Mental SağlıkYaşam

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, normal üreme süreçlerine müdahale eden hormonal bir dengesizlik bulunmaktadır. Polikistik over sendromunun genellikle ergenlik çağında başladığı bilinmektedir. Düzensiz dönemler ve diğer hormonla ilişkili belirtiler ile ilişkilidir.

Polikistik yumurtalık sendromuyla ilgili en önemli sorunlar, kısırlığın artması, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riski ve erken yaşta endometriyal kanser geliştirme riskinin daha yüksek olmasıdır.

polikistik over sendromu

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Doğurganlık için önemli bir problem olan bu hastalık bazı belirtiler verir. Polikistik over sendromu belirtileri genel itibari ile şu şekildedir.

  • Düzensiz adet dönemleri ya da hiç adet döneminin olmaması
  • Azalan ya da tam yumurtlama eksikliği, kısırlıkla ilgili sorunlar
  • Obezite, özellikle vücudun üst kısmında ve karın bölgesinde yağlanma ile karakterize
  • Yağlı cilt ve saç
  • Yetişkinliğe kadar süren akne
  • Eril bir dağılımda anormal kıllanma
  • Tip 2 diyabet geliştirme

Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun nedenini ortaya çıkarmak için uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar devam etmektedir. Polikistik over sendromunun belirli biçimleri ile aile öyküsü arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ve durumun genetik bir temelini düşündüren ciddi kanıtlar bulunmaktadır.

polikistik over sendromu

Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu vaka, tıbbi geçmişinizin ve belirtilerinizin kapsamlı bir değerlendirmesinin yanı sıra fiziksel bir muayene ile teşhis edilebilir. Doktorunuz çeşitli hormon seviyelerini ölçmek için bir kan testi ister. Bazı durumlarda yumurtalıkların ultrason ile görüntülenmesi tanıya büyük ölçüde yardımcı olur.

Polikistik Over Sendromunun Tedavisi

Polikistik over sendromu ilaçlarla tedavi edilebilmesine rağmen, tedavi genellikle hedeflerinize ve belirtilerinize  bağlıdır. Hamile kalmak istiyorsanız, oral ya da enjekte edilmiş hamilelik ilaçlarının yardımına ihtiyacınız olabilir.

Hamile kalmak istemiyorsanız da, hamileliği önlemek ve adetlerinizi düzene sokmak için doğum kontrol haplarını düşünebilirsiniz. Periyotlar ayrıca progesteron hormonu kullanılarak düzenlenebilir.

Genellikle şeker hastalığı için kullanılan bir ilaç olan hormonal olmayan bir tedavi seçeneği de vardır. Diyabetiniz olmasa bile, bu ilaç doğurganlığı geri kazanmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

İstenmeyen kıllanma, obezite akne ve diyabet gibi diğer belirtiler bu alanlardaki uzmanlar tarafından tedavi edilmelidir. Erken dönemde teşhis tedavinin başarı oranını arattırmada oldukça önemlidir. Doktorunuzun sizi için belirlediği tedavi yolunu kesinlikle uymalısınız.

polikistik over sendromu

Polikistik Over Sendromu ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu