Cinsel Sağlık

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

instagram takipçi hilesi

Adet sancısı diğer bir adıyla dismonore, özellikle üreme çağındaki pek çok kadının korkulu rüyası! Regl döneminde kasların kasılarak vajinal yoldan kanın dışarı atılması esnasında, kasıklarda ve alt karında hissedilen pelvik ağrı, adet ağrısı olarak adlandırılıyor. Kadın vücudu, östrojenin yükselip regl halinde de aniden düşmesiyle birlikte zaten hormonel olarak yorulurken, bir de üzerine bu sancılı süreci yaşadığında hayat standartları önemli ölçüde etkileniyor.

adet

Öyle ki yapılan araştırmalar, bu dönemde iş gücünde düşüş ve konsantrasyon eksikliğine bağlı verimsizlik olabileceğini bile ortaya koymuş durumda! Öte yandan sosyal hayattan uzaklaşma, adet döneminde baş ağrısı ve hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan yaşanan enerji kaybı da cabası!

Adet görmek vücuttaki mekanizmanın sağlıklı işlediği anlamını taşımaktadır. Hatta bu dönemin hemen ardından, yeniden yükselişe geçen hormonların etkisiyle kadın kendini çok daha güzel, zinde ve enerjik hissederek, yaşadığı tazelenmenin farkına varmaktadır. Ancak bu süreçte olan ağrılar kişiyi olumsuz yönde etkilemekte ve motivasyonuna zarar vermektedir. İşte biz de bu yazımızda sizlere; bu problemle nasıl baş edebileceğimize ilişkin bilgiler veriyor olacağız, okumaya devam edebilirsiniz.

Adet Sancısına Karşı Yapılabilecekler Nelerdir?

  • Karnın alt kısmına (pelvik bölgeye) sıcak su torbası koymak

Bu müdahale, kasları gevşeterek kan akşının ağrısız bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Ancak yarım saatten fazla uygulama yapılmamalı ve bölgesel olarak sıcak su torbasının yeri küçük hareketlerle değiştirilmeli, yani sabit tutulmamalıdır.

sicaksutor

  • Parasetamol veya Ibuprofen İçerikli İlaçlar Kullanmak

Çoğu kadın regl döneminde ilaç içmenin kanamayı keseceği veya yumurtalıklara zarar vereceği yönünde inanışlardan yola çıkarak bunu reddeder. Evet ilaçların adet kanamasını belli bir miktar azalttığı doğrudur. Ancak bunun size biyolojik açıdan hiç bir zararı yoktur. Yani gönül rahatlığıyla ağrı kesici kullanabileceğiniz, kadın doğum uzmanları tarafından da açıklanmıştır. Ancak elbette iki ilaç arasındaki sürenin en az 4 saat olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Ilık Duş Almak

Yine doğru bilinen yanlışlar arasında regl döneminde duş alınmasının sakıncalı olabileceği vardır. Ancak aksine bu günlerde duş almak, hem psikolojik olarak daha iyi hissetmenize hem hijyeninize hem de sancılarınıza rahatlatıcı etkilerde bulunacaktır.

  • Bitki Çayları İçmek

Papatya, biberiye, kekik, melisa ve lavanta gibi bitki çaylarının adet sancısına iyi geldiği ve kasları gevşeterek uykuya dalmayı kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ancak ne kadar bitkisel olursa olsun, biliyoruz ki her şeyin fazlası zarardır. O nedenle bitki çaylarını tüketirken de günde 2 fincanı aşmamaya dikkat etmek gerekmektedir.

papatya

  • Karın Masajı

Pelvik ağrının olduğu bölgeye ve çevresine uygulanacak 20 dakikalık bir masaj, kaslarınızı rahatlatarak ağrılarınızı en aza indirgeyecektir. Ayrıca masaj sırasında aroma terapi yağlarından da faydalanabilirsiniz.

  • Sağlıklı Beslenmek ve Magnezyuma Ağırlık Vermek

Özellikle adetinize yakın günlerde kola, çikolata, şarap, çay, kahve gibi kafein ya da alkol oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilmektedir. Çünkü bu gıdaların sancıyı ve adet dönemindeki gerilimi yükselttiğine dair bir takım çalışmalar yapılmıştır. Bunun yerine muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, hurma, kereviz, pırasa gibi magnezyum bakımından zengin yiyeceklerin tüketimine özen gösterilmelidir.

  • Kısa ve Hafif Tempoda Yürüyüşler Yapmak

Regl döneminde sürekli oturmak ve sekonder (hareketsiz) yaşam sürdürmek, kasların gerilmesine neden olarak ağrı hissini kuvvetlendirebilir. Buradan yola çıkarak,temiz havada yapılacak 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler, kasları gevşeterek bu süreci daha konforlu geçirmenize yardımcı olacaktır.

  • Meditasyon veya Yoga Gibi Rahatlatıcı Egzersizler Yapmak

Stres seviyeniz yükseldikçe adet ağrılarınızın da arttığını gözlemlersiniz. Bunun nedeni gerilen kas sistemidir. O nedenle regl dönemine yaklaşırken yoga veya meditasyon gibi etkinliklerde bulunmak ya da nefes egzersizlerinden yararlanmak da yine bu süreci daha ağrısız ve huzurlu geçirmenizi sağlayacaktır.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu