Omega 3 Nedir, Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Omega 3 Nedir?
Omega 3 Nedir, insan vücudunun birçok farklı işlevi ve görevi vardır. Bu yapının sağlıklı ve uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için vücudun dışarıdan alınması gereken bazı maddelere ihtiyacı vardır. Bu maddeler eksikse vücudun bazı fonksiyonları bozulabilir. Bulundukları yerde vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve gelişmesini sağlarlar.
Bu bakımdan Omega-3, bir kişinin dışarıdan alması gereken en önemli bileşenlerden biridir. Omega-3, doymamış yağ asitleri içeren bir bileşiktir. Hepimizin bildiği gibi, esas olarak balık yağında bulunur. Omega-3 sayesinde vücuttaki hücre gelişimi ve kas aktivitesi düzenlenir. Vücuttan alınan Omega-3 asitlerin bir diğer önemli görevi de vücut yağını enerjiye dönüştürmektir.
Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Omega 3’ün vücuda birçok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. En önemli faydalarından biri de kalp sağlığını korumasıdır. Çeşitli araştırmaların sonuçları, düzenli olarak balık yağı ve benzeri deniz ürünleri tüketen kişilerin kalp sağlığının daha iyi olduğunu göstermiştir. Omega 3 asitlerinin ayrıca kan basıncını düzenleyici etkisi vardır ve hipertansif hastalar üzerinde olumlu etkisi vardır.
Omega 3’ün bir diğer önemli faydası da kan trigliserit düzeylerini düşürmesidir. Aynı zamanda balık yağında bulunan iyi kolesterol nedeniyle vücuttaki kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Annenin hamilelik döneminde aldığı Omega 3 bu şekilde bebeğe geçer ve bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Omega 3’ün dış takviyesi sayesinde bebeğin zeka seviyesi ve genel beyin fonksiyonu iyileştirilir.
Omega 3 Hangi Durumlarda Kullanılır?
Omega-3, vücut için birçok farklı faydası olan bir yağ asidi bileşenidir. Ölçülü tüketmek sağlığınız için iyidir. Omega 3 takviyelerinin en yaygın kullanımları aşağıda listelenmiştir;
- Vücutta oluşabilecek iltihapların etkilerini azaltır.
- Kalp sağlığını korur.
- Yüksek tansiyonu (hipertansiyon) önler.
- İyi kolesterol seviyesini artırarak ve kandaki trigliserit seviyesini düşürerek kolesterolü dengeler.
- Özellikle hamilelik ve bebeklik döneminde bebek beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler.
- Göz sağlığını destekler.
- Depresyon, anksiyete, stres bozuklukları ve benzeri psikolojik rahatsızlıkların şiddetini azaltır.
- Dikkat dağınıklığını, dikkatsizliği veya hiperaktiviteyi önler.
Omega 3 Eksikliğinin Zararları Nelerdir?
Vücuttaki omega 3 asit seviyesi ideal seviyelerin altına düşerse, beynin temel işlevleri ilk darbeyi alır. Bu durumda kişi dikkat dağınıklığı, konsantre olamama, konsantre olamama gibi sorunlar yaşar. Yaşlı erişkinlerde, durum çeşitli nörolojik bozuklukları tetikleyebilir. Omega 3 ayrıca anksiyete ve depresyon gibi çeşitli zihinsel bozuklukların önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, yokluğunda, psikolojik bozuklukların gelişme olasılığı da bulunuyor.
Erken yaşlardan itibaren beyin fonksiyonları tam olarak kullanılmaz ve geliştirilmezse, daha sonraki yaşamda durumu düzeltmek zor olabilir. Aynı zamanda insan vücudunda kas ağrıları, eklem ağrıları, romatizma veya osteoartrit gibi çeşitli hastalıklar görülebilmektedir. Kalp hastalığı olasılığı artar ve kolesterol ve yüksek tansiyon gibi durumların kontrol edilmesi daha zor hale gelir.
Omega 3 İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=VMA_x3j1G84
https://www.youtube.com/watch?v=loJ5NlWmDw8