Semizotunun Faydaları Nedir?
Pirpirim olarak da bilinen semizotu semizotugiller familyasından bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları ıspanak gibi pişirilerek veya salata malzemesi olarak kullanılabilir. Semizotunun faydaları hakkındaki bu yazımızı okuduğunuzda semizotuna sofranızda daha çok yer vermek isteyebilirsiniz.
Semizotu Nedir?
Semizotu bilim literatüründe portulacca oleraceae, purslane ya da pourpier olarak geçer. Kökeni Orta Asya’ya dayanan semizotu Avrupa ile Asya’da yaygın olarak tüketilir. Çimlendikten hemen sonra yenebilir duruma gelir. Diyet listelerinin vazgeçilmez elemanı semizotu Türkiye’de en çok Ege, Akdeniz civarında yetişir. Özel bir yetiştirme stratejisi gerektirmediğinden balkonda saksılarda da yetiştirilir.
Semizotu mayhoş tadıyla yaz aylarında çok tüketilen bir sebzedir. Daha çok çiğ haliyle salata olarak tüketilir. Balığın yanında meze olarak veya ıspanak gibi pişirip yoğurt ekleyerek de tüketmek mümkündür. Damak zevkine farklı şekillerde tüketilen semizotu bitkisinin, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle çiğ tüketilmesi önerilir.
Semizotunun Faydaları
Semizotu; A, B, C ve E vitaminleri, Omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, folat, lityum ve melatonin bakımından zengindir. Yalnızca balık ve balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi EPA (eicosapentaenoic acid) içerir.
Geleneksel Çin Tıbbında “uzun ömürlü sebze” olarak adlandırılması semizotunun faydaları konusunda ipucu veriyor. Antik Romalılar da semizotunu karın ağrısı, bağırsak solucanları, dizanteri ve baş ağrısı tedavisinde kullanırmış. Aşağıda belirttiğimiz etkileri semizotu neye iyi gelir sorusunun yanıtıdır:
- Kan basıncını dengeler ve LDL (kötü kolesterol) ile trigliserit düzeylerini düşürür. Dolayısıyla kalp hastalığı riskini azaltır.
- Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
- Yüksek oranda lif içermesi sayesinde kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
- Bilinen en güçlü doğal antioksidan olan A vitamini kaynağı olduğundan bağırsakların korunmasından bağışıklık sisteminin güçlenmesine göz sağlığından cilt sağlığına birçok konuda olumlu etki gösterir.
- A-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit içeriği sayesinde kalp damar sağlığının korunmasını sağlar.
- Halsizlik ve depresyon sorunlarını önler.
- Demir açısından zengin olması sayesinde demir eksikliğinden kaynaklanan baş ağrılarını önler.
- İdrar söktürücü etkisiyle böbrek kumu ve böbrek taşı tedavisinde etkilidir.
- Antioksidan bakımından zengin olması sayesinde kansere karşı vücudu güçlendirir.
- Klorofil, E vitamini ve demir minerali içeriği ve su ve lif içeriği sayesinde metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur.
Semizotunun faydaları olduğu gibi zararları da olabilir. Ekşimsi tadıyla mide yanmasına sebep olmasının yanı sıra ishale neden olabilmektedir. Cildin kızarması ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Semizotu potasyum bakımından zengindir. Bu nedenle zehirlenme veya ilacın etkisini azaltma gibi etkilerin olmaması için kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi önerilir. Dolayısıyla birçok sebze için geçerli olduğu gibi tek seferde çok fazla tüketmemek önemlidir.