Yerli Erkek Ünlüler

Namık Kemal

instagram takipçi hilesi

namık 2

Tam adı: Mehmet Kemal
Doğum tarihi: 21 Aralık 1840
Doğum yeri: Tekirdağ/Türkiye
Burcu: Yay
Ailesi: Zehra Hanım (annesi), Mustafa Asım Bey (babası)
Mesleği: Siyasetçi, Şair, Yazar, Gazeteci
Aktif Yılları: 1861 yılından bu yana

Başlıklar

Hakkında

Namık Kemal kimdir? Namık Kemal, “Vatan Yahut Silistre” tiyatro oyunu ve “İntibah” adlı romanı romanı ile tanınmış Türk Milliyetçiliğinin öncüleri arasında gösterilen şair ve yazar…

Gerçek adı Mehmet Kemal olan yazar 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ‘da dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi Zehra Hanım, babası II. Abdülhamit döneminde müneccimbaşılık yapmış olan Mustafa Asım Bey‘dir.

Annesini küçük yaşta kaybetmesinin ardından dedesi Ratib bin Osman tarafından yetiştirilmiştir. Dedesinin kaymakamlık ve vali makamında yer almasından ötürü Rumeli’nin ve Anadolu‘nun birçok farklı şehir ve kasabasında dolaşarak özel eğitim ile Farsça ve Arapça dersleri almıştır.

Dedesi ile 12 yaşında Kars‘a, bir yılın ardından da Sofya‘ya gitmiş olan Namık Kemal, 18 yaşına geldiğinde İstanbul’a yerleşmiştir. İlk şiirlerini de bu zaman diliminde yazmaya başlamıştır.

1858 yılında İstanbul’a geldikten sonra Tasavvufa merak salmıştır. Divan edebiyatı geleneğini sürdüren şiirler kaleme almıştır. Yatkınlık bulduğu Leskofçalı Galib Bey ile birlikte Divan Edebiyatı sohbetlerinde bulunmuştur.

Edebi yönden Galib Bey’den etkilenmiş olan Namık Kemal, divan tarzı şiirlerin oluşmasında etkili olmuştur. 1861 yılında Galib Bey’in önderliğinde kurulan “Encümen-i Şuara”da yer almıştır. Sonrasında 1862 yılında Tercüme Odası‘na Katip olarak girmesi ile batı etkisindeki insanlarla tanışma fırsatı yakalamıştır.

Tercüme Odası’nnda 4 yıl süre ile çalıştığı dönem içinde zamanın sanatçı ve düşünürleri ile tanışma fırsatı yakalamıştır. 1865 yılında kurulmuş olan ve sonrasında da “Genç Osmanlılar” adını almış olan “ittifak-ı Hamiyet” adlı derneğe üye olmuştur.  Bu derneğin basın kolu olan Tercüman-ı Efkar adındaki gazetede Yeni Osmanlılar lehine yazılar kaleme almıştır.

Agah Efendi ile beraber, Tercüman-ı Ahval gazetesinin kurucuları arasında olan İbrahim Şinasi, Sultan Abdülaziz‘e düzenlenmiş olan suikast girişiminin planlayıcıları arasında olmasından ötürü 1865 yılında gazeteyi Namık Kemal’e bırakıp Paris‘e kaçmıştır. Bu olay neticesinde gazeteciliğin yanı sıra siyasete de girmiş olmuştur.

Yeni Osmanlılar Derneği’nin düşüncelerini yaymak için çıkarmış olduğu “Muhbir” adlı gazetede çalışmıştır.1868 yılında Ziya Paşa ile “Hürriyet” adlı gazeteyi çıkarmıştır. Avrupa’da yeterince destek görmemesi sonucunda İstanbul’a dönerek Sadrazam Ali Paşa ile beraber Mutasarrıf olarak Gelibolu‘ya gönderilmiştir. Güllü Agop‘un Gedikpaşa’daki tiyatrosunda 1 Nisan 1873 tarihinde meşhur oyunu “Vatan Yahut Silistre” oynanmıştır.

Oyununa dair eleştirilerinden ötürü Kıbrıs Magosa‘ya sürülmüştür. 38 ay süren sürgün dönemi çalışmalarının en olumlu dönemi olmuştur. Söz konusu dönem içerisinde 5 piyesin yanı sıra ilk romanı “İntibah”ı kaleme almıştır.

I. Murat‘ın 1876 yılında tahta çıkmasının ardından serbest kalarak İstanbul’a geri dönmüştür. İstanbul’a dönüşünün ardından halkın desteğini alması ile II. Abdülhamit , Namık Kemal’i ilk başta Şuray-ı Devlet üyesi sonrasında da Kanun-i Esasi‘nin hazırlanması için oluşturulan komisyona atanmıştır.

1877 yılında Osmanlı-Rus Savaşı‘nın patlak vermesi ile II. Abdülhamit, Meclis-i Mebusanı kapatmış ve sonucunda da pek çok mebus ile beraber tutuklanarak Midilli Adası’na sürgün edilmiştir. 1879 yılında Midilli Mutasarrıfı olduktan sonra 1884 yılında Rodos Mutasarrıflığı, 1887 yılında da aynı görev ile Sakız Adası’na gönderilmiştir. 2 Aralık 1888 tarihinde Sakız Adası‘nda yaşama gözlerini yummuştur. Vasiyeti yerine getirilerek Bolayır’a defnedilmiştir.

Eserleri:

Duran Mete Baki ile (1931)

Tiyatro Eseri:

Vatan Yahut Silistre (Sahnelenen İlk Tiyatro Eseri)

Oyunları:

  1. Duranoğulları (1831)
  2. Vatan, Yahut Silistre (1873, ilk sergilenen oyun)
  3. Zavallı Çocuk (1873)
  4. Akif Bey (1874)
  5. Celaleddin Harzemşah (1885)
  6. Kara Bela (1908)
  7. Gülnihal
  8. Bir Zamanlar Gızanken

Roman:

İntibah, 1876 (yeni harflerle, 1944) (İlk edebi roman)
Cezmi, 1881 (yeni harflerle, 1969) (ilk tarihi roman )

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
biyografiinfo.comgoogle.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu