Sağlıklı Yaşam

Patellofemoral Ağrı Sendromu Nedir?

Patellofemoral ağrı sendromu, diz kapağı çevresindeki ağrılı bir durum olup temelde patella (diz kapağı) ve femur (uyluk kemiği) arasındaki bölgede ortaya çıkan ağrılı bir sendromdur. Bu nedenle adını bu iki kemikten almaktadır. Bu sendrom genellikle sporcuların ani yüklenmeleri sonucunda, yeni başlayanların veya aniden dizlerine fazla yük bindiren kişilerde diz kapağı çevresinde ağrıyla başlar.

Patellofemoral ağrı sendromu teşhisi, dizde herhangi bir yapısal sorun bulunmadığı durumlarda konulur. Klinik muayene, MR ve röntgen görüntülemelerinde herhangi bir patolojik bulguya rastlanmaması sonucunda bu teşhis konulur. Kısacası dizinizdeki yapılar sağlam olmasına rağmen ağrı yaşıyorsanız, patellofemoral ağrı sendromuna sahip olabilirsiniz.

patellafemoral agri sendromu nedir 3

Patellofemoral Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Patellofemoral ağrı sendromunun belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Otururken ya da kalkarken dizde ağrı
  • Merdivenleri kullanırken ağrı
  • Uzun süre oturunca ya da bağdaş kurarak oturunca ağrı hissetme
  • Spor sonrasında dizde ağrı hissetme
  • Durum ciddi seviyelere ulaştığı zaman sabah yataktan kalkınca bir kaç adım yürürken ağrı hissetme

Patellofemoral Ağrı Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Patellofemoral ağrı sendromu, bireylerin dizlerine aşırı yük bindirme sonucunda ortaya çıkan bir sakatlıktır. Bu durumun temel nedeni genellikle quadriceps adı verilen kas grubunun yeterince güçlü olmamasıdır. Diz eklemi hareketleri sırasında diz kapağının femur üzerinde hareket etmesini sağlayan kaslara quadriceps kası denir.

Quadriceps kasının yeterli güce sahip olmaması durumunda, yapılan aktivitelerde bu iki kemik arasındaki sürtünme artar. Bu durumda çevre dokulara aşırı yük biner ve uzun vadede ağrı meydana gelir. Quadriceps kasının yanı sıra diz eklemi stabilitesini sağlayan diğer kaslarda da zayıflık oluşması durumunda diz eklemi fazla hareketli hale gelir ve bu hareketlilik sonucunda yine çevre dokulara fazla yük biner, böylelikle ağrı ortaya çıkar. Bu durumdan korunmak için bacağın iç, dış ve arka kısımlarında bulunan kasların da güçlendirilmesi önemlidir.

Sporcuların son derece güçlü olmaları bile bu sakatlıktan korunacakları anlamına gelmez. Eğer yüksek yoğunluklu veya hatalı koşu, sıçrama ya da egzersiz teknikleri kullanılıyorsa, bu durumda yine bu sakatlık ortaya çıkabilir. Sakatlığın temel nedeni zayıf kaslar değil, kasların birbirlerine oranı ve yapılan aktiviteye karşı yeterlilik düzeyindeki eksikliklerdir.

patellafemoral agri sendromu nedir 4

Patellofemoral Ağrı Sendromu Tedavisi

Patellofemoral ağrı sendromunun tedavisi için hastalığın gelişim süreci detaylı bir şekilde incelenmelidir. Hastanın geçmişi dinlendikten sonra, verdiği ipuçlarına dayanarak klinik testler yapılır ve sorunun kaynağı belirlenir. Her hastada farklılık göstereceğinden dolayı, bu sakatlığın tedavisinde spesifik egzersizler veya uygulamalar önermek doğru olmayacaktır.

Problemin gerçek çözümü doğru değerlendirmeyle ortaya çıkar. Örneğin hasta koşu hızını arttırdığı ya da normaldenfazla sayıda ip atladığı için bu tarz bir duruma sebep olabilir. Bu durumda, hastanın koşu tekniğine müdahale edilmeden tamamen iyileşmesi mümkün değildir.

Başka bir hasta örneğinde, spor yapmayan bir birey günlük rutininde aktif değildir. Bir etkinlik sırasında sergilediği performanstan sonra ağrı hissi ortaya çıkabilir. Ancak nasıl rahatlatabileceğini bilmediği için günlük yaşamını düzenleyemeyip ağrının iyileşmesine fırsat vermemiş olabilir. Hatta bu kişinin asansör yerine merdiven kullanma alışkanlığı dahi varsa, ağrının devam etmesi ve iyileşmemesi için yeterli olabilir.

patellafemoral agri sendromu nedir 2

Bu sebeple, patellofemoral ağrı sendromunda bireysel ve özelleştirilmiş yaklaşımlar ve uygulamalar yalnızca sorunun tam çözümünü sağlar. Bir koşucunun bacak kaslarının zayıf olduğu için bu sendromun ortaya çıktığını söylemek absürt olur. Aynı şekilde hareketli bir kişiye günlük yaşamında dizini nasıl dinlendireceğini ve sendromun nasıl iyileşeceğini anlatmadan bu sendromun düzelmesi mümkün değildir.

Doğru biyomekanik çözümler, hasta eğitimi, egzersiz ve manuel terapinin bir araya getirilerek hastaya en uygun olan seçenek belirlenmelidir. Bu yöntemle, tekrarlayan bu sakatlığın kalıcı olarak önüne geçmek mümkündür.

Patellofemoral Ağrı Sendromu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu