Mutlu Çocuk İçin Vazgeçilmezler
Bütün anne babalar elbette ki çocuklarının mutlu olmasını isterler. Fakat bazen çocuklarının mutlu bir çocukluk geçirmesi için yapabilecekleri konusunda tereddütte kalırlar. İstemeden çocuğun hayatını zorlaştıracak ileriki yaşlarını etkileyecek bazı alışkanlıklar edinmelerine sebep olabilirler.
Peki nedir bir çocuğun ihtiyacı olan? Beslenme barınma güvenlik gibi ihtiyaçlar zaten karşılanması zorunlu temel ihtiyaçlardır. Bundan sonra asıl önemli olan çocuğun iç dünyasında mutlu bir çocuk olabilmesi ileride de mutlu bir birey olabilmesi için neler yapmamız gerektiğidir.
Gelin maddeler halinde çocuklarımızın mutluluğu için neler yapabileceğimizi inceleyelim.
İlgi Göstermek
Çocuklar her daim ilgiye muhtaçtırlar. İhtiyacı olan en temel olgular sevgi, ilgi ve şefkattir. Dünyayı önce anneleri, sonra babaları daha sonra ise geri kalan aile üyeleriyle tanımaya başlarlar. Okula gitme yaşı gelene kadar az sayıda kişiyle iletişim halinde olurlar. Bu nedenle çocuğa bu dönemde ilgi göstermek, birlikte eğitici oyunlar oynamak, ona kitap okumak vb aktiviteler çocuğa kendini değerli hissettirecektir.
Keşfe Saygı Duymak
Çocuklar kendi kendilerine oyun kurmayı da deneyebilirler. Bunu yaparken herşeye dokunmak ellerine almak isteyebilirler ve çokça soru sorabilirler. Bu dönemde çocuğa karşı daha sabırlı davranmak ve keşiflerine saygı duymak önemlidir. Sorularına sabırlı ve onun anlayacağı dilde cevaplar vermeniz gerekmektedir. Aksi taktirde keşif isteğini ve heycanını kırmış olursunuz.
Seçenek Sunmak
Sırf çocuk olduğu için bütün kararları ona sormadan ve isteklerine önem vermeden almak ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlışlardan biridir. Çocuk da olsa onun da kendine ve yaşına özel ilgi alanları ve istekleri olacaktır. Fakat bu durumda çocuğun kendine olan güveni azalır ve kendini daha az değerli hisseder.
Örneğin çocuğunuz okuldan geldi ve ödevi var. Ona hemen ödev yapmayı emretmek yerine isterse önce dinlenebileceği, birşeyler yiyebileceği daha sonra dersine başlayabileceği seçeneğini sunabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza kendi hayatını kendi kontrol etme ve yönetme hakkı tanımış olursunuz.
Sınırları Belirlemek
Çocuğun hem sağlığı hem güvenliği hem de bazı ahlaki değerleri içselleştirmesi açısından bazı kurallara ihtiyacı vardır. Bu noktada da görev ebeveynlere düşüyor. Çocuğa yapabilecekleri konusunda bazı sınırlar koymak onun için faydalı ve zararlı olabilecek davranışlardan kaçınması gerektiğini anlatmanız gerekmektedir.
Sizin koyduğunuz bu sınırlar ve öğrettiğiniz zararlı ve faydalı davranışlar sayesinde yaşı ilerledikçe o da kendisi için iyi ve kötü olabilecek davranışların ayrımını yapabilecektir.
Takdir Etmek
Takdir aslında çocuğa onu gördüğünüz, izlediğiniz, gelişimini takip ettiğiniz mesajını verir. Bu nedenle onun yapabildiklerini başarabildiklerini görerek takdir etmeniz önemlidir. Bu sayede çocuğunuz kendini hem mutlu ve güvenli hissedecek hem de daha fazlasını başarıp takdirinizi alabilmek için çaba gösterecektir.
Takdir ederken sadece sonucu değil yapmaya çalıştığı şey konusundaki çabasını da takdir etmeyi atlamamanız gerekmektedir.
Rutin Oluşturmak
Çocuklar hareketli ve günü gününe uymayan varlıklar olsalar da aslında rutini severler. Eğer çocuklarınız için bir rutin oluşturursanız onlar da gün içinde ne zaman uyanacaklarını ne zaman oyun oynayacaklarını ne zaman ders çalışacaklarını bilirler ve beklenmedik olaylarla karşılaşma durumu azalır. Bu nedenle kendilerini daha rahat ve güvenli hissederler.
Anlaşılmak
Bir çocuğun en önemli ihtiyacı ve isteği anlaşılmaktır. Bazen ne istediklerini ne hissettiklerini anlatmakta zorlanabilirler. Bu noktada ebeveynlerin onları anlamaya çalışması önemlidir. Örneğin çok yoğun bir zamanınızda küçük kızınız sizinle oyun oynamak isteyebilir.
Böyle bir durumda onu terslemek yerine ‘ Biliyorum benimle vakit geçirmek istiyorsun. Ben de seninle oynamak istiyorum ama şu an biraz işim var. Bittiğinde seninle ilgileneceğim.’ cümlesini kurarsanız çocuğunuz anlaşıldığını hissederek rahatlayacak ve işinizi bitirmeniz için size zaman tanıyacaktır.
Bu noktada sözünüzde durmak çok önemlidir. Aksi taktirde çocuğunuzun gözündeki imajınız sarsılabilir.
Uyku Düzenine Dikkat Etmek
Düzenli uyku, bireylerin duygu dünyalarıyla yakından bağlantılıdır. Çocuğunuzun yaşına göre bir uyku düzeni kurmak ve yeteri kadar uyumasın sağlamak hem ruhsal hem fiziksel gelişimi için önemlidir. Uyku düzensizliği yaşayan çocuklar için sabah uyanıp okula gitmek zor olacaktır.
Çocuğun kalkma saatine uygun bir yatma saati belirlemek, yatmadan önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırmak, başucunda su bulundurmak, uyumadan duş aldırmak ya da uykuya geçerken ona kitap okumak çocuğunuzun verimli bir uyku uyumasını sağlayacaktır.
Böylesine bir ülkede nasıl olacak bunlar