Sazan Sarmalı Nedir?
Sazan sarmalı bir dolandırıcılık çeşidi olarak biliniyor. Özellikle araç satışlarında kullanılan bu yöntem 2024 yılı itibari ile de fazlasıyla popüler ve herkesin başına gelebilir hale geldi. Araç satış ilanları ile gerçekleştirilen bu yöntem, araba satışlarında kullanılan en popüler dolandırıcılık yöntemlerinden birisidir.
2023 yılında ODMD (Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği)’nin verilerine göre yıllık olarak satışlar %57,4 oranında artış gösterdi. Yaklaşık 1 milyon 250 bin 640 araç satışı gerçekleşti. Bu artan değerler sazan sarmalı dolandırıcılığı ile karşı karşıya kalma riskini de arttırdı.
Sazan Sarmalı Dolandırıcılığı Nedir?
Sazan sarmalı dolandırıcılığı nedir diye merak edenler için detaylı bir şekilde açıklayacağız. Genellikle sosyal medya platformları üzerinden veya internet üzerinden gerçekleştirilen bu dolandırıcılık yönteminin en önemli durumu, araç satışıdır. Araba satış ilanları vasıtası ile gerçekleştirilen bu dolandırıcılık yöntemi, ince detaylar ve tuzaklar ile satıcıyı içine çeker.
Öncelikle ilanda olan bir aracı bulur. Sahibi ile konuşur ve aracı kendisinin alacağını söyler. Kendisini genelde memur, askeri personel veya devlet çalışanı olarak gösterir. Aracın olduğu il dışında olduğunu ve aracı görmeye yeğeninin, kuzeninin veya bir akrabasının geleceğini söyler. Satıcının ilanı kaldırmasını ister.
İlginizi Çekebilir: Tarihin En Büyük 4 Dolandırıcısı Kimdir?
İlanı kaldırdığını gören dolandırıcı, aracın resimleri ile yeni bir ilan açar. Bu ilanı arabanın değerinden düşük koyar. Aynı ilde olan bir kişi ise arabayı piyasasından düşük görünce almak ister. Dolandırıcı, alıcıya kendisinin o şehirde olmadığını bir akrabasının ona gösterebileceğini söyler.
Bu sayede iki tarafında güvenini kazanır. Alıcıya, satıcı ile fiyat konuşmaması gerektiğini tembihler. Akrabası olduğunu ve borcu olduğunu söyler. Satıcıya ise alıcı ile fiyat konuşmaması gerektiğini, borcu olduğunu söyler. Piyasasından ucuz satılan araç için ise evime haciz gelecek, acil nakit paraya ihtiyacım var gibi yalanlar konuşarak ilana ucuza koyduğunu söyler.
Alıcı ve satıcıyı buluşturan, dolandırıcı iki tarafa da tembihlediği için aralarında fiyat konuşmazlar. Notere gelindiğinde, alıcının parayı kendi IBAN’ına atmasını ister. Satıcı da bunu kabul ettiği takdir de dolandırıcılık gerçekleştirilmiş olur.
Sazan sarmalı dolandırıcılığı kullananlar genelde aracını değerinden yüksek fiyata satmaya çalışanları bulurlar. Bu sayede aracım değerinden fazla gitti diye mutlu olan satıcı, arabayı piyasa değerinden düşük buldum diye mutlu olan alıcı birbirleri ile fiyat konuşmayı düşünmezler.
Sazan Sarmalı Dolandırıcılığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Sazan sarmalı dolandırıcılığı ne kadar mantıklı olmasa da işin içinde olunduğunda bazen bu gibi durumlar göz ardı edilebiliyor. Sazan sarmalı dolandırıcılığından korunma yöntemleri vardır.
- Araç ticareti için güvenilir platformlar kullanılmalıdır.
- Alıcı ve satıcı mutlaka yüz yüze görüşüp, fiyatı ve arabanın detaylarını konuşmalıdır.
- Ön ödeme, depozito gibi durumlardan kaçınılmalıdır.
- İlan detaylarının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir.
- Noterde imzalanacak olan belgelerin dikkatli bir şekilde okunup, imzalanması doğru olacaktır.
- Aracı olan kimseye ödeme göndermeyip, ödemenin sadece satıcı-alıcı arasında ilerlemesi sağlanmalıdır.
Sazan sarmalı dolandırıcılığı ile arabasını veya parasını kaptırmış kişilerin, noterdekiler eşliğinde karakolda ifade vermeleri gerekebilir. Bununla birlikte satıcı ve alıcı iş birliği içinde olmalıdır. İkisinin de ifadesi bu gibi durumlarda oldukça önemlidir.