Oksijen Borçlanması Nedir?
Oksijen Borçlanması Nedir?
Egzersiz sırasında kas, kan ve karaciğerdeki enerji kaynakları kullanılır ve egzersiz sırasında ATP yeniden sentezi, egzersizin yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak her üç sistem tarafından sağlanır. Egzersiz periyodu sona erdiğinde kaslardan ve kandan laktat atılır, tükenen ATP ve PC depoları yenilenir ve miyoglobin oksijenlenmesi sağlanır. Bu rejenerasyon süreçleri ek O2 tüketir ve tüketilen O2 miktarı, egzersizden O2 ödünç alınmasıyla ilgilidir.
Kurtarma Oksijeni terimi, egzersizden sonra tüketilen fazla oksijenin organizmadaki başka bir kaynaktan ödünç alınmış ve daha sonra ödenmiş gibi olduğu anlamına gelir.
Oksijen borcu, “egzersiz sonrası tüm metabolik sistemleri normalleştirmek için gereken ekstra oksijen miktarı” veya başka bir deyişle, “egzersiz sonrası kullanılan oksijen ile dinlenme koşullarında kullanılan oksijen arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır.
Oksijen Borçlanması Nasıl Oluşur?
- Egzersiz sonrası rejenerasyon nedeniyle kandaki hemoglobine bağlı yaklaşık 1 litre oksijen ve tüm vücut sıvılarında çözünmüş yaklaşık 0,25 litre oksijen, egzersiz sırasında tüketilirken, miyoglobinde yaklaşık 0,31 litre bağlı oksijen tüketildiği için bu madde benzerdir.
- Kaslardaki hemoglobine, Fosfojen (ATP-PC) ve glikojenin yenilenmesi nedeniyle oluşur. Fosforojen rejenerasyonu 2 litre oksijen gerektirir ve glikojen-laktik asit sistemi yaklaşık 8 litre oksijen gerektirir. Maksimum egzersizden sonra 10-12 litre O2 borcu bir saat veya daha fazla sürede geri ödenmelidir.
Azami kullanım sonrası Oksijen borçlanması oluşma nedenleri;
- Egzersiz sırasında aktif kaslara kanın normal akış seviyelerine geri döndürülmesi için, iyileşme sırasında ödenen ek %10 oksijen gerekir.
- Yoğun egzersiz sırasında akciğer solunumu 8-15 kat artar, bu nedenle solunum kasları daha fazla oksijene ihtiyaç duyar.
- Egzersiz sırasında metabolizmadaki artış sadece çalışan kaslarda görülmez. Ayrıca solunum, dolaşım, hormonlar, iyonlar ve termal mekanizmalar da artmıştır. Bu mekanizmaların normale dönmesi için iyileşme sırasında daha fazla oksijene ihtiyaç vardır.
Maksimum egzersizden sonra, ATP-PC ve glikojen yeniden sentezlenir ve değiştirilir. Miyoglobinin oksijenlenmesi aerobik sistem tarafından sağlanır. Egzersiz sonunda bu maddelerin yerine konması için gereken oksijen miktarına Kurtarma Oksijeni denir.
O2 borcunun miktarı, referans O2 tüketiminden yaklaşık 6 kat daha yüksek olabilir.
Eğitimli sporcular, kas oksijen tüketimini eğitimsiz bireylere göre daha yüksek seviyelere çıkarabilir ve serbest yağ asitlerini daha verimli kullanabilirler. Bu nedenle sporcular daha az glikojen deposu ve daha az laktik asit oluşumu kullanarak kaslarını kullanabilir ve daha uzun süre egzersiz yapabilirler. Bu nedenle, belirli bir kas aktivitesi için daha az oksijen borcu yaratırlar.
Geri Kazanılan Oksijen, toparlanma sırasında bazal O2 tüketimini veya egzersiz sonrası O2 tüketimini aşan O2 miktarı olarak tanımlanabilir. Eğitimli sporcular 30 litre seviyelerine ulaşabilirler.