Yerli Kadın Ünlüler

Remziye Hisar

Remziye Hisar Kimdir?

instagram takipçi hilesi

remziye hisar kimdir 2
Tam adı: Remziye Hisar
Doğum tarihi: ??. ??. 1902
Doğum yeri: Üsküp, Kuzey Makedonya
Ölüm tarihi: 1992
Ölüm yeri: İstanbul
Boyu: 
Burcu: 
Ailesi: Ayşe Refia (Annesi), Salih Hulusi (Babası)
Eşi: Reşit Süreyya Gürsey
Çocuk (ları): Feza Gürsey, Deha Gürsey
Mesleği: Kimyager
Aktif Yılları: 1920’li ve 1992 yılları arası
youtube-chanel

Hakkında

Remziye Hisar Kimdir? Remziye Hisar, kimyagerdir.

Remziye Hisar, 1902 yılında Ayşe Refia ve Salih Hulusi çiftinin kızı olarak Üsküp’te dünyaya gözlerini açtı.

Davutpaşa’da üç yıllık Mekteb-i İptidayiyi çalışmasını bir yıl içinde başarı ile tamamlayarak ileride büyük bir bilim insanı olacağı sinyallerini verdi. Eğitim hayatına Emirgan İnas Rüştiyesi ile İttihat ve Terakki Mektebi‘nde devam etti. Ancak çok sevdiği Türkçe öğretmeni İstanbul Darülmuallimatı‘ye tayin edilmesinden sonra eğitimine bu okulda devam etmiştir.

15 Temmuz 1919 günü bu okulun kendisini Darülfunun’a hazırlamak için kurulan iki sınıfta birincilik ile tamamladı ve mezun oldu. Sınıfın en iyi öğrencilerinden olan Hisar, kendisinde küçük olan sınıf öğrencilerine geometri ve matematik öğretti.

Mezun olduktan sonra Darülfunun’un kimya bölümüne girdi. Bir röportajında ​​kimyayı tercih etme nedenlerini buluşlarda ve kanunlarda hep yabancı isimleri görmekte çok mutsuz olduğunu ve Türk birinin de büyük buluşlar yapması gerektiğini düşündüğü için bu bölümü seçtiğini açıkladı.

Bu süre sonra okul öğretmenleri ve arkadaşlarıyla beraber Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. O zamanlar Darülfunun’da kız ve erkek öğrencilerinin farklı zamanlarda dersleri vardı. Bakü’de birdenbire kendini bir savaşın içinde buldu. Hatta Kafkasya’daki savaş ve Bakü’de kendilerine ihtiyacı olmadığını öğrenmesi onu durdurmadı. Bir erkek öğretmen okulunda öğrencilere dersler vermeye başladı.

Sovyet Rusya’nın Azerbaycan’ın bağımsızlığını sona erdirmesinin ardından orada tanıştığı Dr. Reşit Süreyya Gürsey ile evlendi ve İstanbul’a geri döndü. Döndükten sonra Adana Darülmuallima’ya müdür olarak atanan Remziye Hisar, ilk çocuğunu dünyaya getirdikten sonra çocuğunu annesine bırakıp Adana’ya gitti.

Zor şartlar altında çalışmaya devam etmek durumunda kalan Hisar, eşinin tedavisi için Paris’e gitmesinin ardından eğitim alanında daha fazla ilerlemek için Paris’e gitme kararı aldı. Adını bilim camiasında duyurmak için Paris’te yer alan  Sorbonne Üniversitesi’nde kimya üzerine eğitim almaya başladı.

O yıllarda Langevin ve Madame Curie gibi ünlü kişiler Sorbonne Üniversitesi‘nde ders veriyorlardı. Remziye Hisar’a göre, onları tanımak ve derslerini alabilmek, karşılaştığı tüm sıkıntıları ona unutturmuştur. Biyokimya sertifikası alan Hisar, bir kez Paris’te okumak için Maarif Vekaleti’nden burs aldı. Hisar’ın doktoraya başlamak üzereyken bursu iptal edildi. Türkiye’ye dönmek zorunda kalmış ve Erenköy Lisesi’ne kimya öğretmenliğine atanmıştır.

1930 yılında Remziye Hisar, yoğun bir çalışmanın ardından doktora eğitimi için Paris’e döndü. Hisar eşinden boşanmış, kızını ve ablasını Paris’e götürmüş ve kendini işe adamıştı.

Doktora tezini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü ve 1933’ten 1936’ya kadar İstanbul Üniversitesi‘nde Kimya ve Fizikokimya Doçenti olarak çalıştı 1947 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi‘nde mekanik ve kimya doçenti olarak göreve başlayan Hisar, 1959 yılında profesör olduktan sonra 1973 yılında emekli olmuştur.

Tam bir Cumhuriyet kadını idi. Ünlü fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti‘nde tek Türk üye olarak görev yapan Deha Gürsey‘in annesidir. 1991 senesinde TÜBİTAK tarafından “Hizmet Ödülü” ne layık görüldü.

Remziye Hisar, 1992 yılında oğlu Feza Gürsey‘in vefat haberini alınca rahatsızlandı ve o da 1992 yılında vefat etti.

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu