Politika

Nerede ve Nasıl Oy Kullanacağım? Oyların Geçersiz Olmaması İçin Neler Yapılır?

Nerede ve Nasıl Oy Kullanacağım? Oyların Geçersiz Olmaması İçin Neler Yapılır? 14 Mayıs 2023 günü çok önemli bir seçime gideceğiz. 13. Cumhurbaşkanı ile birlikte milletvekili seçimlerini gerçekleştireceğiz. Sadece Türkiye için değil dünya içinde çok önemli bir yere sahip olan bu seçimde oyunuzun boşa gitmemesi için nelerde dikkat etmeniz gerektiği hakkında bir yazı yazdık. Yazımızı dikkatli okuyarak doğru şekilde oyunuzu kullanabilirsiniz.

Seçimler ile ilgili daha önce sizler için eklediğimiz yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Nerede ve Nasıl Oy Kullanacağım?

Nerede ve Nasıl Oy Kullanacağım? Oyların Geçersiz Olmaması İçin Neler Yapılır?

Pek çok insan “nerede ve nasıl oy kullanacağım?” sorusunu merak ediyor. Aşağıda nerede ve nasıl oy kullanacağınız hakkında detaylar yer alıyor.

Nerede Oy Kullanacağım?

Nerede oy kullanacağınızı üç türlü öğrenebilirsiniz. Birinci yol muhtarlıklara danışmaktır. Muhtarlıklardan seçmen kağıdınızı alarak nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. İkinci yol YSK’nın internet sitesi üzerinden sorgulama yapmaktır. Üçüncü yol ise e-devlet üzerinden sorgulamaktır. Bu konu hakkında sizlere daha önceden bir bilgilendirme yazısı yazmıştık. “Seçmen Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak seçmen kaydınızı ve nerede oy kullanacağınız öğrenebilirsiniz.

Nasıl Oy Kullanacağım? 6 Adımda Oy Kullanma Rehberi

1) İlk Olarak Nerede Oy Kullanacağınızı Öğrenin

Vatandaşlar, oy kullanacakları sandık ve yer bilgilerini öğrenmek için seçmen bilgi kağıdını ellerine alabilecekleri gibi, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesi, e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasını da kullanabilirler.

2) Yanınıza Üzerinde TC Kimlik Numaranızın Yazdığı Kimlik Belgenizi Almayı Unutmayın

Oy verme günü geldiğinde, seçmenler yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan resmi nitelikteki bir belge bulundurmak zorundadırlar. Bu belgeler arasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, pasaport, soğuk damgalı kimlik kartı, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartı, avukatlık ya da noterlik kartı gibi belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerle birlikte seçmenler tereddüt etmeden kimliklerini doğrulayabileceklerdir.

3) Kabine Girerken Cep Telefonunuzu Bırakın

Oy verme kabinlerine cep telefonu, fotoğraf makinesi veya video kayıt cihazları gibi görüntü kaydediciler ya da iletişim cihazları getirilmesi yasaktır. Bu tür cihazlar oy kullanma işlemi tamamlanana kadar sandık başkanına ya da aile üyesine teslim edilmelidir.

4) Oy Pusulasına Mühür Dışında Başka Bir İşaret Koymayın

nerede ve nasil oy kullanacagim 3

Bir oy pusulasının geçerli sayılması için, “TERCİH” ya da “EVET” mührü dışında herhangi bir yere imza atılmamalı veya işaretlenmemelidir. Ayrıca birleşik oy pusulaları doğru bir şekilde katlanmalı ve zarfa konulmalıdır. Zarfa sadece oy pusulası konulmalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni bir pusula isteyen seçmene yeni pusula verilmez.

5) Pusulaları Tek Zarfa Koyun

Bildiğiniz üzere cumhurbaşkanı ile birlikte milletvekili de seçeceğiz. Bu yüzden iki tane oy pusulası verilecek. Bu iki oy pusulasını işaretledikten sonra oy pusulalarınızı doğru bir şekilde katlayarak aynı zarfın içerisine koyun. Görevlilerden ekstra bir zarf istemeyin.

6) Oy İşleminden Sonra İmza Atmayı Unutmayın

Oyunuzu kullandıktan sonra sandık görevlisinin yanına giderek listedeki isminizin yanına oy kullandığınıza dair imza atmanız gerekmektedir. Oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra listedeki imza sayısı ve sandıktan çıkan oy sayısı karşılaştırılacaktır.

Oyların Geçersiz Olmaması İçin Neler Yapılır?

Oylarınızın geçersiz sayılmaması için aşağıda yer alan durumları yapmamanız gerekir.

Oy Pusulasının Geçersiz Sayılacağı Durumlar

  • Sandık kurulu tarafından verilen renklerde ve şekillerde olmayan ve arkasında seçim kurulu ile sandık kurulunun mührünün bulunmadığı oy pusulaları,
  • Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü vurulmamış oy pusulaları,
  • Birden fazla yere ya da adaya “evet” ya da “tercih” mührü vurulmuş oy pusulaları,
  • Yırtılmış ya da bütünlüğü bozulmuş oy pusulaları,
  • “Evet” ya da “Tercih” mührü dışında imza ya da başka şekillerin bulunduğu oy pusulaları,
  • Adayların bulunduğu yerlerin karalandığı ya da yırtıldığı oy pusulaları,
  • Pusulanın arkasına ya da önüne siyasi mesaj olsun ya da olmasın bir şeyler yazılan ve çizilen oy pusulaları.

Nerede ve Nasıl Oy Kullanacağım? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu