Sağlıklı Yaşam

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer?

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer? … Safra kesesi vücuttaki önemli fonksiyonları ile dikkat çeken bir organdır. Hastalık durumunda çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bugün sizlerle en sık arananlar listesinde olan bir sağlık konusu hakkında Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer?  bilgiler sunacağım. Dikkatli olarak okumanızı tavsiye ederim.

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Nedir Ve Nerede Bulunur?

İlk olarak safra kesesinin nerede bulunduğundan bahsetmek istiyorum. Safra kesesi karaciğerimizin hemen altında yer alan armut’a benzer şekli olan bir organımızdır. Safranın saklanması ve depolanmasında görevlidir. Safranın iletilmesinde önemli bir rolü olan safra kanalı bir tüp şeklinde safra kesesini, ince bağırsağı ve karaciğeri birbirine bağlayarak safranın iletiminde yer alır.

Safra kanalının tıkanması ya da safrayı iletememesi durumunda safra kesesinde sağlık problemlerine yol açar. Bu çoğunlukla safra taşı kaynaklıdır. Korkmaya gerek olmayan safra taşları çıkarılarak hastanın eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

safra kesesi hastaliklari

Safra taşları kolesterol ve bilirubin içerdiğinden dolayı kolesterol ve bilirubin taşları da olarak nitelendirilmektedir.

Safra kesesi rahatsızlıklarının temel belirtileri ağrı ile başlamaktadır. Ağrı karın bölgesinin çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilmektedir.

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur?

safra kesesi nerede

Safra kesesi ağrısı hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı ağrılar hafif olarak atlatılabildiği gibi bazıları da zonklayıcı ve sık şekilde karakterize olabilmektedir. Ağrı sadece karın bölgesiyle sınırlı kalmayıp vücudun çeşitli bölgelerine de yayılım gösterebilmektedir.

Örneğin sırt ve göğüs bölgesine yayılım gösteren safra kesesi ağrıları çok sık gerçekleşir. Ağrı dışında direk sindirim sistemiyle bağlantılı belirtilerde ortaya çıkabilmektedir. Mide bulantısı ve kusma sindirim sistemi ile ilgili semptomların başında gelmektedir. Daha sonra reflü, gaz birikmesi gibi diğer semptomlarda eşlik edebilir.

Enfeksiyonunda dahil olduğu durumlarda ateş ve titreme de bu belirtilere dahil olabilmektedir. Enfeksiyonun doktor tarafından reçete edilen antibiyotikle tedavi edilebileceğini unutmayın.

Sarılık, safra kesesi hastalıklarında ilk olarak aklımıza gelmesi gereken belirtilerden biridir. Cildin sarı renk alması durumuna sarılık denilmektedir. Büyük ihtimal sarılık olduğu durumlarda rahatsızlık safra kanalında tıkanma ya da taş varlığından dolayıdır.

Uzun süreli ishallerde Safra kesesi rahatsızlıklarına eşlik edebilecek belirtilerdendir.

safra kesesi hastaliklari 1

Safra Kesesi Ağrıları Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman hekim tarafından istenen kan testleri ve görüntüleme testleri tanının konulmasında yardımcıdır. Genellikle Ultrason, BT,MRI, ERCP görüntülemeleri ve teknikleri ile safra kesesi görüntülenebilmektedir.

safra

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Geçer?

Doğal yollarla safra kesesi ağrılarını azaltabilmek mümkündür. Ama yine de uzman bir doktor tarafından tedavi olmak kaçınılmazdır.

safra kesesi

Limon ve karbonat (alkali bir sıvı olduğu için ağrılara çözüm olabilir), nane (sindirim sistemine direk katkı sağlar), sirke ve pancar gibi yiyeceklerde safra kesesi ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilir.

Genel tedavi hastanın ağrılarını azaltmaya yönelik yapılabilir. Bunun için yüksek doz ağrı kesiciler uygulanabilir. Taşların olması durumunda bulunduğu yerden çıkarılabilir ya da kırılabilir. Fazla kiloya bağlı durumlarda hastaya özel diyetlerde önerilebilir.

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu