Ruhsal Yorgunluk Nasıl Geçer?
Her insan kendini zaman zaman mutsuz hisseder. Geceleri uyumadan önce, sabah uyanır uyanmaz ruhi bir çöküntüyle karşı karşıya kalınır. Yaşanan duygusal çöküntülere “ruhsal yorgunluk” denir. Ruhsal yorgunluğun insan hayatını etkisi altına alan ciddi bir olumsuz etkisi vardır. Bu yazımızda ruhsal yorgunluğun iyileşmesi için önemli tavsiyeler vereceğiz.
Sayfamızda yer alan farklı psikoloji ve kişisel gelişim üzerine yazılarımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ruhsal Yorgunluk Nasıl Geçer?
Ruhsal yorgunluğun iyileşmesi için insanın bir farkındalık kazanması gerekir. Devamlı yaşanan başarı ve mükemmellik hissinden kurtularak, anda kalmayı öğrenmek oldukça önemlidir.
1. Kendine Kızmaktan Vazgeç
Her insan başarısızlıkla karşı karşıya kaldığında kendi kendine kızmaya başlar. Durmadan kendine kırıcı sözler söyleyerek, bir nevi cezalandırmaya çalışır. Fakat her şeyin mükemmel olmasına gerek yoktur.
İnsan başarıları kadar başarısızlıklarıyla da insandır. Her şey insanlar içindir. Emin olun çevrenizdeki kimse mükemmel değil.
2. Ruhsal Yorgunluk Nasıl Geçer? Başarısızlıkları “Sevgiyle” Kabullen
Başarısızlıklar karşısında kızgın bir tutum sergilemek yerine sakin kalmayı öğrenmeniz lazım. Kendinize kızmanız size hiçbir şey kazandırmaz. Şunu düşünün; siz bile kendinize kötü davranıyorsunuz, başka insanlar size nasıl iyi davransın?
Siz kendinize iyi davranıp, kendinizi sevmediğiniz sürece karşı taraftan da asla iyilik beklemeye hakkınız yok.
3.Çağın Koşuşturmacasına Ayak Uydurmak Zorunda Değilsin
Çağımız sabah uyanmak, işe – okula gitmek, mutlu olmak, başarmak ve en iyi olmak için bizi bir maratonun içine sürükler. Her sabah daha iyi olmak için koşturmaktan vazgeçin. Siz de bu maratonun parçası olmak zorunda değilsiniz.
Daha minimal yaşayarak, daha küçük mutluluklar elde ederek de yaşayabilirsiniz. Bu koşuşturmaca size iyi gelmiyorsa, oradan uzaklaşın.
4. Ruhsal Yorgunluk Nasıl Geçer? Düştüğünde Kalkmayı Kendi Kendine Öğren
Her insanın düştüğü zamanlar vardır. Bazen iş başvurusunun reddedilmesi, bazen karşılıksız aşk, bazen de kötü geçen bir sınav insanın hayatını mahveder.
İnsan yaşadığı bu olumsuz durumla mücadele ederken ne yapacağını bir türlü bilemez. Çareyi başkalarından bekleyerek iyileşeceğin düşünerek, büyük bir yanılgı içine düşer. Bunun yerine düştüğünüz zamanlarda kendi kendinizi iyileştirmeyi öğrenin.
“Bu kez olmadı” diyerek, hayatın güzel taraflarına odaklanın. Kendi kendinizi en başarısız olduğunuz zamanlarda bile ödüllendirin.
5. Süper Olmaya Çalışma
Süper olmak insana mutluluk getirmez. Aksine daha fazlasını gerektirir. Başarılı olan insanlara bir bakın. Hep daha başarılı olmak için adeta nefes bile almadan çalışır. Karşılığında mutlu mu derseniz size kesin bir dille “Hayır!” cevabını veririz.
İnsanın mutluluk arayışının kesinlikle süper olmakla bir ilgisi yoktur. Mutluluğunuzu başkalarına mükemmel görünmekte kesinlikle aramayın. Mutluluğun anahtarı sadece kendi ellerinizde saklı. Mutluluğun formülü hakkında bir video bulduk, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
6. Fazla Empati Gösterme
İnsanlara karşı gereğinden fazla empati göstermeyin. Bir süre sonra “empati yorgunluğu” meydana gelir. Sürekli veren tarafta olmayın. Karşı tarafın da sizin için mücadele etmesine, uğraşmasına ve çabalamasına müsaade edin. Verdiğiniz değeri alamadığınızda uzaklaşmayı bilin.
Aşırı empati yorgunluğu hakkında yazımızı buraya tıklayarak okumanızı tavsiye ediyoruz.