Yaşam

Mutsuzluk Karşısında Bedeninizin Verdiği 7 Tepki Nedir?

mutsuzluk 4

Mutluluk yalnızca yaşama karşı olumlu bir duruş ya da bir zihin hali değil. Bedendeki kimyasal denge ile de ilintili. Özellikle de mutlu hissetmemize neden olan hormonlarla. Serotonin olarak da bilinmekte olan mutluluk hormonu az salgılandığı zaman veya hiç salgılanmadığı zaman mutsuzluğa hatta bir ileri adım olan depresyona dahi neden olabilmekte. Mutsuzluk yalnızca zihinsel durumunuzu değil, fizyolojinizi de etkileyebilmekte. Bu hormonların noksanlığı sizi depresyona iterek mutsuz olmanıza neden olabilir Homonal dengenizden dolayı bedeninizin mutsuz olduğunu işaret eden 7 belirtiyi sizler için listeledik.

1-) Titreme

mutsuzluk 8

Titreme de dopamin noksanlığından oluşabilecek durumlardan birisidir. Bunlar kas kasılmalarının neden olduğu istemsiz hareketlerdendir.  Genellikle ellerde görülse de nörolojik bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir.

2-) Kilo Alımı

mutsuzluk 9

Bir başka mutluluk hormonu olarak da bilinen dopaminin eksikliğinde ise kilo alımına neden olabilmektedir. Dopamin seviyesini artırmak adına sağlıksız yiyecekler ve tatlılar tüketmenin yanı sıra daha fazla yemek yemek isteme olasılığınız oldukça yüksek. Düşük hormon seviyenizi yiyerek yükseltmeye çalışırsanız “yeme bağımlılığı” da gelişebilmektedir.

3-) Uykusuzluk

mutsuzluk 10

Uykusuzluk birçok kişinin yaşamış olduğu problemlerden birisidir. Stres tarzı faktörlere bağlı olduğu düşünüldüğünde düşük serotonin seviyesinin sonuçlarından birisidir. Düşük serotonin uyku sorunlarına neden olmakla beraber buna bağlı olarak ruh halinizde de değişkenlik gösterebilir. Uykusuz olduğunuz zaman sürekli olarak gergin ve stresli hissedebilirsiniz.

4-) Düşük Empati Düzeyi

mutsuzluk 1

Yapılan araştrmalarda, oksitosin hormonu ile empati arasında derin bir bağlantı olduğu belirlenmiştir. Oksitosin de ruh halinizde tıpkı serotonin veya östrojen hormonu gibi etkilidir. Eğer ki farklı insanlarla empati kurmada problem yaşıyorsanız, mimiklerini anlamakta güçlük çekiyorsanız oksitosin eksikliği yaşamanız muhtemeldir.

5-) Baş Ağrısı

mutsuzluk 5

Gündelik yaşamda hemen hemen herkesi çokça başına geldiği bir durum olan baş ağrısı, ruh halini iyileştirebilecek farklı bir hormon olan progesteron noksanlığından dolayı ortaya çıkabilmekte. Ağrı migren şeklinde de kendisini gösterebilmekte.

6-) Göğüs Hassasiyeti

mutsuzluk 6

Eksikliği hem ruh halinizi hem de bedeninizi etkileyen bir başka hormon östrojen. Bir kadın standarttan daha düşük östrojen seviyesine sahip olduğu zaman, meme hassasiyeti yaşayabilmektedir. Östrojen eksikliğinde göğüslerde hassasiyet ve ağrı sık karşılaşılan durumlardır.

7-) Tatlı Ve Abur Cubur Yeme İsteği

mutsuzluk 7

Serotinin seviyeniz düşük olduğu anlarda bedeniniz seotin seviyesini yükseltebilmek için şeker içerikli ürünlere ihtiyaç duyar. Şeker içeren ürünler, serotinin hormonunun seviyesini arttırarak kendinizi daha iyi hissetmenize neden olur ve ruh halinizi ciddi oranda onarır. Fakat bu yalnızca kısa bir zaman dilimi için geçerlidir. Sonuç itibari ile mutluluk hormonunun seviyesi olması gerekenden çok daha azalır ve bu tarz şeker içerikli ürünlere yeniden ihtiyacınız olduğu hissini yaşarsınız, bu da bir bakıma bağımlılık halini alır.

Kaynak
listelist.com

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu