Çocuklarda Bahar Alerjileri – Çocuklarda Alerjik Rinit Nedir?
Çocuklarda bahar alerjileri ilkbahar ile beraber doğa canlanması ile ortaya çıkar. Ağaçlar çiçek açar, çimenler ve otlar yeşerir.
İlkbahar ile beraber herkesin içinde iyi duygular yetişirken bahar alerjisi olanların kabusu olabiliyorlar özellikle de çocukların…
Bahar Alerjisi Nedir?
Bildiğimiz üzere ağaçlar, çiçekler ve çimenler polen içerir. Bahar mevsiminde yeşeren çimen, çiçek ve otlardan havaya polenler karışıyor. Rüzgarın etkisi ile polenler havada dağılıyor. Bu sebep ile bahar mevsiminde astımı olan kişilerin atakları ortaya çıkıyor, egzaması olan kişilerin belirtileri şiddetleniyor. Alerjik nezlesi yani rinit olanların şikayetleri artıyor.
Vücudumuzda alerjik reaksiyona sebep olan maddelere alerjen denir. Bunlar küf, polen, hayvan tüyü, akarlar ve toz vb şeylerdir. Alerjenler hedef dokulara (deri, burun, göz, akciğer) ulaştığı zaman bir dizi alerjik reaksiyonun başlamasına neden olur. Sonuçta kaşıntı, gözlerde yaşarma, burunda tıkanıklık, kızarıklık, akıntı, öksürük ve hırıltı ortaya çıkar.
Çocuklarda Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit yanı saman nezlesi alerjenlerin burun yapısına yapışarak yangısal bir olaya neden olmasıdır. Alerjik rinit çocuklarda iki yaş sonrasında başlar ve yaşam boyunca devam edebilir. Mevsimler ile ilgili olanla mevsimsel rinit denir.
Polenler, toz, küfler, kimyasal maddeler, hava kirliliği, deterjanlar ve hayvan tüyleri çocuklarda hastalığı tetikleyebilir. Alerjik rinit çocuklarda konforun bozulmasına neden oluyor. Tıkalı burun ile nefes almak zorlaşıyor, iştahta azalma gözleniyor. Uyku kalitesinde azalma ve buna bağlı olarak da okul başarısı düşüyor. İlginçtir ki şehirlerde hastalık oranı kırsala oranla daha fazla.
Çocuklarda Bahar Nezlesinin Belirtileri Nelerdir?
- Hapşırma nöbetleri
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Gözlerde sulanma ve kaşıntı
- Boğazda ve burunda kaşınma
- Göz altlarında morluk
- Baş ağrısı
Bahar alerjisi olan çocuklarda nelere dikkat edilmesi gerekli?
- Tozlu ve polenli mekanlarda maske kullanmak.
- Rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamak.
- Burun kenarına ve göz çevresine vazelin sürmek.
- Ortam havasını nemlendirmek.
- Klimaların temizliğini düzenli ve sürekli yaptırmak.
- Tüylü giysi ve battaniye kullanmamak.
- Toz barındıran kilim ve halı gibi ürünleri kullanmamak.
Alerjik rinitin tanısı deri ve kan testleri ile konulmakta, tedavisi ilse antialerjik ilaçlar ile yapılmaktadır.