Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri, prostatta spermi besleyen ve taşıyan seminal sıvıyı üreten erkeklerde küçük ceviz biçimli bir bez olan kanserdir. Bu kanser çeşidi, erkekler arasında en çok rastlanan kanser türlerinden biridir. Genellikle prostat kanseri yavaş ilerler ve başlangıçta ciddi zarar vermeyebileceği prostat beziyle sınırlandırılır.
Bununla birlikte, bazı prostat kanseri türleri yavaş ilerlerken ve minimal tedaviye ihtiyaç duyarken veya hiç tedaviye ihtiyaç duymayabilirken, diğer tipler daha hızla yayılabilir. Her hastalıkta olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhiş çok önemlidir.
Belirtileri
Bu hastalık sinsi bir hastalıktır ve belirtileri hastalık ilerledikçe ortaya çıkabilir. Fakat bu hastalığın genel belirtileri şunlardır;
- İdrar yapmada zorluk
- İdrar çıkışında kuvvet azalması
- Meniden veya idrardan kan gelmesi
- Boşalma esnasında ağrı hissetme
- Pelvik (kasık) bölgesinde rahatsızlık hissetme
- Kemik ağrısı
- Sertleşme bozukluğu (Erektil disfonksiyon)
Nedenleri
Prostat kanserine neyin neden olduğu belli değildir. Doktorlar, prostat kanserinin prostatınızdaki bazı hücreler anormal hale geldiğinde başladığını belirtiyor. Anormal hücrelerin içerisinde gerçekleşen mutasyonlar, hücrelerin diğer normal hücrelere göre daha hızlı büyümesine neden olabilir. Anormal hücreler, diğer hücrelerin öleceği durumlarda yaşamaya devam eder. Bazı anormal hücreler de çoğalabilir ve vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.
Risk Faktörleri
Bu hastalığın riskini artırabilecek faktörler şunlardır;
- Yaş: Yaşınız ilerledikçe bu hastalığa yakalanma olasılığınız o kadar artar.
- Irk: Henüz belirlenemeyen sebeplerden dolayı siyahi erkekler, diğer ırklardan daha fazla prostat kanseri riski taşır. Siyahi erkeklerde, prostat kanserinin ilerlemiş olma olasılığı daha yüksektir.
- Obezite: Obezite olan erkeklerde prostat kanserine yakalanma olasılığı diğer erkeklere göre daha fazladır.
Komplikasyonlar
Prostat kanserinin komplikasyonları ve tedavileri şunlardır:
Dağılan kanser (metastazlar): Prostat kanseri, mesaneniz gibi yakındaki organlara yayılabilir. Kan dolaşımınızdaki veya lenfatik sisteminiz üzerinden kemiklerinize veya diğer organlarınıza bulaşabilir. Kemiklere yayılan prostat kanseri ağrıya neden olabilir. Bu kanser türü vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra tedaviye olumlu yanıt verebilir ve kontrol edilebilir. Fakat tedavi edilmesi söz konusu değildir.
İnkontinans: Hem bu hastalık hem de tedavisi, idrar tutamamaya neden olabilir. İnkontinans tedavisi, sahip olduğunuz tipe, ne kadar şiddetli olduğuna ve zaman içinde iyileşme ihtimaline bağlıdır. Tedavi seçenekleri arasında özel ilaçlar, kateterler ve son çare olarak ameliyat olabilir.
Erektil disfonksiyon: Erektil disfonksiyon, prostat kanseri, cerrahi, radyasyon veya hormon tedavileri dahil olmak üzere bu tür hastalıkların tedavisinden kaynaklanabilir. Erektil disfonksiyonu tedavi etmek için ilaçlar, ereksiyon, ameliyat yapılması ve yardımcı olan vakum cihazlarına başvurulabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya bulgu varsa, bir üroloji uzmanına başvurun. Bu kanser hastalığının taramasının riskleri konusunda tartışmalar devam etmekte ve sağlık kuruluşları önerileri farklılık göstermektedir. Prostat kanseri taramasını doktorunuzla tartışın. Birlikte, sizin için neyin en iyi olduğuna karar verin.