Sanat Terapisi Nedir? Ne İşe Yarar?
Sanat terapisi, psikolojik sorunları çeşitli sanat dallarının kullanarak azaltmayı hedefleyen bir terapi türüdür. Müzik, film, resim, heykel, hikaye anlatımı, edebiyat, dans, tiyatro gibi sanatın farklı dallarının hepsi sanat terapisinde kullanılabilir.
Bazen bir kişi, bir konuyla ilgili yaşadığı bir sorunu açıklamakta zorlanabilir. Örneğin, travma ve derin duygusal sorunlar sırasında, insanların söylemek istediklerini bilinçli bir düzeye getirmesi zor olabilir. Bu gibi durumlarda kişiye etkili psikolojik danışmanlık sağlamak için sanat terapisinden faydalanmak gerekebilir. Çünkü sanat bilinçaltının yüzeye çıkmasını kolaylaştırarak kişinin duygularını ifade etmesini kolaylaştırır.
Sanat terapisinde danışanlara belirlenen sanat dallarına göre eğitim verilir. Örneğin, şiddet nedeniyle güçlü bir depresyon duygusu yaşayan bir danışan için kilden heykeller yapılarak duygularını tanıması ve kabul etmesi sağlanabilir. Müşteriye duygularını neye benzettiği sorulabilir ve duygularını ifade etmesi için kil heykeller kullanması istenebilir.
Danışan kişiye duygularının neye benzediği sorulup, duygularını çamurdan yapacağı bir heykel ya da pastel boya ile yapacağı bir resim ile anlatması istenebilir. Danışanın heykeli ya da resmi yaparken konuşup konuşmadığı, istenen şeyin ne kadar büyük yapıldığı, ne kadar sürede yapıldığı, yaparken ne gibi zorluklarla karşılaşıldığı gibi durumlara bakılır. Danışanın resmi ya da heykeli bitirdikten sonra duyguları hakkında konuşma ihtiyacı duyar.
Sanat Terapisi Ne İçin Kullanılır?
Duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan danışanların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için sanat terapisi uygulanmaktadır. Sanat terapisi, kişinin kendini tanımasını ve yaşadığı sorunları anlamasını kolaylaştırmak için kullanılır.
Sanat terapisi, kişinin yaşadığı güçlü duyguları tanımak, anlamak ve bu duyguların günlük yaşamları üzerindeki etkisini azaltmak için kullanılır. Sanat terapisi, zayıf içgörü, dikkatsizlik, ciddi travma, utangaçlık ve sosyal uyum sorunları olan insanları tedavi etmek için kullanılabilir. Sanat terapisi her yaştan insan içindir.
Sanat Terapisi Ne İşe Yarar?
Sanat terapisi şu durumlara fayda sağlar;
- Sanat terapisi, danışanın içgörüsünü artırmak için tasarlanmıştır.
- Danışanın bilinçaltındaki duygularını daha kolay ifade etmesini sağlar.
- Sorunların daha verimli ve hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olur.
- Danışanın duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine yardımcı olur.
- Danışanın estetik ve yaratıcı yönünü ortaya çıkarır.
- Danışanın olayları daha kolay anlamalarına yardımcı olur.
- Kendini tanıma sürecini danışan kişi için daha kolay hale getirir.
- Sanat terapisi, duygu ve düşünceleri hakkında konuşmakta güçlük çeken kişiler için uygulanan bir yöntemdir.
- Sanat terapisinin etkileri, kişisel farkındalığı artırmaktan problem çözmeye kadar çoktur.
Sanat Terapisi Kimlere Uygulanır?
Sanat terapisi;
- Utangaç ve çekingen kişilere
- Asosyal olanlara
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan kişilere
- Ciddi duygusal sorunları olan insanlara
- Duygularını ifade etmekte zorlanan insanlara
- Çok fazla anksiyetesi olan kişilere
- Bastırılmış duyguları fazla olanlara
- Konuşmakta güçlük çekenlere
- Travma yaşayanlara
- Sosyal uyum sorunları olanlara
- Panik atak yaşayanlara
- İç görüsü zayıf olanlara
uygulanabilir.