Sağlıklı Yaşam

Parasetamol Nedir? Parasetamol İçeren İlaçlar Hangileridir?

instagram takipçi hilesi

Hastalıklarla mücadele edilen bu son zamanlarda Parasetamol bileşeninin ne olduğu en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Parasetamol içeren ilaçlar hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? İşte bu yazımızda açıklayacağız.

parasetamol

Parasetamol Nedir?

Parasetamol bir diğer adıyla asetaminofen, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilere sahip olan bir ilaç etken maddesidir. Parasetamol, ağızdan alındığında sistemde hızla emilir. İlaç alındıktan sonra  30-60 dakika içerisinde maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşmaktadır. Parasetamol bütün dokulara hızla dağılan bir ilaçtır. Plazma proteinlerine bağlanması zor ve zayıf olmaktadır.

Plazmanın yarı ömrü 1-4 saat aralığındadır. Parasetamol, idrarla %1-3’ü değişmemiş olarak sistemden atılır. Yan etkisinin hemen hemen olmamasıyla bilinen Parasetamol’un, güvenilirliği ve gebelerde kullanılabilir oluşu her zaman ön planda olmasını ve klasik bir analjezik olmasını sağlamaktadır.

parasetamol

Parasetamol’u İçeren İlaçlar Neye İyi Gelir?

Baş ağrısı, migren, soğuk algınlığı, âdet sancıları, diş ağrısı ve gribal enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ağrılara, siyatik, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, lumbago, sinüzit ve cerrahi operasyonlar gibi yaralanmalara bağlı olan ağrılar ile vücutta oluşan birçok ağrıya iyi gelmektedir.

Parasetamol’u Kimler Kullanmamalıdır?

Parasetamol’u ileri derecede böbrek ve karaciğerlerinde rahatsızlığı olan vakalar kullanmamalıdır. Parasetamole aşırı duyarlılığı olan hastalar ve ayrıca daha öncesinde Anemisi olanların kullanması sakıncalı olmaktadır.. Parasetemol aynı zamanda kedilerde toksik özelliğe sahip olduğundan kullanılmaması gerekir.

parasetamol

İlaçla Alakalı Uyarılar

İlacın günlük olarak alınabilecek maximum dozunun 4 gram olduğu bilinir. Aktif alkol, viral hepatit, ağır böbrek ve karaciğer hastalığı gibi fonksiyon bozukluğu olanlar dikkatli kullanmalıdır. Kronik olan alkoliklerde terapötik dozların yanında hepatotoksisite ve ek olarak karaciğer yetmezliği gelişebilir. Kronik alkol bağımlısı bireylerde güvenli doz kesin olarak saptanamayacağı gibi, günde 2 gram veya ondan daha da düşük doz alınması önerilir.

Gebeliğin tüm dönemlerinde alışılmış terapötik dozlarda olma şartıyla kısa süreli olarak kullanılabilir. Fakat yüksek dozlarda ise devamlı kullanımı yeni doğan bebekte ölümcül böbrek hastalığına, annede ise anemiye neden olabilmektedir; ancak bunun haricinde gebelerde güvenle kullanılabildiği bilinir.

parasetamol 3 685x428

İlacın Yan Etkileri Nelerdir?

Parasetamol’u içeren tüm ilaçların yan etkileri olarak bilinen belirtiler arasında deride püriritik makulopapüler şekilde döküntüler, methemoglobinemi, ürtiker ve bazı gastrointestinal şekilde belirtiler gibi yan etkiler görüşebilmektedir.

İlaç Etkileşimleri Nelerdir?

Barbitüratlar ve antikonvülzanlar ve midenin sarfettiği boşalma süresini etkilemekte olan ilaçlarla etkileşebilir. Ayrıca kloramfenikol, desipramin, doksorubisin ve uzun süreli olan tedavilerde antikoa gülan ilaçlarla birlikte etkileşime girme olasılığı bulunur.

Parasetamol Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu