Sağlıklı Yaşam

Pedofili Nedir? Pedofilik Bireylerin Özellikleri Nelerdir? Çocuklarımızı Pedofiliden Nasıl Koruruz?

pedofili nedir

Pedofili, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen  özellikle son günlerde çok sık karşılaştığımız çocuklara yönelik en büyük suçlardan biridir.

Tanısı, psikiyatrist veya psikologlar tarafından konulan klinik bir tanıdır. Tanıya göre, pedofili en az 6 aylık bir zaman zarfı boyunca kişide ergenlik dönemine girmemiş çocuk ya da çocuklarla cinsel ilişkide bulunma isteği ile ilgili istek, arzu ve dürtülerin tekrar etmesi, kişinin çocuk ya da çocuklardan en az 5 yaş büyük olmasıdır.

Çocuklara olan cinsel ilgi genellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar. Ancak nadiren de olsa diğer yaşlarda da görülebilir. Halk tarafından sübyancı tabiriyle nitelendirilen pedofilik bireyi diğer cinsel istismarcılardan ayıran en önemli özellik ise kişinin çocuklara duyduğu cinsel isteği ve bu doğrultuda yaptığı davranışları yanlış olarak görmemesidir.

Birçoğu yaptıklarını ahlaki olarak sorgulamaz. Bunun yerine kendilerini suçluluk duygusundan kurtaracak bilişsel çarpıtmalar oluşturacak. Örneğin, ‘Çocuk davranışlarım karşısında tepki vermedi. ‘ ya da ‘Çocukken aynısı bana da yapıldı.’ Gibi yanlış düşüncelerle kendilerini rahatlatmaya çalışırlar.

Pedofili Bir Hastalık Mı Yoksa Suç Mu?

pedofili hastalık mı yoksa suçmu 2

Bu konu tüm psikiyatrist ve psikologların tartıştığı bir konudur. Yapılan araştırmalar sonucunda bunun bir hastalık olduğu konusunda sonuçlar ortaya çıkmıştır. Sonuçlara göre, beynin her iki tarafında beyaz maddenin az olduğu tespit edilerek bir bağlantı açığı görüldü.

Diğer yandan son yıllarda pedofilinin doğumdan önce başlayan biyolojik yatkınlığın neden olduğu bilim insanları tarafından kabul edilmeye başlandı. Bir diğer sonuca göre zeka düzeyleri ise normalden daha düşük çıktı. Fakat kabul edilen büyük neden ise pedofilik bireyin çocukluk yıllarında cinsel istismara maruz kalmış olmasıdır.

Sonuç olarak pedofili psikolojik veya biyolojik bir rahatsızlık olabilir. Fakat pedofilik bireyin bu dürtüleri eyleme geçtiği taktirde suç işlemiş olur. Bu durumda ise kişiyi tedavi etmek mi gerekli yoksa hapse atmak mı gerekli konusu ortaya çıkar. Fakat; her şekilde kişi hapse atılır.

Pedofilik Bireylerin Kişilik Özellikleri Nelerdir?

pedofilik kişilrin özellikleri nelerdir

Bu kişiler kendilerine saygısı düşük olan, sorunlarıyla baş etme becerisinden yoksun, ebeveynleriyle iletişimleri sınırlı veya kötü ilişkileri olan kişilerdir. Empati yetenekleri sınırlıdır, öfke ve nefret duyguları yüksek, narsist ve sadist özellikleri belirgin, doyumu erteleme kapasiteleri azalmış engellenmeye karşı tahammülleri olmayan kişilerdir.

Çocuklara Karşı Yaklaşımları Nasıldır?

pedofilik bireylerin çocuklara yaklaşımı nasıldır

Pedofilik bireyler kurbanlarını dikkatlice seçerler. Özellikle aileleri tarafından ihmal edilen, sevgi eksikliği olan, savunmasız çocukları tespit edip onlara karşı cinsel istismarda bulunurlar. Öncelikle seçtikleri çocuğu test ederek yaptıklarını ailesine anlatıp anlatmayacağını anlamaya çalışırlar.

Daha sonra çocuğun güvenini kazanmaya çalışır. Örneğin, çocuğun ailesinden sakladığı bir davranışı varsa öğrenip bunu ailesine söylemeyeceğine inandırarak çocuğun ona güvenmesini sağlar. Bir süre sonra çocuk bu ilişkiden rahatsız olmaya başladığında ise onu tehdit etmeye başlar. Çocukları sır saklamaya yönlendirmeleri ve özellikle de erkek çocuklarının başlarına geleni ailelerine anlatmalarından utanmaları bu tarz olayların çok azının adli sisteme yansımasına sebep olur.

Pedofiliden Çocuklarımızı Nasıl Koruruz?

çocuklarımızı pedofiliden nasıl koruruz 2

  • Çocuklarımıza güçlü olmayı ve ne olursa olsun korkmamaları gerektiği bilincini kazandırmalıyız.
  • Çocuklarımızın sırdaşı olmalı, anlattıklarını dinlemeliyiz. Gün içinde neler yaptığını konuşmalıyız.
  • Vaktini kimlerle geçirdiğini bilip, onu takip etmeliyiz.
  • Arkadaş çevresini kontrol etmeliyiz.
  • Çevrenizde yeni taşınan kimseler varsa ve çocuğunuzla ilgilerse bunları tespit edip kim oldukları hakkında bilgi toplamalıyız.
  • Çocuğunuzun arkadaşlarıyla da iletişim içinde olun ve garip davranışları olup olmadığını öğrenin.
  • Çocuğunuzun internetle olan ilişkisini kontrol altında tutun.
  • Çocuğunuzla iletişim probleminiz varsa profesyonel yardım alın.

Son olarak çocuklarımızı hem hukuki yollarla hem de kendi alacağımız tedbirlerle korumamız gerektiğini unutmayalım. Çocuklar hepimizin geleceğidir ve onları korumak hepimizin görevidir.

Kaynak
tavsiyeediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu