Şeker Koması Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vücudumuz ihtiyacı olan enerjiyi yediğimiz temel besinlerden olan karbonhidrat, protein ve yağlardan almaktadır. Bu besinler vücutta emilmek için küçük parçalara ayrılır. Bu parçalardan en önemlisi ise ‘glukoz’ adındaki basit deyimiyle şeker olur. Başta beyin olmak üzere glukoz, vücuttaki bütün organları için önemli bir besin kaynağı olur. Hücreler ihtiyaç duyduğu bu glukozu, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonuyla kullanır.
Şeker hastalığı yani bilinen diğer ismiyle diyabet hastalığı, pankreas bezinin yeterince insülin üretememesi veya üretilen insülini etkili şekilde kullanamaması durumunda oluşmaktadır. Günümüzde bir hayli yaygınlaşan bu hastalığa sahip kişilerin en korktuğu durumlardan biri ise şeker koması olmaktadır.
Şeker Koması Nedir?
Şeker Koması, vücutta şekerin aşırı düşmesi veya yükselmesiyle meydana gelen bir durumdur. Kan şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan bu problemin tıp dilinde ismi hiperglisemidir. Her yaştaki diyabet hastasında görülebilmektedir. Koma bir şuur kaybı olduğundan, şeker komasına giren kişiler bu olayın farkında olmazlar. Şeker hastalığına sahip kişiler bu durumu her an her yerde yaşayabilecekleri için tedbirli olmalıdır. Bilinçleri yerinde olmayacağından komaya giren kişilere çevresindekilerin dikkatlice müdahale etmesi gerekir. Kişiler dışardayken yalnız başlarına bu sorunla karşılaşabileceklerinden mutlaka yanlarında ‘Bu kişi şeker hastasıdır’ yazılı bir karta sahip olmalıdır.
Şeker Koması Belirtileri Nelerdir?
Şeker komasına giren hastaların bu durumu yaşamalarındaki başlıca sebep insülin kullanımına dikkat etmemelidir. Bunun yanı sıra hastanın geçirdiği enfeksiyon, ishal, bademcik iltihabı, grip gibi hastalıklar bile şeker komasına sebep olabilmektedir. Şekerinin yükselmesi veya düşmesi durumunda ortaya çıkan bu koma durumunun belirtileri arasında kalp çarpıntısı, susama, karın ağrısı, sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ağrısı, bulanık görme, halsizlik ve huzursuzluk gibi semptomlar bulunur.
Çarpıntı, terleme, huzursuzluk, karın ağrısı ve bulantı belirtileri genelde şekerin düşmesini ifade eder. Normal durumda kan şekeri seviyesi 125 mg/dl’nin altında olması gerekir. Şeker seviyesi 125 mg/dl’nin üzerinde olan kişilerde riskler başlar. Şeker seviyesi 600-700’leri bulan hastalarda şeker koması riski hastaya ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterse de bu durum oldukça tehlikeli bir seviyedir. Genellikle şeker koması hastada şeker seviyesinin 400 mg/dl’nin üzerine çıktığında görülür.
Şeker Komasının Tedavisi Nedir?
Şeker komasına giren diyabetik hastalarının mutlaka hastaneye götürülmesi gerekmektedir. İlk olarak serum tedavisi görecek olan kişilere daha sonrasında elektrolit, tansiyon ve kalp ritminin düzeltilmesi amacıyla tedavi uygulanır.
Şeker komasına giren kişilere kesinlikle su içirilmemelidir. Kişi bilinçsiz insanlar tarafından taşınmamalı ve hemen ambulansı arayarak uzman yardım çağırılmadır.
Şeker komasına girmemek için, işlenmiş gıdalardan, stresten uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz yapılmalı ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.