye
Boyu: 1.7 m
Ailesi: –
Mesleği: Doktor, Bilim İnsanı, Siyasetçi
Aktif Yılları: 1983 senesinden bu yana
Hakkında
Serdar Savaş Kimdir? Serdar Savaş, 1960 senesinde Ankara’da dünyaya gözlerini açmıştır. Tam ismi Bayram Serdar Savaş‘dır. Lise eğitimini İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde okumuş ve başarı ile mezun olmuştur. Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. İngiltere, Londra’da ” London School of Economics” de sağlık finansmanı ve planlaması eğitimi almıştır.
Aynı zamanda “London School of Hygiene” de de istatistik ve epidemoloji eğitimi almıştır. 1983 ve 1993 seneleri arasında sağlık ocağı doktorluğu, il sağlık müdürü, bakanlık müşaviri, müşteşar yardımcılığı ve sağlık projeleri genel koordinatörlüğü görevlerini icra etmiştir. 1987 senesinde Adana sağlık müdürü olarak atanmıştır.
Serdar Savaş, 1988 senesinde Sağlık Bakanı Danışmanı olarak görev almıştır. Daha sonra Müşteşar Yardımcısı olmuştur. 1993 senesinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag‘da yer alan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi‘nde göreve başlamıştır. 1998 senesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Başkan Yardımcısı görevine getirilmiştir. 2000 senesine kadar bu görevi icra etmiştir.
İlginizi çekebilir: Koronavirüs (Covid-19) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
2000 senesinde Türkiye‘ye geri dönüş yapmıştır. GENAR Enstitüsü, Birleşik Sağlık Sistemleri ve İleri Tıp Teknolojileri‘ni kurmuştur. Avrupa Halk Sağlığı Genombilim Networkü‘nün Politika Geliştirme Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyeliğini yapmaktadır. 2004 senesinde Demokratik Sol Partisi’nin Parti Meclisine girmeyi başarmıştır. 2009 ve 2011 seneleri arasında Demokratik Sol Parti’nin Ar-Ge’den sorumlu başkan yardımcısı, politika geliştirme ve dış işleri görevlerini icra etmiştir.
Serdar Savaş, 15 Mart günü yer aldığı bir programda yaşlı bireylerin bağışıklık sistemleri düşük olduğu için bu hastalığın ortaya çıktığını korkulmaması gerektiğini söylemiştir. 3 ay geçtikten sonra ise YKS sınavının ertelenmesi gerek. Aksi takdirde 600 genç hayatını kaybedecek demiştir. Çelişkilere yol açan Savaş, insanlar tarafından “ofsayta düştü” tabiri ile nitelendirildi.
Serdar Savaş Kitapları
- 2000 – Becoming a Lion (Aslan Olmak)
- 2000 – A Methodology for Analyzing Contracting in Health Care (Sağlık Hizmetlerinde Sözleşmenin Analizine Yönelik Bir Metodoloji)
- 2002 – Health Care Systems in Transition: Turkey (Geçişte Sağlık Sistemleri: Türkiye)
- 2014 – Tıpta Sessiz Devrim – Koruyucu Genetik
- 2018 – Genlerin Işığında Kişiye Özel Tıp