Sağlığınızı Yavaş Yavaş Bozan 7 Küçük Alışkanlık Nedir?
Her kişinin günlük yaşamında birtakım rutinleri vardır. Her sabah aynı saatte uyanırız, her gün çantamızı aynı yere asarız veya sabah metroda hep aynı vagona bineriz gibi… Gün içinde yapılan kimi davranışların sağlığınıza uzun vadede ciddi anlamda zarar verdiğini biliyor muydunuz? Sağlığımızı günden güne bozan 7 küçük alışkanlığı sizler için araştırdık…
1-) Cüzdanınızı Arka Cebinizde Tutmak
Erkekler, cüzdanlarını genel itibari ile pantolonlarının arka ceplerinde taşımaktadırlar. Fakat bu çok da sağlıklı bir tercih değil. Oturduğunuz zaman arka cebinizde olan cüzdanda ötürü omurganız kayma tehdidi yaşayabilir. Yalnızca 15 dakikalık bir süre içinde omurganız ciddi anlamda zarar görebilir. Uzun vadede fonksiyonel skolyoza, siyatiğe ve kronik bel ağrısına neden olabilir.
2-) Elektronik Cihazlarla Uyumak
Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar, yatmadan hemen önce elektronik cihazları kullanmanın uyku kalitesini ciddi oranda bozduğunu ortaya koymaktadır. Yine gerçekleştirilen bir ankete göre yetişkinlerin %89’u, çocukların ise %75 ‘inin yatak odalarında en az bir adet elektronik cihaz yer almakta. Uyku kalitesinin ve düzeninin bozulması,kilo alımına ve gündüz yorgunluğuna yol açabilir.
3-) Ellerinizi Sıcak Suyla Yıkamak
Birçok çalışma, soğuk ve sıcak suyun mikropları yok etmede eşit rol oynadığını ortaya koymaktadır. Sıcaklık 40 derece de ola 15 derece de olsa bakterilerin sayısına herhangi bir azalma söz konusu değildir. Su kaynar olduğu taktirde bakterilere karşı etkili olabilir. Ilık su ile elleri yıkamak cildin yumuşamasını sağlayarak mikropların elinizde daha savunmasız kalmasını sağlamaktadır.
4-) Plastik Şişeden Su İçmek
Plastik tüketiminin ne denli zararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Plastik şişeler, yüksek oranda sıcaklığa maruz kaldığı zaman salgılamış oldukları kimyasallar sağlık için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Güneşin altında uzun sürelerce bekleyen plastik şişe suyu a kirletebilecektir.
5-) Çok Hızlı Yemek Yemek
Yiyecekleri hızlı bir şekilde tüketmek, yeterince çiğnenmediğinden dolayı hazmı zorlaştırarak sindirimi etkilemektedir. Uzun vadede hızlı yemek yemek, diyabete, kalp hastalıklarına ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir.
6-) Yemek Yedikten Hemen Sonra Diş Fırçalamak
Kimilerimiz yemek yedikten sonra dişlerini fırçalama niyetinde olsa da yapılan araştırmalara göre yemeği yedikten sonra en az 30 dakika süre ile beklemek gerekmektedir. Dişin üzerinde yer alan ve dişi koruyan tabaka, farklı yiyeceklerin oluşturmuş olduğu asitlerden ötürü yıpranır. Dişler yemekten sonra en hassas halini alır. Bu nedenle en doğru ve uygun diş fırçasını da kullansanız yine de yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamamalısınız.
7-) Kulak Çubuğu Kullanmak
Gerçekleştirilen araştırmalara göre kulak çubuğu kulağı herhangi şekilde temizlemez, aksi olarak kulaklarda yer alan kirleri kulak kanalına itmektedir. Aynı zamanda Kulak çınlamasına, kulak zarının delinmesine ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Kulaklarda biriken kiri temizlemekten ziyade kulağın kiri kendisinin atmasına olanak sağlamalısınız.