Tarih

Osmanlı’dan Günümüze Uzanan Kültürler

Kültür , insanların davranışsal ,duygusal,içsel öğelerinin tümünün toplum içinde bir değer oluşturması ve bu değerin kuşaktan kuşağa aktarılmasıdır.İnsanları ve toplumları birbirinden ayıran tek şey kültürleridir.Kültürler aynı zamanda geleneklerdir.Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılması öncelikle aileden başlar.Aile bu yönden küçük bir idare birimidir.

Osmanlı devleti asırlardır farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.Farklı dinler,farklı toplumlar,farklı milletler…Buna rağmen asimile olmadan kendi kültürlerini toplumlarına ve diğer toplumlara aktarabilmişlerdir. Bu durum kültürümüzde her türlü inceliği ve hoşgörüyü bulundurmamızdan kaynaklanmaktadır.Şimdi gelelim Osmanlıda yaşatılmış ve günümüzde  devam eden kültürlerimizi incelemeye…

1)Kahve İkramı: Kahve Osmanlıda her gelen misafire büyük bir özenle ikram edilirdi.Özel tepsilerde ve özel ikramlarla servis edilirdi.Kahvenin yanına konulan suyu misafir kahveden önce içerse bu aç olduğu anlamına gelir ve hemen sofra kurulurdu.Günümüzde suyun ince anlamına devam edilmese de kahve ikramı ve lokum ikramı hala misafirler için özenle servis edilmektedir.

türk kahvesi 1

2)Kahvehane Kültürü: Kahvehane Osmanlıda ünlü edebiyatçıların toplandığı fikir paylaşımlarının yapıldığı mekanlardı.Adlarına şiirler yazılan dergiler basılan mekanlara sahiplerdi.
“ Sanma ki avare bülbüller gibi güllükteyiz
Biz yanık bir kor gibi sabah akşam küllükteyiz..”
Bu sözlerde İstanbul’da bulunan bir kahvehane için yazılanlardan biri.Günümüzde de kahvehane kültürü devam etmektedir.Ancak içerik olarak edebiyat yapılan mekanlar değil daha çok sadece sohbet edilen mekanlar haline dönüşmüştür.

kıraathane

3)Kına Gecesi Kültürü:Kına gecesi Osmanlı zamanından kalma bir türk kültürüdür.Hamam kültürüde oldukça yaygın olan Osmanlıda kına gecesi öncesinde gelin hamamı yapılır ertesi günde geline özenle süslenmiş bindallısı giydirilir ve kına gecesi gerçekleşir.Günümüzde gelin hamamı kültürü yoğun olarak olmasa da devam etmektedir.Kına geceleri ise çok değişime uğramadan günümüz kültüründe de aynen devam etmektedir.

kına gecesi

4)Helva Kültürü: Osmanlının vazgeçilmez lezzetlerinden olan helva her türlü cemiyette baş sırada olmuştur.Doğumlar,ölümler,düğünler veya sohbet toplantılarında bolca yapılmaktadır.Osmanlının kültürü niteliğine sahip olan helva günümüzde de lezzetini ve önemini korumaktadır.

helva

5)Sadaka Taşları: Osmanlıda cami ve türbelerde bulunan içerisi hafif derin olan taşlardır.Sadakalar buraya bırakılır ve ihtiyaç sahipleri tarafından alınırdı.Bu sayede sadakayı veren ihtiyaç sahibini,sadakayı alanda vereni görmezdi.Osmanlının iyilikte bile ne kadar hassas olduğunun göstergesiydi.Ancak günümüz şartlarında üzeri açık bir sadaka taşı bulundurulamıyor. Onun yerine kapalı kutularda bağış yapılarak ihtiyaç sahiplerine veriliyor.

sadaka taşı

Osmanlı ve günümüzü karşılaştırdığımızda; geçmişte yaşanan kültürler hala yaşatılmaktadır ancak bir takım değişmelere uğramıştır.Bizim görevimiz ise bize aktarılanı değişime uğratmadan gelecek nesillere aktararak uzun nesiller boyu yaşanmasını sağlamaktır.

Kaynak
milli akıl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu