Pierre Loti Kimdir?
Tam adı: Louis Marie Julien Viaud (Pierre Loti)
Doğum tarihi: 14 Ocak 1850
Doğum yeri: Rochefort, Fransa
Ölüm tarihi: 10 Haziran 1923
Ölüm yeri: Hendaye, Fransa
Boyu: –
Burcu: Oğlak
Ailesi: –
Eşi: Jeanne Amélie Blanche Franc de Ferrière (1886)
Çocuk (ları): Samuel Loti-Viaud, André Gainza, Charles Fernand Gainza, Raymond Gainza ve Alphonse Lucien Gainza
Mesleği: Yazar, Subay
Aktif Yılları: 1850 ve 1923 yılları arası
Hakkında
Pierre Loti Kimdir? Pierre Loti, yazardır.
Gerçek adı Louis Marie Julian Viod olan Pierre Loti, 14 Ocak 1850 tarihinde Fransa, Rochefort’ta dünyaya gözlerini açmıştır. Bazı kaynaklara göre Pierre Loti’nin adı öğrenciyken verildiği, bazı kaynaklara göre ise 1867 yılında Okyanusya’ya yapılan sefer sırasında Tahiti yerlileri tarafından verildiği söylenmektedir. “Loti” egzotik bir çiçeğin adıdır.
Fransız Donanmasına 17 yaşında girmiştir. Deniz eğitimini tamamladıktan sonra 1881 yılında yüzbaşı oldu ve 1882 yılında albaylığa yükseldi. Bir deniz subayı olarak birçok yeri ziyaret etmiş ve romanda bahsettiği yabancı kültürleri tanıma fırsatı bulmuştur. Daha sonra bu yolculuklar sırasında edindiği deneyim ve gözlemleri de kaleme aldığı kitapta yansıtmıştır.
İlginizi çekebilir: Yasemin Yazıcı Kimdir?
1879 yılında ilk romanı “Aziyade” Osmanlı Türkçesini yayınladı, 1878 yılında Mariage de Loti’yi ve 1886 yılında da Pécheur d’Islande’la‘yı kaleme aldı. Loti, yazdığı kitaplar ile edebiyat dünyasında tanınmış bir yazar haline geldi. Sonraki yıllarda her yıl bir kitapları basıldı. 1891 yılında Fransız Akademisi’ne seçildi. 1910 yılında Fransa Şeref Nişanı’na layık görüldü. Empresyonist yazar Pierre Loti’nin dili çok yalındır. Eserleri hem ölüm hissini hem de aşkı derin bir umutsuzluğu ifade eder. Tüm bu umutsuzlukla birlikte insana duyduğu sempati ve şefkati eserlerinde somutlaştırmaktadır.
Pierre Loti, pek çok kez İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’a ilk olarak 1876 yılında bir Fransız gemisinde zabitken geldi. Loti, Osmanlı yaşam tarzından etkilenmiş ve bu etkiyi birçok eserine yansıtmıştır. Aziyadé adlı romanına adını veren kadınla İstanbul’da tanışmıştır. İstanbul’da iken Eyüp Sultan’da ikamet etmiştir. İstanbul’a hayran kalan Loti, kendisine her zaman Türk dostu demiştir. 1913 yılında La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) adlı kitabı ile Batı siyasetini eleştirmiştir.
1913 yılında devlet konuğu olarak Türkiye’ye gelerek Sultan Reşa’nın ev sahipliğinde Tophane İskelesi’nde kendisini ağırlamak için büyük bir tören düzenledi. Türkiye’yi de Avrupa’ya karşı savunmuştur. Loti, milli mücadele sırasında Anadolu direnişini desteklemiş ve ülkesini Fransa’yı işgal ettiği için şiddetle eleştirmiştir. Türk halkının da sempatisini kazanmıştır.
4 Ekim 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Pierre Loti’ye teşekkür mektubu gönderildi. Ayrıca 1920 yılında “İstanbul Fahri Vatandaşı” kabul edilerek kendi adını taşıyan bir cemiyet kurmuştur. Daha sonra İstanbul’da Divan Yolu’ndaki bir caddeye, Eyüp’teki bir kahveye de adı verildi. Bugün bu kafenin bulunduğu dağın adı da Pierre Loti‘dir. 1942 yılında da İstanbul’da açılan bir Fransız lisesine adı verildi.
Loti, 10 Haziran 1923 tarihinde Hendaye’de yer alan evinde vefat etti.
Loti, 1886 yılında Jeanne Amélie Blanche Franc de Ferrière evlenmiştir. Bu evliliğinden Samuel Loti-Viaud, Charles Fernand Gainza, Raymond Gainza, Alphonse Lucien Gainza ve André Gainza isimlerinde çocukları dünyaya gelmiştir.
Pierre Loti Bazı Eserleri
- 1879 – Aziyadé (Aziyade)
- 1881 – Le Roman d’un spahi (Bir Sipahinin Romanı)
- 1886 – Pêcheur d’Islande (İzlanda Balıkçısı)
- 1887 – Madame Chrysanthème (Madam Krizantem)
- 1890 – Le Roman d’un enfant (Bir Çocuğun Romanı)
- 1891 – Le Livre de la pitié et de la mort (Acıma ve Ölümün Kitabı)
- 1897 – Ramuntcho
- 1899 – Reflets de la Sombre Route (Karanlık Yol Üzerindeki Yansımalar)
- 1906 – Les Désenchantées (Mutsuz Kadınlar)
- 1913 – La Turquie agonisante (Can Çekişen Türkiye)
- 1919 – Prime Jeunesse (İlk Gençlik)
- 1923 – Un Jeune Officier pauvre (Zavallı Genç Bir Subay)
Videoları
https://www.youtube.com/watch?v=4yuEnmAE4gk