Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?
Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?
Bir bebeğin hayatının ilk yılı beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu süre zarfında bebeğiniz ağladığı için bir an önce uyuması için onu kollarında tutmak bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve ciddi beyin hasarına neden olabilir. Sarsılmış bebek sendromu, bebeklerin sık sık travma geçirmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bebekler, kafatasının kapalı olduğu 6-12 ay boyunca bu tür sıkıntılar yaşarlar; zamanla zeka geriliğine, motor fonksiyonların kötüleşmesine ve hatta epilepsiye yol açabilir.
Bebeklerini ayaklarına yastık koyup iki yana sallayarak uyutmaya çalışan ebeveynler Sarsılmış Bebek Sendromuna neden olabilir. Sarsma sırasında bebeğin beyni kafatasına çarpıp geri sektiği için hafif hasar görebilir. Sarsılarak uyumak isteyen bir bebekte sarhoş olma hissi, uyumak isteme hissi vardır.
Ebeveynler bunu, bebekler sallanarak uyumaya alışkın oldukları için değerlendirir, ancak bu yapılacak doğru şey değildir. Ağlarken sessiz kalması için bebeğinizi sallamak da aynı etkiye sahiptir. Bebekler o yaşta kafalarını tutamadıkları için kafanın içindeki beyin hasar görür. Bu sendrom, bebeklerini sabırsız ve saldırgan bakıcılara bırakan ailelerin çocuklarında daha sık görülür. Bir bebeğin sarsıntısı veya şiddeti fiziksel olarak belirgin değilse, durumun neden olduğu beyin hasarını fark etmek uzun zaman alabilir.
Sarılmış Bebek Sendromu Tedavisi Var Mıdır?
Bebekler gelişmeye başladıkları ve aktif oldukları için aileler bebekte morluklar veya şişlikler görmelerine aldırış etmeyebilir ve bebeğin bir şeye çarptığını ve düştüğünü düşünebilir. Ancak bu sık sık oluyorsa Sarsılmış Bebek Sendromundan şüphelenilebilir. Aileler, çocuklarını tanımadıkları birine emanet ederken çok dikkatli olmalıdırlar.
Aile bireylerinin bu konuyla ilgili soruları varsa hemen çocuk doktoruna başvurmalıdırlar. Çocuk doktoru beyin travmasından şüphelenirse, aileyi bir beyin cerrahına yönlendirecektir. Travma ilk kez ise, beynin sadece o kısmı zarar görür. Ancak bir bebek sık sık travma geçiriyorsa beynin farklı bölgeleri hasar görür ve bu durum MR ile kolaylıkla anlaşılabilir. Ciddi bir travma varsa, kullanım şekli yine de değişecektir. Bu durumda yoğun bakım ünitesinde tedavi gerektirebilecek hastalar bilinmektedir.
Bebeklerin iyileşme potansiyeli daha yüksek olduğundan, tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımları beyin travmasından kaynaklanan hasarı gidermede faydalı olabilir. Sarsılmış bebek sendromu genelde cahillikle veya bilinmezlik sonucu bebekte oluşturulan hasarlarla meydana gelir. Bu durumda kimseyi suçlamamakla birlikte doktor tavsiye ve önerilerini muhakkak dinlemek gerekir. Bebeğin uyumamasından bıkan annelerin yaptığı hatalar arasında yer alır.