Online Terapi: Dijital Dünyanın İyileştirici Dokunuşu
Online terapi günümüzde pek çok danışanın sıklıkla başvurduğu yöntemlerden bir tanesi haline geldi. Özellikle artan terapi maliyetleri danışanları daha uygun yöntemlere yöneltmeye başladı. Yüz yüze terapi yöntemlerinden hem daha uygun hem de aynı etkiyi gösteren online terapi günümüzde pek çok danışan ve terapist tarafından tercih ediliyor. Peki bu terapi yöntemi nedir ve nasıl uygulanır? Gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.
Online Terapi Nedir?
Online terapi internet üzerinden gerçekleştirilen terapi yöntemidir. Zoom ve benzeri meeting uygulamaları kullanılarak terapist ve danışanların terapi yapması sağlanır. Aslına bakıldığında geleneksel terapi metotları ile bu meeting uygulamaları üzerinden gerçekleştirilen terapiler arasında bir fark bulunmuyor.
Bu nedenle sıklıkla tercih edilen bir terapi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda danışanlar ve terapistler açısından yüz yüze terapilerden daha verimli bir seçenek haline gelebiliyor. Özellikle sosyal anksiyete sahibi olan ve evden çıkmaktan korkan bireyler için online terapi yöntemleri oldukça verimli sonuçlar sağlayabiliyor.
Öte yandan terapi hizmeti sunmak isteyen uzmanlar için de verimli bir yöntem. Zira yüz yüze terapi yöntemleri artan maliyetler nedeniyle hem danışanlar hem de terapistler açısından yüksek fiyatlara mal olabiliyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen terapilerin düşük maliyetli olması hem danışanlar hem de terapistler için avantajlı bir seçenek sunuyor.
Online Terapinin Avantajları Nelerdir?
Online terapi yöntemleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi standart, yüz yüze terapi yöntemleriyle neredeyse aynı. Hatta bazı durumlarda geleneksel terapi yöntemlerinden daha avantajlı bir çözüm yolu haline gelebilmekte. Online terapinin sunduğu avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Agorafobi ya da sosyal anksiyete gibi psikolojik problemlere sahip olan hastaların terapi alması için oldukça uygun bir yöntemdir.
- Ekonomik açıdan yüz yüze terapiyle karşılaştırıldığında çok daha uygun bir seçenek.
- Yaşadığı bölge ya da sürekli yolculuk halinde olması nedeniyle geleneksel terapilerden faydalanamayan bireylere kolaylık sağlar.
- Bilhassa danışanlar kendi evlerinde ya da konfor alanlarında bulunmaları nedeniyle çok daha rahat ve daha az stresli bir şekilde terapiye katılabilir.
- Farklı uzmanlara daha kolay ulaşabilmeye olanak tanır.
Bu ve benzeri sebepler pek çok açıdan online terapinin daha avantajlı bir yol sunmasını sağlamaktadır.
Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?
Online terapi sahip olduğu avantajların yanı sıra birçok dezavantaja da sahiptir. Bu dezavantajları şu şekilde maddeleyebiliriz:
- Jest, mimik, yüz ifadeleri ya da göz teması terapinin verimini arttıran etkenler arasında yer alır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen görüşmelerde bu tip insanı bağlantıları sağlamak mümkün olmayabilir.
- Her ne kadar günümüzde internete erişim kolaylaşmış olsa da zaman zaman teknik sorunlarla karşılaşılabilmekte. İnternet bağlantısının kesilmesi ya da cihaz eksiklikleri terapinin verimini düşüren etkenler arasında yer almaktadır.
- Gizlilik terapilerin en önemli kısmını oluşturur. İnternet üzerinden gerçekleştirilen görüşmelerde mevcut güvenlik açıkları nedeniyle gerçekleşebilecek veri sızmaları danışan-doktor mahremiyetini tehlikeye atabilir.
Bunların yanı sıra teknolojik ekipmanlara sahip olmayan, internet erişimi bulunmayan ya da teknolojik ekipman kullanımı hakkında bilgisi olmayan kişiler için internet üzerinden uygulanan terapiler verimli sonuçlar vermeyebilir.
Online Terapi Kimler İçin Uygun Değildir?
Online terapi her ne kadar sıklıkla tercih edilse de her birey için uygun bir metot olmayabilir. Bilhassa bazı durumlarda bu terapi yöntemi gereken verimi sağlayamamanın yanı sıra terapistin danışana geç müdahalesine neden olabilir.
Peki bu terapi yöntemi kimler için uygun değildir? Gelin maddeler halinde inceleyelim.
- Psikolojik problemleri nedeniyle ani atak ve krizler yaşayan hastalar için uygun bir yöntem değildir. Terapistin bu gibi durumlarda danışanlarla yüz yüze temasa geçmesi atak ve krizlerin kolay atlatılabilmesi açısından elzemdir.
- Bipolar bozukluklar, şizofreni ya da akut mani atakları gibi hastalıklara sahip bireylere yüz yüze terapi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
- İntihar ya da şiddet eğilimi olan bireyler için uygun bir metot değildir.
Bütün bunlara ek olarak çeşitli durumlarda terapistin hastanın beden dilini inceleyerek terapiyi sürdürmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda yüz yüze terapi yöntemleri tercih edilmelidir.
Terapist Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Terapi yönteminin belirlenmesi kadar terapi için uygun terapistin seçilmesi de aynı derecede elzemdir. Doğru terapist seçimi terapinin çok daha verimli bir hale gelmesine ve hastanın problemlerine yönelik daha kesin çözümler elde etmesine olanak sağlar.
Terapist seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle terapi hizmeti alacağınız kişilerin lisans ve gerekli sertifikalara sahip olup olmadıklarını araştırın. Günümüzde internet üzerinde yetkisi olmamasına rağmen terapi hizmeti sunan pek çok kişi bulunuyor.
- Uzmanlık alanı dikkat edilmesi gereken ikinci önemli nokta. Sahip olduğunuz problemle ilgili uzmanlaşmış kişilerden yardım almanız terapinin verimini arttıracaktır.
- Alanında uzun süre çalışmış deneyimli kişileri tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır.
- Terapi hizmeti alacağınız kişinin referanslarına ve daha önceki danışanlarının yorumlarını inceleyin. Bu sayede terapistin iletişim şekli ya da uyguladığı metotlar hakkında daha net fikir sahibi olabilirsiniz.
Bahsettiğimiz bu noktalar doğru terapist seçiminde size yardımcı olacaktır. Unutmayın! Doğru uzman seçimi problemlerinize daha hızlı ve daha kesin çözümler bulmanız konusunda size kolaylık sağlayacaktır.