Yaşam

Öksürüğü Kesen Bitki Çayları Hangileri? 10 Mucize Çay

instagram takipçi hilesi

Öksürüğü Kesen Bitki Çayları Hangileri? Öksürük, doğal bir refleks hareketi olup boğaz bölgesindeki mukus ya da yabancı irritan maddelerin temizlenmesini sağlar. Herkes zaman zaman boğazını temizleme ihtiyacı hissederek bu refleksi kullanabilir. Ancak bazı insanlarda öksürük refleksi aşırı sıklıkta ortaya çıkarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Üç haftadan daha kısa süren öksürük şikayeti akut olarak adlandırılır ve genellikle kısa süreli ve yeni başlamış bir durumu ifade eder. Akut öksürük atakları genellikle kendiliğinden 2 hafta içinde azalma eğilimi gösterir. Öksürük şikayeti 3 ila 8 hafta arasında sürer ve bu sürenin sonunda azalma görülürse, bu durum subakut öksürük olarak adlandırılır. Öksürük 8 haftadan daha uzun süre devam ederse, kronik öksürük olarak tanımlanır.

Bitki çayları pek çok kişi tarafından sevilir. Doğada bulunan bitkilerden elde ettiğimiz çaylar da öksürüğe büyük ölçüde fayda sağlar. Aşağıda öksürüğü kesen bitki çayları ile ilgili bir liste hazırladık.

oksurugu kesen bitki caylari 1

Öksürüğü Kesen Bitki Çayları Hangileri?

1) Kuru ya da Taze Ayva Yaprağı

Ayva meyvesi ve yaprakları yüzyıllardır öksürük tedavisinde kullanılmadır. İçerdikleri doğal bileşenler, boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili olup boğazı yumuşatıcı bir etkiye sahiptir. Bitkinin çiçek ve yaprak kısımlarını demleyerek içebilirsiniz. Tedavi amacıyla tüketiyorsanız şeker eklememeye özen gösterisiniz. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva yapraklarını ise 3-5 dakika kadar demleyip içebilirsiniz. Günde 2-3 fincana kadar tüketebilirsiniz.

2) Ayva, Bal ve Ihlamur

Bu karışım aynı zamanda öksürüğe karşı etkili olan harika bir çaydır. Ayva, bal ve ıhlamurun birleşimiyle oluşan bu çay, boğazları yumuşatarak iyileşmeyi destekler. Günlük olarak 2-3 fincan tüketebilirsiniz.

3) Ayva Çayı

Ayva çayı, öksürüğü yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkileriyle bilinir. Bu etkilerden faydalanmak için, 1 çay kaşığı bütün ayva tohumunu 1 fincan suya ekleyip 5-10 dakika demlemelisiniz. Genellikle bitki çayları hafif etkilidir. Bunun için çayı yemeklerden 30 dakika önce ya da 1-2 saat sonra mide boşken yararlı etkisini daha da artırabilir.

oksurugu kesen bitki caylari 2

4) Ihlamur Çayı

Öksürük denildiğinde ilk akla gelen çay, ıhlamurdur. İçerdiği bileşenler arasında flavonoidler bulunur ve bunlar iltihap giderici ve ağrı kesici etkiler gösterir. Musilajlar tahrişi önlemekte ve boğazı yumuşatmaktadır. Bu nedenle, öksürüğe karşı günlük olarak 2-3 bardak çay içmek faydalı olabilir. Tedavi amaçlı kullanılan ıhlamur çayına şeker eklenmemelidir. Çünkü şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir. Bal eklemek isterseniz, bunu 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmanız gerekmektedir.

5) Ekinezya Çayı

Ekinezya bitkisi, özellikle soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklardan korunmada etkili olduğu için önerilmektedir. Yapılan araştırmalar, ekinezya boğaz ve akciğerlerde olabilecek iltihaplanmanın neden olduğu hasarı önlediğini göstermektedir. Bu nedenle, günde 2 fincana kadar demlenmiş ekinezya çayı içebilirsiniz. İçeceğinize bir tatlı kaşığı bal eklemek de lezzetini artabilir.

6) Karanfil, Zencefil ve Bal

Karanfilin içerisinde bulunan uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu iltihaplarında antiseptik ve ağrı kesici etkileriyle bilinir. Aynı şekilde, zencefilin içerdiği bazı bileşenlerin de iltihap giderici özellikleri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı toz zencefil ve bir çay kaşığı karanfili karıştırarak bir kür elde edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Bu doğal karışım, bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkili olabilir ve ağrı hissini azaltabilir.

7) Bal ve Toz Karabiber

Toz karabiber, uzmanlar tarafından yapılan pek çok araştırmada bağışıklık sistemini güçlendirici, kanser karşıtı ve spazmları iyileştirici etkileri ortaya konulan bir üründür. Öksürüğe karşı doğal bir özüt arıyorsanız, karabiberi demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca, tane karabiberi ılık suda demleyip içine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz. Ancak, reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa, bu çayı sınırlı miktarda tüketmeniz gerekmektedir. Sağlık sorunu olmayan bireyler ise günde 2-3 tatlı kaşığı kadar karabiber tüketebilirler.

oksurugu kesen bitki caylari 4

8) Kakule ve Yeşil Çay

Yeşil çayın yüksek antioksidan özellikleri artık genel olarak bilinir hale gelmiştir. Kakule ile birleştiğinde ise, yeşil çayın bağışıklık sistemi ve boğaz yolu enfeksiyonları üzerindeki etki daha da büyük olmaktadır. Bu güçlü kombinasyon, hem gargara olarak kullanılarak yoğun bir çay elde etmenizi sağlar. Aynı zamanda kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan arasında tüketebilme imkanı sunar. Ancak, hipertansiyon ya da taşikardi gibi problemleriniz varsa, günlük tüketimi 2 fincandan fazla olmamaya dikkat etmelisiniz.

9) Şahtere, Meyan Kökü ve Toz Zencefil

Bir bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1
tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefil ekleyerek demlemeye bırakın. Bu karışımı 3-5 dak boyunca demlemeye bırakabilirsiniz. Gün içinde 2-3 fincana kadar çayı tüketebilirsiniz.

10) Bal, Toz Zencefil ve Toz Karabiber

Bu karışımı hazırlamak için, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu kullanabilirsiniz. Bu mucizevi karışımı gün içerisinde öğünler arasında, mide boşken tüketmek en etkili sonucu elde etmenizi sağlayacaktır. Günde 2-3 tatlı kaşığı bu karışımı alman öksürüğünüzün tahriş edici etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Öksürüğü Kesen Bitki Çayları İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=T3Mz4A2bZIk&pp=ygUjw5Zrc8O8csO8xJ_DvCBLZXNlbiBCaXRraSDDh2F5bGFyxLE%3D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu