Hastalıklar

Şarbon Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

instagram takipçi hilesi

Şarbon hastalığı nedir?

Bakteri içeren bakteriyel şarbon ne demek? Bir hastalık biçimi olan şarbon, genel olarak Güney Amerika, Afrika, Akdeniz ve Asya ülkelerinde görülme olasılığı çok daha fazladır. Ölümlere varabilecek düzeyde bakteri bulunan bu hastalık, hayvanlar ve insanlar arasındaki belirtileri oldukça benzerdir. İnsanlarda 3 tip şarbon hastalığı şekli vardır. Bunlar; deri, akciğer ve sindirim sistemi şarbonudur. Peki bir zamanların korkutan şarbon hastalığı nedir? Şarbon ne demek?

sarbon 1

Genellikle ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis (şarbon bakterisi) adlı bakterinin neden olduğu enfeksiyon rahatsızlığıdır. Hayvandan insana, hayvan etinin yenmesiyle birlikte hastalık bulunan hayvanın şarbon sporlarının solunması yoluyla ya da hayvandaki açık yaraya temas edilmesi halinde insana bulaşabilir.

Hastalık, bağırsak, akciğer ve deri olmak üzere 3 gruba ayrılır. Grubun en önemli bölümü akciğer ve bağırsaktan oluşmakta. Bu iki organ yoluyla bulaşması halinde ölümcül durumlar baş gösterebilir. Şarbonun insandan insana bulaşması ihtimali hayvandan insana bulaşma ihtimalinden çok daha düşüktür.

sarbon 4

Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Şarbonun bulaşma şekilleri farklıdır.

– Şarbon virüsü bulunan hayvanlarla birebir temas ya da dolaylı yollarla temas etmek.

– Bu virüsü içeren hayvanların etinin tüketilmesi, hayvanın kesilirkenki haliyle temas edilmesi.

– Sanayi tipi ürünlerde kullanılan keçeli hayvan yünleri, kılları ya da derileri.

– Virüsün görüldüğü ülkelerden hayvan ya da hayvan ürünleri satın almak.

– Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak.

– Laboratuvar incelemelerinin sonuçları dikkate alınmazsa şarbon mikrobu bulaşıcı olabilir.

sarbon

Şarbon Kimlerde Görünür?

Hastalığa belirli ya da belirsiz herkes yakalanabilir. Fakat genellikle hayvancılık işi ile uğraşanlar, deri ve yün sanayisinde çalışanlar, kasaplar, veterinerler ve sağlık teknisyenleri hastalığa yakalanma riskini taşıyan kimselerdir.

sarbon 5şarbon, sağlık, hastalık, virüs

Belirtileri Nelerdir?

Şarbon hastalığı, virüsün bedene girdiği andan itibaren 2-7 gün içinde hastanın klinik şekline göre ortaya çıkabilmektedir.

Deri Şarbonu: Virüsün deriden bedene girdiği yerde, ilk bakışta böcek ısırığına benzer kabarık, kaşıntılı bir kabarıklık oluşur. Bu kabarık görüntü 1-2 gün içinde sulanmaya başlar. Ardından 1-3 cm genişliğinde siyah renkte ölü dokulu yara meydana gelebilir.

Bağırsak Şarbonu: Kanlı ishal ve kanlı kusmanın habercisi olarak iştahsızlık, bulantı, ateş gibi belirtiler ve karın ağrısı görülmektedir.

Akciğer Şarbonu: Soğuk algınlığı belirtisiyle başlayabilir. Gripteki gibi titreme ve yüksek ateş görülür.

sarbon 6

Tedavisi Nasıl Olur?

Şarbonun tedavisi için en önemli müdahale ilaç tedavisidir. Tedavinin başarılı oranının artması için olayın tespitinden çok kısa sürede müdahale edilmesi gereklidir. Şarbon virüsü ile ilgili görülebilecek ya da hissedilebilecek herhangi bir belirti oluştuğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Şarbon Hastalığı Nedir Video

Kaynak
youtube

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu