Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Ağrı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Psikolojik ağrı, diğer bir deyişle psikosomatik ağrı; kişinin vücudunun çeşitli yerlerinde hissettiği acı, sızı, ağrı, tutulma gibi bir takım problemlerin; fiziki temele dayandırılamadığı ve tıbben açıklanamadığı durumları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Hiç şüphesiz ki hepimiz, hayatımızın belli dönemlerinde, bedenimizin farklı lokasyonlarında ağrı hissetmişizdir. Bazı ağrılar kısa süreli olup hayatımızın doğal akışına etki etmez ve ağrı kesici ile tedavi edilebilirken, bazı ağrılar ise kronik bir hal alarak yaşam kalitemizi düşürebilmektedir.

psikolojikagri

İlaç içmemize rağmen geçmeyen, sosyal hayatımızı sınırlandıran ve iş gücü kaybına neden olarak süreklilik arz eden ağrılarda, hekime başvurmaktan başka çare yoktur. Hekim bu durumda; hastanın şikayetlerini ve öyküsünü dinledikten sonra gerekli muayeneyi yapar, tahlil ve tetkikleri ister. Ancak tüm bunların sonucunda hastada ağrıya neden olacak bir fiziki soruna rastlanmaz.

İşte o zaman hekim; bu ağrıların nedeninin psikolojik kökenli olabileceğine vurgu yapar. Belki de o zamana kadar fark etmediğimiz bir şeyi fark ederiz; ne kadar yorgun olduğumuzu! Biz de sizlere bu yazımızda psikolojik ağrı çeşitlerinden ve buna karşı neler yapılabileceğinden söz edeceğiz. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

Psikolojik Ağrı Çeşitleri Nelerdir?

Hissedilen her duygunun; ayrı bir titreşimle, hücrelerimize sinyaller göndererek, sinir sistemimize etki ettiğini söylemek mümkündür. Psikosomatik ağrıların temel aldığı faktör ise strestir. Öyle ki bu ağrılara kimi zaman; depresyon, ayrılık kaygısı, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, anksiyete, sosyal fobi, panik atak veya cinsel işlev bozukluğu gibi problemler de eşlik eder. Peki hangi ağrılar psikolojik olabilir, gelin bir bakalım…

  • Karın Ağrısı

Yaşanan stres, kaygı, bulunulan ortamda kendini rahatsız hissetmek gibi duygu durumları, bağırsakları direkt olarak etkilemektedir. Bu da kendisini karın ağrısı, gaz sıkışması şeklinde gösterir. Ayrıca nefes darlığı ve iç huzursuzluğu da karın ağrısının yanında görülebilecek diğer belirtilerdendir. Bu durum sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde veya aile içi huzursuzluk yaşayan çocuklarda da sıklıkla görülebilmektedir.

  • Bağ Ağrısı / Migren

Gün içerisinde yaşanan stres, kendini kasmak, olumsuz enerjiler biriktirmek, bize günün sonunda baş ağrısı şeklinde geri dönebilmektedir. Çünkü bunun nedeni kaslarda oluşan gerginliğin dışa vurumu olarak açıklanabilir.

  • Regl Ağrısı

Üreme çağındaki kadınların büyük bir kısmı adet döneminde sancılar yaşar. Bunun elbette ki fiziksel nedenleri veya genetik geçiş kaynaklı olduğu bilinmektedir. Ancak son dönemlerde artış gösteren regl ağrıları psikolojik kökenli olabilir. Regl dönemi zaten yükselen hormonlar nedeniyle ruh halini oldukça etkileyen bir süreçtir. Yaşanılan gerginliklerin, üzüntü ve stres faktörlerinin artış göstermesi ağrılarınızı da tetikleyecektir.

psiko

  • Boyun ve Omuz Ağrıları

Boyun ve omuz bölgesi kasların ve sinir sisteminin en çok etkilendiği yerlerdir. Örneğin ani yaşanan bir şok, üzüntü veya öfke patlaması halinde çoğu kişide boyun tutulması şikayetleri gözlemlenir. Aynı şekilde bağlantılı olarak omuzlarda da adeta kilitlenme, sıkışma ve yoğun ağrılar yaşanır. Hatta fibromiyalji atakları bile tarif edilir. Üstelik stres faktörü ortadan kalksa dahi, burada bulunan kasların gevşemesi ve ağrıların geçmesi bir hayli zaman almakta, buna karşılık; kas gevşetici ilaç desteğine başvurulmaktadır.

  • Kol ve Bacak Ağrıları

Yaşanan olumsuz duygular esnasında vücudumuz tabir-i caizse kaskatı kesilerek kendisine bir savunma mekanizması oluşturur. Ardından yaşanan boşalım ise, bize ağrı veya tutulma olarak geri döner. Bu durumdan en çok etkilenen bölgeler de yine kas bakımından zengin olan kollarımız ile bacaklarımızdır.

Psikosomatik ağrılara çoğu zaman; kalpte çarpıntı, kaygı hali, motivasyon düşüklüğü, yataktan yorgun kalkma, göğüste sıkışıklık hissi, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi faktörler de eşlik edebilmektedir.

pskkkkkkkkk

Psikolojik Ağrılar Nasıl Tedavi Edilir?

  • Bu ağrıların en önemli ve birinci yolu insanlara karşı gerektiğinde ”hayır” diyebilmektir. Sınır koymak ve öz saygınızı korumak size kendinizi mental olarak daha özgür ve konforlu hissettirecektir. Kendinizi doğru ifade etmek ve duygularınızı içinize atıp baskılamamak da yine aynı oranda önem taşımaktadır.
  • Psikolojik ağrıların bir diğer tedavi şekli ise yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı ve gevşetici egzersizlerdir. Dinleyeceğiniz uzak doğu müzikleri ve bir kaç rahatlama hareketi sayesinde ferahlamış hissedebilirsiniz. Elbette açık havada yapacağınız yürüyüşleri de ihmal etmemelisiniz. Papatya, melisa, lavanta gibi bitki çaylarını da bunlara ek olarak deneyebilirsiniz.
  • Tüm bunlara rağmen; geçmeyen ağrılarınız ve bu ağrılarla harmanlanan negatif ruh haliniz aynı seyirde ilerliyorsa, mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Terapi süreci sayesinde kendinize ve hayatınıza yeni bir yön vererek ağrılarınızı en aza indirgeyebilirsiniz. Bunun dışında psikoloğunuzun önerisiyle bir psikiyatristle görüşerek ilaç tedavisi seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Psikolojik Ağrı Nedir İle İlgili Video

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu