Omuz Ağrısı Neden Olur? Sağ ve Sol Omuz Ağrısı Nedenleri!
Omuz ağrısı hepimizin dönem dönem yaşadığı, kimi zaman basit nedenlerle olan, kimi zaman ise önemli sorunlara işaret eden bir sağlık problemidir. Ağır egzersizler, daimi hareketler, yanlış pozisyonlar, iltihaplı hastalıklar veya sinir sıkışmaları akla gelen ve sıklıkla görülen sebeplerdir. Elbette hem modern, hem de geleneksel tıpta uygulanabilecek bazı yöntemlerle iyileştirilmesi mümkündür.
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi burada da tam bir iyileşmenin sağlanabilmesi için nedene yönelik tedavi gerekmektedir. Öyleyse öncelik, ağrının nereden veya hangi sebepten köken aldığını bulabilmek olmalıdır. Biz de bu yazımızda sizler için omuz bölgesinde yaşanan ağrıların nedenlerine ve neler yapılabileceğine ilişkin bir takım bilgiler derledik, ilgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Omuz Ağrısının Nedenleri
Başlangıçta eklem ağrısı ile karıştırılan bu problem; eklemi destekleyen kaslar, tendonlar ve bağlar da dahil olmak üzere tüm bölgeyi etkilemektedir. Nedenlerini ise şöyle sıralamak mümkündür;
- Boyun Fıtığı
Omuz ağrıları omzun kendisinden kaynaklanan nedenlerle yaşanabileceği gibi, komşu bölgeden yansıyan sorunlarla da tetiklenebilir. Bu noktada en sık karşımıza çıkan ve omzu etkileyen rahatsızlık boyun fıtığıdır. Kola giden sinirlerin sıkışmasıyla, boyundan omza doğru kan dolaşımı azalır ve baskı başlar. Önemli olan; yapılan fiziki muayene esnasında, bu ihtimalin de göz önünde bulundurulması gerektiğidir.
- Kas Yaralanmaları
Omuz bölgesinde yer alan bağların ve tendonların gerilmesi, sıkışması, burkulması, ezilmesi, zorlanması ya da yırtılması durumunda yine omuz ağrısı baş gösterir. Sürekli aynı hareketleri yapma, ağır sporlarla uğraşma, yanlış uyku pozisyonu gibi nedenler burada rol oynar.
- Omuz Sıkışma Sendromu
Omuzdaki bağların ve kasların baskı altında kalarak sıkışması durumudur. Buradaki tipik belirti omuzda hissedilen karıncalanma duygusudur. Nedenine bağlı olarak birkaç günden daha uzun sürebilmektedir.
- Omuz Bursiti
Omuzlarda içi sıvı dolu kesecikler bulunur. İşte bu keseciklerde görülen enfeksiyon ve iltihap durumlarına bursit adı verilir. Ağrı, hareketlerde zorluk ve şişlik şeklinde semptom verir.
- Omuz Eklemi Osteoartriti
Omuz eklemlerindeki kıkırdakların zarar görmesiyle oluşan bu hastalık, ağrıyla birlikte omuzdan çıtırtı sesi gelmesi ve sertlikler ile karakterizedir.
- Tendinit
Adından da anlaşılacağı gibi omuz bölgesindeki tendonların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ağrıyı ifade etmektedir.
- Omuz Çıkıkları
Kaza, yaralanma veya büyük bir darbe alma sonucu, omzun, olduğu yerden çıkmasıyla görülen ağrı çeşididir. Omuz çıkıklarında, ağrının yanı sıra hareketlerde kısıtlılık da yaşanmaktadır.
- Kalp Krizi
Sol omuzda başlayarak kola ve sırt bölgesine yayılan ağrılar akla enfaktüs, yani kalp krizini getirmektedir. Bu noktada ağrının şiddeti, karakteri ve yayılım gösterdiği alanlar mutlaka dikkate alınmalıdır.
- Pankreatit
Yemekten sonra aniden başlayan omuz ağrısı ve bu ağrıya eşlik eden baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik gibi semptomlar akla pankreas iltihabını getirmektedir. Belirtilerin önemsenmesi ve zamanında müdahale edilmesi oldukça önemlidir.
- Rotator Manşet Yırtığı
İlerleyen yaş nedeniyle omuzdaki kasların zaman içerisinde yıpranması ve yırtılması omuz bölgesinde kronikleşen veya akut ağrılara yol açabilir. 40 yaş üstü bireylerde bu duruma daha çok rastlanır.
- Donmuş Omuz Sendromu
Bir anda başlayan hareket kısıtlılığı ağrı ile devam eder. 40 yaş üstü kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Sol omuz ekleminde bulunan kapsülün sıkışması nedeniyle ortaya çıkar. Tedavisi ise uzun ve meşakkatli olabilir.
Sol Omuz Ağrısı Nedenleri
- Kireçlenme
- Dolaşım Bozukluğu
- Doku Hasarı
- Boyun Fıtığı
- Kalp Krizi
- Sinir Sıkışması
- Tekrarlayan ve süreklilik arz eden sol omuz hareketleri (solak kişilerde yaygındır)
Sağ Omuz Ağrısı Nedenleri
- Ağır Egzersizler
- Omzu Fazla Kullanma ve Yorma
- Tendinit
- Bursit
- Bağ Hasarı
- Yanlış ve Değiştirilmeyen Uyku Pozisyonları
Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?
Öncelikle, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi nedene yönelik tedavi uygulanmalı ve yapılan bazı basit müdahalelere rağmen, şikayetlerde herhangi bir iyileşme ya da azalma görülmüyorsa, alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır. Ancak öncesinde yapılabilecek bir takım uygulamaları da şöyle sıralayabiliriz;
- Ağrı olan bölgeye 10 dakikada bir buz uygulayın. Buzu da 10 dakika boyunca gezdirerek tutun. (Günde 3-4 kez tekrarlanabilir.)
- Omzunuzu zorlayacak hareketlerden kaçının ve dinlendirin.
- İltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlardan yararlanın.
- Fizik tedavinin gücüne inanın. İyi bir fizyoterapistle yola çıkın ve kişiye özel tedavi yöntemlerine uygun davranın.
- Ilık duş ve kas gevşetici termal jeller yardımıyla omuz kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
Omuz Ağrısı Nedenleri İle İlgili Video