Psikolog Ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?
Psikoloji ve psikiyatri terimleri çok sık olarak birbiri ile karıştırılmaktadır. Psikolog ve psikiyatri arasında ne fark vardır? İki bilim dalı hakkında bilinmesi gereken önemli nüanslar…
Psikiyatri Nedir?
Sinir ve ruh hastalıkları ile, kişilerde görülmekte olan uyumsuzlukların önüne geçme, teşhis ve tedavi etme ile mücadele eden psikiyatri; bir başka bilim dalı lan psikoloji ile yakından ilintilidir. Psikiyatristlerin önemli bir bölümü aynı zamanda psikoterapi eğitimi aldıklarından ötürü birtakım karışıklıkların yaşanması normal olarak karşılanmaktadır.
Psikiyatrist Kime Denir?
Psikiyatrist, veya başka bir deyişle söylenecek olacak olursak, sinir ve ruh hastalıkları uzmanı olan insanlar, aslına bakılırsa tıp doktorudur. İlgili Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olarak uzmanlık sınavına girerler ve bunun sonucunda psikiyatri asistanı olarak 4-5 yıl çalışarak tanı ve tedavi konularında uzmanlaşırlar. Genel olarak pratik bir eğitim almalarının yanı sıra, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluklar, duygudurum bozuklukları ve depresyon başta olmak üzere psikiyatrik hastalıkların teşhisinin konması ve tedavi yöntemlerini öğrenmektedirler.
Psikoloji Nedir?
Psikoloji sözlükte “ruh bilimi” anlamına gelmektedir. İlgili üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümlerinde, adli psikoloji, deneysel psikoloji, psikoloji tarihi, psikoloji kuramları, psikolojik testler, sosyal psikoloji ve psikolojiye giriş gibi pek çok farklı konu işlenmektedir.
Psikolog Kime Denir?
İlgili üniversitelerin psikoloji bölümlerinden başarıyla mezun olan psikologlar, eğitim yaşamları süresince psikoterapi kuramları ile ilgili genel anlamda birçok farklı teorik bilgiye sahip olurlar. Fakat pratik yani uygulamalı eğitim ve süpervizyon almamaktadırlar.
Psikiyatrist Ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversiteye giriş sınavında sayısal ağırlıklı puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Psikoloji bölümüyse eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere daha yakın durmaktadır. Psikiyatrist olmak iin ilk önce tıp fakültesi mezunu olmak gerekirken psikolog olmak için de ilgili üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekmektedir.
Kimler İlaç Yazabilir?
Psikiyatristler, ilaç konusunda uzun bir eğitim sürecinden geçmektedirler. Bu uzun eğitimden dolayı uzmanlıklarını aldıklarında ilaç yazabilmektedirler. bununla beraber ilgili eğitimleri aldıkları taktirde terapi de yapabilmektedirler.
Psikoloji mezunları ise kuramlar hakkında eğitim aldıkları ve bilgi sahibi olduklarından dolayı psikoterapi yapabilmektedirler. Eğer ki kendiniz için ya da bir başkası için terapist arıyorsanız psikoterapi eğitimi almış olan bir psikoloğa veya psikiyatriste gitmeniz gerekmektedir. İlaç yazma, kullanma konusunda ise sizlere ancak ve ancak bir psikiyatrist yardımcı olabilecektir.
Psikolog ile Psikiyatrist arasındaki fark nedir?
Psikolog ile psikiyatr arasındaki fark nedir?