Yaşam

Reçine Nedir, Ne İşe Yarar?

Reçine, başta çam ve kozalaklar olmak üzere bazı bitki ve ağaçlar tarafından salgılanan sarı sıvı bir madde ya da özdür. Bu madde havadaki oksijenle birleştiği zaman set bir form alır. Hoş bir koyuya sahiptir.

Türkiye’de en çok bilinen reçine çam reçinesidir. Halk arasında çam sakızı olarak da adlandırılır. baklagiller, maydanozgiller ve çam gibi çeşitli bitki aileleri tarafından salgılanır. Reçineler katı ya da yarı sıvı olarak tasvir edilmiştir.

Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra salınır. Bu madde aynı zamanda çok değerli bir taş olan kehribarın fosil halidir. Taş, yer altı çam ağaçlarının gövdelerinden akan reçinenin taşlaşması nedeniyle oluşmuştur.

Reçine

Reçine Ne İşe Yarar?

Reçineler, bitkiler tarafından ağaçtaki yaraları iyileştirmek ya da ağacı dış tehlikelerden korumak için salınan doğal bir maddedir. Bu madde, bir bitkinin ya da ağacın yaralı alanını patojenlerden ve böceklerden koruyan bir dizi önlemdir desek yanlış olmaz. Bir ağacın belli bir yerinde bir yara meydana geldiği zaman bu madde orayı kapatır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Reçinenin Faydaları Nelerdir?

Bu madde ilk başlarda mide ve solunum yolu hastalıklarında kullanılmış. Daha sonra ise farklı alanlarda da denenmiş. Reçinenin bilinen faydaları şunlardır;

  • Sakız gibi çiğnenirse dişleri iyileştirir ve ağızdaki zararlı plakları temizler.
  • Mide problemlerini giderebilir. Hazımsızlık problemlerinde etkilidir.
  • Sakız ezilerek macun haline getirilir ve yaraları tedavi etmek için kullanılır. Yaraların enfeksiyon kapmasını engeller.
  • Nefes almayı rahatlatır. Hava yolunu açar. Akciğer iltihabını önleyin.
  • Cildi yeniler. Yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.
  • Eritildiğinde balmumu olarak kullanılabilir.

Reçine

Reçinenin Kullanım Alanları Nerelerdir?

Genellikle endüstriyel alanda kullanılır. Bunun için gövdedeki yaraları kesmek için küçük bir bıçak kullanılır ve bu yaralardan sızan reçine özel bir kapta toplanır. Toplanan reçine birçok kimyasal işlemden geçer. Reçine kolayca erir. Isıtıldığında yumuşar. Ancak suda çözünmez, sadece organik çözücülerde çözünür.

Mürekkep ve cila yapmak için kullanılır. Ancak keman gibi telli çalgıların sesini daha iyi hale getirmek için müzik aletlerinin tellerine sürülür. Bazı reçine türleri tütsü olarak kullanıldığı biliniyor.

Kaç Çeşit Reçine Türü Vardır?

Doğal reçinelerin sayısı oldukça azdır. Bilinen üç çeşit vardır. Bunlar; doğal sakız içeren sakız reçineleri, uçucu yağlar içeren oleoreçineler ve sakızı olmayan az yağlı reçinelerdir.

En iyi bilinen oleoreçinelerin Kanada balzamı ve terebentindir. Damla damla terebentin eklenmesiyle katı bir reçine elde edilir. Bu linolyum, kağıt, vernik, boya ve lastik endüstrilerinde kullanılmaktadır. Katı reçineler pürüzsüz yüzeyleri daha az kaygan hale getirir.

Doğal reçinelerle karşılaştırıldığında, oldukça az sayıda sentetik reçine türü vardır. Yapay reçineler, doğal reçinelerle hemen hemen aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Ancak kimyasal olarak doğal reçinelerden çok farklıdır.  Öncelikle tüm plastiklerin reçine olduğu söylenebilir. Yarı sentetik diyebileceğimiz bu reçineler ilk olarak 1862 yılında bitkisel yağ ve kafurdan elde edilmiştir.

Reçine

Reçine İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu