MaksatSpor

Ofsayt Kuralı Nedir? Hangi Durumlarda Ofsayt Olur?

Ofsaytta Vücudun Nerelerine Bakılır?

instagram takipçi hilesi

Ofsayt Kuralı Nedir? Hangi Durumlarda Ofsayt Olur? Futbolda ofsayt kuralı, dünyadaki pek çok spor dalında en yanlış anlaşılan kurallardan bir tanesidir. Verilen tüm ofsayt kararları bir takımın tüm sezonunu olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum özellikle de ülkemizde birçok maçtan sonra futbolcuları ve teknik direktörleri bir konuşma yapma zorunluluğu içerisine sokar.

Ofsayttın genel kuralları tüm dünyada aynı şekilde kabul edilir ve uygulanır. Yani bir ülkedeki kural ile diğer ülkedeki kural tamamen aynıdır. Tabi kural kitapçığına göre. Bazı hakemler kendilerine göre bazı toleranslar gösterebilmektedir.

ofsayt kuralı

Ofsayt Kuralı Nedir?

Bir oyuncu, rakibinin kale çizgisine hem sondan ikinci rakipten hem de toptan daha yakın bir pozisyonda ise ofsayttır. Yani top ayaktan çıktığı anda oyuncu rakip takımın oyuncularından daha önde ise bu ofsayttır. Buradaki kilit nokta topun ayaktan çıktığı andır. Top rakip oyuncudan gelirse ofsayt değil, rakip kaleciden gelir ise ofsayttır. Fakat rakip kaleci yanlışlıkla topu verirse yine değildir. Kural sadece kaleciye çarparak oyuncunun önüne düşmesi durumunda uygulanır.

Aşağıdaki durumlarda ofsayt olarak karar çıkmayabilir;

  • Topa sahip olan takım kendi yarısında ise. Kendi yarı sahasında oynanan topta ofsayt olmaz. Olabilmesi için orta alan çizgisinin geçilmesi ve rakip sahada olunması gerek.
  • Rakip oyuncu ile yan yana iseler. Burada çok ufak nüanslar devreye girer. Genelde VAR kararları ile sonuçlanır.
  • Korner ve taç atışlarında ofsayt kuralı uygulanmaz.

Ofsayt pozisyonunda yer alan futbolcu, sadece topun oynandığı anda hakemin konumuna göre aktif olarak oyuna dahil olursa ofsayt ile cezalandırılır. Bu durum aşağıdaki şekillerde olabilir;

  • Bu pozisyondan bir avantaj elde etmek
  • Bir rakibe müdahale etmek
  • Oyuna müdahale

Kural oyuncunun şu kısımları defans oyuncusundan ya da toptan önce ise uygulanır;

  • Kafası
  • Vücudu
  • Ayakları

Pek çok kişi kolların da ofsaytta sebep olduğu bilmektedir. Fakat UEFA’ya göre kollar dahil değildir. Omuzlar dahildir.

ofsayt kuralı

Futbolda Ofsayt Kuralının Amacı Nedir?

Futbolda ofsayt kuralının ne olduğunu anlamanın kilit anahtarı, bu kuralın ilk kez getirildiğini getirildiğini anlamaktır. Kuralın en temel amacı, futbolcuları rakip kaleye gol atmalarını biraz daha zorlaştırmaktadır. Eğer ofsayt kuralı olamasa belki de her maçta 6-7 gol olur. İşte bunun önüne geçmek ve rekabeti arttırmak amacı ile bu kural ortaya çıkarılmıştır.

Kural İhlali Durumunda Ne Olur?

Bir kural ihlali tespit edildiği zaman, hakem düdüğünü çalarak oyunu hemen durdurur. Daha sonra rakip takıma ihlalin yapıldığı yerden kullanılması için bir endirekt serbest vuruş verir. Endirekt serbest vuruş topun yere konması ve tekrardan oyunun başlatılmasıdır.

Kuralın Uygulanmasında Kim Yetkilidir?

Orta hakem, ofsayttı uygulamak için büyük ölçüde yardımcı hakemlere bağlıdır. Çünkü orta hakemler ofsayttın olup olmadığını konumları itibari ile görmezler. Kenarda durdukları için, topla ya da sondan ikinci rakip ile aynı hizada olurlar. Bu sayede bir ofsayt ihlali yapıldığını düşünürlerse hakeme işaret verirler. Eğer yan hakem bayrağı ne kadar yukarıda tutarsa olay o kadar ufakta olmuştur. Yani hakem aslında elindeki bayrak ile kabaca ofsaytta giren oyuncuyu gösterir.

  • 45 derece aşağı: İhlal, sahanın yardımcı hakeme en yakın üçte birlik alanda meydana geldi. (Yan hakeme en yakın nokta)
  • Zemine paralel: Hücum sahanın orta üçte birlik kısmında meydana geldi. (Yan hakeme orta uzaklıktaki nokta)
  • 45 derece yukarı: Hücum sahanın son üçte birinde meydana geldi (Yan hakeme en uzak nokta)

ofsayt kuralı

Ofsayt Tuzağı nedir?

Ofsayt tuzağı, ilk olarak Arsenal tarafından 20. yüzyılın başlarında kullanılmış bir oyun tarzıdır. Bir takımın defans oyuncuları, rakip topa vurmadan birkaç milisaniye önce takımca bir adım kaleden uzaklaşmalarıdır.  Bu, teorik olarak, rakip takımın bazı oyuncularını ofsaytta bırakmaktadır. Fakat çok riskli bir taktiktir ve doğru uygulanmazsa kötü bir şekilde sonuçlanabilir. Zamanlama çok önemlidir.

Ofsayt Kuralı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu