Hastalıklar

Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Günlük hayatta yediden yetmişe pek çok kişinin muzdarip olduğu romatizma, insan vücudunun belli kısımlarında ağrılara neden olarak insana dünyayı adeta dar etmektedir.  Özellikle eklem bağlarında, kemik ve kas dokularında meydana gelen bu durum romatizmal ağrılar olarak tanımlanmaktadır.  Siz de bu hastalıktan şikayetçi iseniz ve bu durumla nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız, cevabı işte bu yazıda!

romatizma agrisi 3

Romatizma Nedir?

Yapılan araştırmalara göre her 3 kişiden birisinde görülen romatizma rahatsızlığı, Yunanca “rheuma” kelimesinden gelmektedir.  Anlamı “hareket etmek” olan bu kelime, romatizmal ağrılar dolayısıyla azalan hareket kabiliyetini ifade etmektedir. Çok sık rastlanılan hastalıklardan olan romatizma, kas, kemik ve eklem bağları gibi kritik noktaların hareket etmesi sonucu vücutta ağrı, sızı ve yangı meydana gelmesidir.

romatizma agrisi 4

Romatizma Neden Kaynaklanmaktadır?

Özellikle ülkemizde görülme ve yakalanma olasılığı yüksek bir rahatsızlık romatizma, her yaştan kişide görülebildiği gibi daha çok genç erkeklerde ve 40 yaşını aşkın insanlarda gözlenmektedir. Bu sorunun nedeni tam olarak bilinememekte olduğu gibi pek çok şey bu ağrılara neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre romatizma, enfeksiyonel ve mikrobik bir nedenle meydana gelmemektedir.

romatizma agrisi 6

Aynı zamanda bulaşıcı bir hastalık olmayan bu durum, genellikle genetik yollarla geçen bir hastalıktır. Özellikle ailenizde bu hastalığa yakalanan bir kişi varsa, çok daha temkinli olmalısınız. Çünkü genetik yollarla sizde de aynı sorun meydana gelebilmektedir. Halk arasında yaygın bir inanış olan, çok soğuk veya sıcak havalarda romatizmanın oluştuğu bilgisi kesinlikle yanlış bir duyumdur.

romatizma agrisi 2

Bunların yanı sıra yapılan araştırmalara göre, günümüzde sıkça tükettiğimiz ve marketlerden temin ettiğimiz hazır paketli gıdalar romatizmanın oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle pek çok katkı maddesi olan; fakat sürekli tükettiğimiz peynir, süt, ekmek ve asitli içecekler gibi gıdalar bu olasılığı artırmaktadır.

Romatizmal ağrılar tek bir çeşit olmadığı gibi yüzlerce farklı çeşidi vardır. Romatizmal ağrılardan şüpheleniyorsanız öncelikle hastaneye giderek hangi tip romatizmal hastalığa sahipsiniz öğrenmeniz gerekmektedir. Hastanelerde romatizma ağrılarına bakan bölüm romatoloji bölümüdür.

romatizma agrisi 1

Romatizmal Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

  • Eklem bağlarında ağrı, yangı ve sızlama
  • Eklemlerde kızarıklık ve şişlik
  • Kol, dirsek ve bacaklarda hareket kısıtlanması
  • Yorgunluk ve Halsizlik
  • Ellerde, bacaklarda ve parmaklarda kasılması
  • Saç dökülmesi
  • Ağrıyan bölümde deri döküntüsü
  • Sırt ve boyun ağrıları
  • Ağız, burun ve genital bölgede çıkan aftlar
  • Ağrıyan kısımda ödem ve kızarıklık
  • Bölgesel yüksek ateş durumu

romatizma agrisi 5

Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek çok tipi olan romatizmal ağrılar, doktor kontrolü ardından öncelikle hangi kategoriye ait olduğu tespit edilmelidir. Bunun için doktor kan, idrar, tomografi testi ve ultrasonografi, direkgrafi yapacaktır. Bu testlerin ardından romatizmanızın tipi belirlenerek buna yönelik tedavi çalışmaları uygulanacaktır. Daha çok “kortizon” ilacı ile tedaviye başlanarak, ağrılar hafifletilebilmektedir.

romatizma agrisi 7

Romatizma Hastalarına Öneriler:

  1. Fazla kilolarınızdan kurtulmanız kas, kemik ve eklem ağrılarınızı azaltacaktır. Bu nedenle bir an önce kilo vermeye çalışın.
  2. Kemik yapılarının onarılmasına yardımcı olan Omega 3 ve 6 vitaminini içeren yiyeceklerle beslenin.
  3. Vücudunuzun zorlanmasına yol açacak hareketlerden uzak durmaya çalışın.
  4. Yaşamınızda spor ve egzersize yer açın.
  5. Romatizma sorununu tetikleyen nedenlerden bir tanesi olan dişlerinizin bakımını ihmal etmeyin.
  6. Soğuk ve nemli ortamlardan vücudunuzu koruyun.

https://www.youtube.com/watch?v=J18Mg5K_sKo

Kaynak
mavikadın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu