Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Üstünlük Elde Etmenizi Sağlayacak 15 Hile

İnsanlarda, bir şeylere hâkim olma isteği ve psikolojik üstünlük her zaman var olmuştur. Kontrolü elinde tutmayı amaçlayan bireyler, bu isteği etik sınırlar içerisinde ya da dışında sürdürmeye çalışırlar. Egemenlik duygusu evrensel bir kavramdır. Bu duyguyu adil ve doğru bir şekilde yönetmek, tarihsel olarak sınırlı sayıda lider tarafından başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Aile içerisinde, şirket yönetiminde ya da ülke yönetiminde olsun, bazı psikolojik ilkeleri anladığınızda doğru kararlar alabilir ve uygun yöntemleri uygulayabilirsiniz. Psikolojik üstünlük; geleneksel anlamdaki savaşın sonuçlarını belirlemede, savaştan sonra üstünlüğün sürdürülmesinde veya sorunların çözümünde insanların psikolojik durumlarına etki ederek sonuçlar elde etmeyi ifade eder.

Çevrenizde mutlaka denk gelmişsinizdir. Dışarıdan baktığınız zaman fiziksel olarak çok zayıf olan bir kişi, çevresindeki insanlar tarafından çok fazla güçlü görülür ve saygı duyulur. İşte burada ön plana çıkan şey aslında psikolojik üstünlüktür. İnsanları beyni yönetir. Karşınızdaki kişinin beynine ondan üstün olduğunuza ikna edebilirseniz fiziksel gücünüzün pek bir önemi kalmaz.

Peki psikolojik üstünlük nasıl elde edersiniz? Bu yazımızda psikolojik üstünlük elde etmenizi sağlayacak 15 hileden bahsedeceğiz.

psikolojik üstünlük

Psikolojik Üstünlük Elde Etmenizi Sağlayacak 15 Hile

  1. Eğer birinin ifadelerinize onay vermesini hedefliyorsanız, kafanızı yavaşça sallayarak onayınızı belirtebilirsiniz.
  2. Size karşı kaba davrandığında, sessizce onu gözlemlemeyi tercih edin. Bu, onları zamanla rahatsız eder ve normale dönme eğilimi gösterir.
  3. İstediğiniz bir davranışı karşınızdaki kişiye yaptırmanın etkili bir yolu, ona seçenekler sunmuş gibi görünmektir.
  4. Bir konuyu öğrenmek istediğinizde, sorunuzu ileterek bekleyin. Karşınızdaki kişi, o sessizliği doldurma isteğiyle konuşmaya başlayacaktır.
  5. Size yönelik ilgi duyan, fakat emin olamadığınız bir kişiyi fark ettiğinizde, gözlerinizi yukarıya çevirin. Eğer o kişi de gözlerini yukarıya kaldırıp size bakarsa, gerçekten sizi izliyor demektir.
  6. Taş-kağıt-makas oyununda üstünlük sağlamak amacıyla, rakibinize oyun sırasında bir soru yöneltmek stratejik bir adım olabilir.
  7. Rekabet dolu bir ortamda, rakibinizin endişeli olduğunu fark ederseniz, sakin bir tavırla ve ses tonuyla “Gergin misiniz?” ya da “İyi misin?” benzeri bir soru sormak etkili bir iletişim yolunu oluşturabilir. Bu soru ona sizin ondan daha rahat olduğunuz mesajını da verecektir.
  8. İhtiyacınız olan bir şeyi başkalarından talep etmek istediğinizde, isteğinizin sadece sizin değil, genel anlamda önemli olduğunu vurgulayarak iletişimde bulunmak etkili bir stratejidir.
  9. Kendi düşüncelerinizi ifade ederken “ben” odaklı cümleler kurmak yerine, daha çok işbirliği ve birlikte hareket vurgusu yapmak için “biz” odaklı ifadeler kullanmak daha etkili olabilir.
  10. Yalan söylemenin en akıllıca yolu, yalanın sonucunu tahmin etme fırsatını karşı tarafa bırakmaktır.
  11. Özür dilemek yerine, “Sabrın için teşekkürler.” gibi ifadeler kullanarak hem suçlama hissi oluşturmaktan kaçınabilir hem de karşı tarafın daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
  12. Sıradaki strateji Benjamin Franklin’e aittir: Bir kişi size iyilik yaparsa, daha fazlasını yapmaya istekli hissedebilir.
  13. Birinden bir ricada bulunmayı planlıyorsanız, onun en yorgun anını tercih etmek etkili bir yaklaşımdır. Yorgunluk, isteğinizi daha az değerlendirmelerine ve hatta yarıda bile olsa olumlu yanıt vermelerine neden olabilir.
  14. Eğer birinden reddedeceğini düşündüğünüz bir isteği iletmeyi düşünüyorsanız, önce daha küçük ve kolay bir rica ile başlamak iyi bir strateji olabilir.
  15. Karşınızdaki kişi sizi eleştirirken sakinliğinizi korursanız, muhtemelen ilk başta daha fazla tepki verebilir ancak sonunda suçlu hissetme eğiliminde olacaktır.

Psikolojik Üstünlük Hileleri İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu