Sağlıklı Yaşam

Saman Nezlesi (Alerjik Rinit) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Saman nezlesi veya bir diğer adı ile alerjik rinit, üst solunum sisteminin alerjiye neden olan herhangi bir şey olan alerjen adı verilen bir maddeye alerjik bir reaksiyonudur. Bu reaksiyonlar mevsimsel veya yıllık olarak gerçekleşebilir. Çocuklarda saman nezlesi farklı belirtiler verebilir.

“Çocuklarda Bahar Alerjileri – Çocuklarda Alerjik Rinit Nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mevsimsel rinit, bitki ve mantarların üreme döngülerine gelir ve gider. Yılın belirli zamanlarında, bitkiler havaya polen salınır ve mantarlar sporları serbest bırakır. Bu alerjenlerin bir veya daha fazla türüne alerjisi olan kişilerde saman nezlesi gelişir.

Ağaç poleni ilkbaharda semptomların nedeni, yaz aylarında çim poleni ve sonbaharda yakup otu ve diğer yabani otlar olma eğilimindedir. Mantarlar, mart ayının sonundan kasım ayına kadar sporlarını bıraktıkları için çok daha uzun bir süre şüphelidirler.

Hava, günlük polen sayısını etkilediği için alerji semptomlarının ne kadar şiddetli olacağını etkiler. Polen sayıları sıcak, kuru ve havadar sabahlarda en yüksek, yağmurlu, serin günlerde en düşük seviyededir. Genel olarak, alerjik reaksiyonunuz polen sayısının yükselmesine ve düşmesine bağlı olarak şiddetli veya hafif olacaktır.

saman nezlesi 1

Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saman nezlesi belirtileri aşağıdakiler olabilir;

  • Burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Sulu ve kaşıntılı, gözler
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Kaşıntılı burun
  • Göz altında şişme
  • Sinüslerde baskı
  • Yorgunluk

Saman Nezlesinin Nedenleri Nelerdir?

Saman nezlesinin nedenleri, bağışıklık sisteminizin kendisini istilacı bir madde olarak tanımladığı şeyden koruduğundan kaynaklanır. Çoğu kanıt, genetikin vücudunuzun bu tür bir savunmaya sahip olup olmayacağını belirlediğini göstermektedir.

Bu alerjik yanıt, alerjik antikorların üretimi ile başlar. Bu antikorların görevi, kan dolaşımında ve dokularında rahatsız edici maddenin moleküllerini bulmak ve onları yıkım için vücudun mast hücrelerine eşlik etmektir. Mast hücreleri alerjenleri yok ettikçe, kan dolaşımına ve bazı mukoza zarlarına histamin adı verilen bir kimyasal salınır.

saman nezlesi 2

Histamin sinüsleri ve göz kapaklarını kırmızı ve şişmiş yapar. Ayrıca hapşırma refleksini tetikler. Şişme, alerjenlerin daha fazlasının vücuda girmesini önlemek için tasarlanmıştır ve hapşırma onlardan kurtulmanın bir yöntemidir. Histamin ayrıca kaşıntıya neden olur ve sıvıların burun dokusuna girmesine izin verir. Bu da tıkanıklık ve burun akıntısı ile sonuçlanır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Herhangi bir alerji için en etkili tedavi, alerjenden kaçınmaktır. Klima filtreleri havadaki poleni %99’unu giderir. Cerrahlar tarafından giyilenlere benzer yüz maskeleri, açık havada solunduğunda alerjen miktarını da büyük ölçüde azaltabilir. Bazı insanlar için, maske takmak bahçe işleri yaparken yeterli koruma sağlar. Diğerleri için maskeler ve diğer önlemler yeterli değildir. Belirtilerini kontrol altına almak için ilaca ihtiyaçları vardır.

Etkili ilaç tedavileri arasında antihistaminikler, topikal nazal steroidler ve birçoğu reçetesiz satılan bazı dekonjestanlar bulunur. Antihistaminikler, saman nezlesi tedavisinde etkilidir. çünkü alerjik reaksiyon tarafından üretilen histamin eylemlerini bloke ederler.

Bahar alerjileri hakkında daha geniş bilgi almak için “Bahar Alerjisine Karşı Beslenme Önerileriadlı yazımızı okuyabilirsiniz.

saman nezlesi 3

Saman Nezlesi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu