Yaşam

Otopsi Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Otopsi, genellikle şüpheli ölümlerde yapılarak, kişinin ölüm sebebini belirleme amacı taşır. Özellikle herhangi bir cinayet meydana geldiğinde olay yeri incelemesinden hemen sonra, otopsi yapılmaya başlanır. Otopsi yapıldıktan sonra kişinin ölümüne neden olan faktörler değerlendirilmeye başlanır. Birçok yabancı ülkede şüpheli şekilde ölen kişilere otopsi yapılması zorunludur. Fakat ülkemizde, ölen kişinin yakınları genellikle otopsi yaptırmak istemez. Bu nedenle Türkiye’de tam olarak ölüm sebebi belirlenemeyen bir çok vaka vardır. Peki otopsi nasıl yapılır?

Otopsi Nasıl Yapılır?

Otopsi nasıl yapılır?

Otopsi yapılmadan önce hem savcı, hem doktor hem de hasta yakınlarının onay vermesi gerekir. Eğer hekim otopsi yapmak istediği halde, savcı böyle bir şeye gerek görmüyorsa otopsi yapılmaz. Otopsi konusunda son karar savcıya aittir.

Dış Muayene

Otopsi nasıl yapılır?

Otopsinin ilk aşaması dış muayenedir. Ölen kişinin vücudu incelenir. Bu esnada gözle kontrolün yanı sıra kokuya da dikkat edilir. Özellikle alkol ya da toksik madde alımı sonucu ölen kişilerin ölüm sebbeinin saptanmasında dış muayene yeterli olabilir. Gereken durumlarda vajinal ya da anal smear muayenesi de yapılır.

İç Muayene

Otopsi nasıl yapılır?

İç muayene yapılırken ilk olarak kafa bölgesinden başlanır. Kişinin başı açılır. Bu amaçla saçların olduğu deri kaldırılır. Beyin ve beyincik çıkarılır, kemikler kontrol edildikten sonra herhangi bir bulgu varsa rapora yazılır. Ardından göğüs bölgesine geçilir.

Göğüs kısmı kaldırılır. Göğüs kafesi ve göğüs organları teker teker kontrol edilir. Akciğer, kalp, kalp damarları başta olmak üzere tüm kısımlar incelenir. Herhangi bir bulguya rastlanıldığı takdirde otopsi raporuna detaylı olarak yazılır.

Ardından karın bölgesi açılır. Karın organlarının yerleri, karaciğer, dalak, böbrek, mide, bağırsaklar incelendikten sonra, idrar alınır. İskelet sisteminde herhangi bir anormallik olup olmadığı incelenir.

Otopsi Nasıl Yapılır? Otopsi Hakkında Az Bilinen Bilgiler

otopsi

  • Tarihte ilk otopsi çalışması hayvanlar üzerinde yapılmıştır.
  • Otopsi yapıldıktan sonra, beyin tekrar yerine konulmaz. Çünkü beyin tekrar konulursa kafatası bölgesinden kan sızdıracaktır. Cesedin kana bulanmasına neden olacak bu hadiseyi engellemek için beyin atılır.
  • Eğer otopsi yapılırken kemikler yerinden çıkartıldıysa, bunun yerine tahta yerleştirilir. Ayrıca, vücudun kan sızdıran bölgelerine pamuk konur.
  • Kafatası kesilirken testere kullanılır.
  • Bazı insanlar otopsi yaptırmanın ölen kişiyi korkunç hale getireceğini düşünür. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Otopsi yaptırmak üzere gelen hiçbir ceset geldiğinden daha korkunç görünmemektedir.
  • Yapılan araştırmalara göre; yakınları ölen kişilerin en çok sorduğu soru: Ölürken acı çekmiş midir? olmuştur.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu