Anne ve ÇocukEğitim

Ödev Yaparken Yaşanan Zorluklar ve Çözüm Yolları!

instagram takipçi hilesi

Ödev; bir öğrencinin okulda öğrendiği yeni bilgileri evde pekiştirmesi amacıyla verilen sorumluluktur diyebiliriz. Uzun yaz tatilleri veya cep tatillerin yer aldığı dönem aralarından sonra; zaten okula adapte olmakta güçlük yaşayan çocuklar, bir de evde ders çalışmak konusunda tümüyle zorluk çekmektedir. Bu durumun, belirli bir sürede ve belli bir aşamaya kadar uzmanlar tarafından normal kabul edildiğini belirtelim..

Ancak adaptasyon sağlanıp tatil modundan çıkılmış olmasına rağmen, bu sorun devam ediyorsa ve evde ders çalışmak adeta bir işkenceye dönüşüyorsa, işte o zaman müdahale edilmesi gerekir. Fakat bu müdahaleden önce; sorunun altında yatan nedenlere ve duyguların altında yatan ihtiyaçlara odaklanmak gerekir.

İşte biz de sizlere; bu yazımızda, evde ders çalışmak istemeyen çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar ile bu sorunların çözüm yollarından bahsediyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

ödev yapmakta yaşanan zorluklar ve çözüm yolları

Ödev Yapmakta Yaşanan Zorluklar ve Nedenleri Nelerdir?

Verilen Ödev Çocuğun Seviyesine Fazla Geliyor Olabilir

Çocuğun bilişsel düzeyine ve kavrama kapasitesine göre bakıldığında ağır gelen konular, çocukları soğutabilmektedir. Bu da ödeve karşı en baştan bir ön yargı gelişmesine neden olmaktadır. Çocuk; anlamadığı ya da anlamlandırmak için aşırı efor sarf ettiği durumlarda, hem yetersizlik ve öz güvensizlik hissine kapılır, hem de öğrenmeye karşı bir defans geliştirebilir.

Verilen Ödev Çocuğun Seviyesine Göre Düşük Geliyor Olabilir

Çocuğun akademik seviyesinin altında kalabilecek ders konuları ya da ders işleniş şekilleri de yine isteksizlik yaratabilir. Çünkü zihin tarafından bunlar, ”çok basit” olarak algılanır ve dikkatinin çabuk dağılmasına neden olabilir.

Çocuğun İlgisini Çekmiyor Olabilir

Çocuklar yaş gruplarına ve kişisel yapılarına göre farklı şekillerde uyaranlara, farklı oranlarda cevaplar verirler. Örneğin kimi çocuk, işitsel öğrenme düzeyine sahipken, kimi çocuk ise; görsel ya da şematik şekiller ile öğrenmeye daha hızlı yanıt verebilir. Bu nedenle eğer verilen sorumluluk, onun ilgi alanında değilse yine direnç göstermesi kaçınılmaz olacaktır.

Programsızlığın Verdiği Bir İsteksizlik Olabilir

Çocuğun kendine ait bir ders çalışma alanı, ders çalışma saati ve eksiksiz materyal düzeni yoksa, bu da onda, ödev yapma duygusunun geri gitmesine veya hiç oluşmamasına yol açabilmektedir. Çünkü çocuk, böyle bir program eksikliğinde; kendisini o sisteme ait hissetmeyebilir.

odevcocuk

Çalışma Stili İle İlgili Desteğe İhtiyaç Duyuyor Olabilir

Çocuk nereden başlayacağını, hangi derse ne kadar süre ayıracağını ve hangi tarzı benimseyeceğini bilmiyor olabilir. Bu da onun zihninde bir kaosa sebebiyet verebilir. Yabancı olduğu bir şeye karşı da elbette kaçınma davranışı göstermesi olağandır.

Anne-Babanın Mükemmeliyetçi Tavrından Rahatsız Olabilir

Hiç bir konuda hata kabul etmeyen, çocuğu düşük not aldığında aşırı tepkiler veren ve mükemmeliyetçi tutumlar sergileyen ebeveynler, çocukta ”yanlış yapma” korkusunu ön plana çıkararak, ödev yapma isteğini öldürebilir.

Ödev Yapmakta Yaşanan Zorluklara Karşı Çözüm Yolları Nelerdir?

Çocuğa verilen ödev, onun seviyesine göre bir üst seviyede kalıyor ise; bu durum öğretmen ile mutlaka paylaşılmalı ve gerekli görüldüğü takdirde çocuğa akademik destek imkanı tanınmalıdır. Özel olarak ilgilenilip, belirli bir akademik aşamaya gelen çocuk; artık o ders, kendi bilgi ve becerisine uygun geleceği için, ödev yapmaya karşı daha istekli olacaktır.

Çocuğun seviyesine göre düşük gelen ödevlerde ise yine okul-aile iş birliği yapılmalı ve çocuğa bu konular, eğlenceli metotlarla, oyunlar arasında yeniden aktarılmalıdır. Ayrıca daha farklı şekillerde işlenen ödevler de talep edilebilir.

Çocuğun ilgisini çekmediği durumlarda; ödevin çocuğun ilgi alanına uygun şekilde entegrasyonu sağlanabilir. Örneğin; görsel zekası yüksek olan çocuğa, şekillerle desteklenerek ders çalıştırılabilir. Bu da yine çocuğun; o anın içine girmesine ve motivasyonunun yükselmesine ortam hazırlar.

odevyardim

Çocuğa okuldan gelir gelmez; ”hadi hemen dersinin başına geç” demek yerine, önce biraz rahatlamasını, sohbet, oyun, beslenme gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayın. Ardından birlikte bir saat belirleyin ve çocuğa bir ödev rutini oluşturun. Materyallerini tamamlayın, çalışma köşesini ve saatini netleştirin. Böylece çocuk, kendisini bu döngünün bir parçası olarak hissedecektir.

Özellikle ödev alışkanlığını yeni kazanmaya başlayan çocuklar, işe nereden başlayacaklarını bilemedikleri için, hiç başlamamayı tercih ederler. Onlara destek olun; beraberce bir çalışma programı, süresi ve stili belirleyin.

Çocuğunuza; hata yapabileceğini, bilmemenin değil, öğrenmek için çaba göstermemenin yanlış olabileceğini ve onu, hatalarıyla kabul edip, sevdiğinizi çok açık bir şekilde aktarın. Yanlışlarını birlikte çalışarak düzeltebileceğinizi gösterin. Böylece çocuk; ”bir şeyleri eksik yapacağım” kaygısıyla hareket etmez ve ders çalışmaya karşı olan direncini, isteğe dönüştürebilir.

Ödev Yaparken Yaşanan Zorluklar ve Çözüm Yolları İle İlgili Video

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu